Zâmbet pentru vârstnici! Crește punctul de pensie și se măresc pensiile

1468
1
Zâmbet pentru vârstnici! Crește  punctul de pensie și se măresc pensiile - zambet-1451915346.jpg

Articole de la același autor

Vârstnicii vor avea o surpriză plăcută atunci când va veni poștărița cu pensia în ianuarie. Începând de luna aceasta, a fost majorat punctul de pensie și, automat, au crescut și pensiile. Nu este vorba de bani mulți, dar, pentru pensionarii care-și drămuiesc fiecare leuț, orice ban în plus este binevenit.

Potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii decembrie, valoarea punctului de pensie se majorează. Astfel, în anul 2016, valoarea punctului de pensie crește cu 5 la sută, după cum reiese din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57 din 2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare. Practic, punctul de pen-sie crește la 871,7 lei de la 830,2 lei, cât a fost în 2015.

Conform Legii pensiilor, valoarea punctului de pensie trebuie majo-rată anual cu sută la sută din rata medie anuală a inflației. La aceasta se mai adaugă 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În majorarea punctului de pensii, indicatorii folosiți pentru stabilirea valorii acestuia pentru anul 2016 sunt cei definitivi, cunoscuți în 2015 pentru 2016, anunțați de Institutul Național de Statistică.

În nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență s-a explicat că, în baza prevederilor Legii pensiilor, majorarea punctului de pensie ar fi trebuit să fie de doar 4,31 la sută, însă, prin derogare, creșterea este de 5 la sută.

"Se are în vedere faptul că, în perioada 2011 - 2012, nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar în anul 2016, se încearcă o îndreptare parțială a acestui fapt", se explică în notă.

Același lucru a fost aplicat și în cazul creșterii pentru anul 2015. Majorarea cu cinci puncte procentuale a pensiilor din sistemul pu-blic necesită un efort financiar de 252,6 milioane de lei.

Statistica de la Constanța

Potrivit datelor transmise de Direcția Județeană de Statistică din Constanța, în județul nostru, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat, fără agricultori, în trimestrul al treilea al lui 2015, a fost de 142.685 de persoane, cu o pensie medie de 915 lei pe lună.

Determinarea cuantumului pensiei se face prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual reprezintă, conform Legii pensiilor, "numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării".

Valoarea punctului de pensie s-a situat la 790,7 lei în anul 2014 și la 762,1 lei în anul 2013. 

Comentează știrea

ionica
5 ianuarie 2016
pensia

Atentie cu "pianul pe scari " ...Aplicarea unei Legi ,veche de cativa ani buni ,nu inseamna marirea pensiilor ! S-a majorat punctul asa cum prevede Legea si nicidecum n-au transpirat alesii prin Parlament ptr. a se mari pensiile votantilor ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4843 secunde