Vieți distruse de o concepție greșită. "Ce, îi dă școala ceva să mănânce?"

1693
9
Vieți distruse de o concepție greșită.

Articole de la același autor

Potrivit ultimilor statistici, România se află, la ora actuală, pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii. Și mai îngrijorător este faptul că abandonul școlar în țara noastră este într-o continuă creștere, în vreme ce, la nivelul întregii Uniuni Europene, tendința generală este de scădere. 


Un procent important al tinerilor care abandonează școala nu doresc să intre în câmpul muncii după luarea acestei decizii radicale. Mai mult decât atât, în cazul în care, totuși, decid să se angajeze, vor și posturi bine plătite, chiar dacă ei nu au niciun fel de specializare. 


Statisticile arată că aproximativ o cincime dintre elevii români rămân cu cel mult opt clase, iar 75% dintre copiii rromi nu termină nici măcar gimnaziul. În general, rata de părăsire timpurie a școlii rămâne la un nivel ridicat și din cauza acțiunilor insuficiente de depistare și prevenire timpurie a sărăciei, unul din principalele motive de părăsire timpurie a școlii. 


Pe plan local, abandonul școlar este în continuare un fenomen îngrijorător. Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean, Petrică Miu, cele mai multe probleme sunt în mediul rural, la Dobromir, Făurei, Băneasa, Cuza Vodă, Castelu, unde, în anumite locații, aproximativ 25%-30% dintre copii nu mai frecventează cursurile niciunei unități de învățământ. 


"În oraș, abandonul nu se află la aceleași cote ca în mediul rural, mai ales că sunt și mai puțini minoritari. Aici, de foarte multe ori, tinerii intră, la un moment dat, în programul «A doua șansă» și își finalizează studiile. Oricum, trebuie să vedem pe mai departe ce programe le putem oferi și ce se poate face pentru ei, dar, în primul rând, educatorii și învățătorii au sarcina de a-i urmări și îndruma cât mai atent de acum înainte", a declarat șeful ISJ. 


Mediu ostil învățăturii 


De ce renunță acești copii atât de devreme la școală? De foarte multe ori, îndeosebi în mediul rural, intervine mediul ostil învățăturii, mai exact greutățile materiale ale părinților, care îi determină pe acești copii să abandoneze școala, pentru a se apuca de muncă și să-și ajute familia. Desigur, aceasta nu este principala cauză. Unii dintre ei chiar nu sunt interesați să meargă la cursuri, iar având deja în familie antecedente, își dau seama că pot trăi și fără prea multă școală. 
Mai grav este că, uneori, și adulții îi determină să recurgă la aceste soluții, spunându-le că nu este atât de important să se școlească. 


"Ce-i trebuie copilului meu școală, când poate să câștige un ban și să nu mai piardă timpul aiurea. Are deja 16 ani, deci este tocmai bun de muncă. La ce îl poate ajuta școala? Îi dă școala să mănânce cumva?", ne-a declarat un părinte din comuna Castelu. 


Ca acest adult, pentru care educația nu are absolut nicio însemnătate, sunt mulți... 


O statistică sumbră 


Date la fel de sumbre a prezentat, de curând, Institutul Național de Statistică: aproape 30% dintre copiii români de până la 18 ani au renunțat la studii, cu 10% mai mult decât acum doi ani și cu 7% peste media europeană. Pentru toți acești tineri care renunță la studii, viitorul este negru, pentru că nu-i așteaptă decât șomaj, sărăcie, doar că la acest moment ei nu realizează acest lucru. 


Desigur, pentru toți cei care au decis că vor să-și reia activitatea școlară, există programul "A doua șansă", care se adresează adolescenților, tinerilor, adulților proveniți din medii sociale diverse și cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învățământul primar și gimnazial. 


Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării și finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-și întrerupă eventualele activități profesionale sau familiale în care sunt angrenate.


Comentează știrea

NAZI
11 septembrie 2017
OPINIE

Moșierii au nevoie de forță ieftină de lucru. Viitoarea masă de votanți a PSD-ului.

CAMI- Irlanda
11 septembrie 2017
programul scolii

este facut ptr a iesi norma didactica a profesorului si copilul este plictisit 6 , 7 ore sa-i plateasca pe unii profesori titulari care sunt incompetenti si capuseaza sistemul invatamantului. elevii sunt plictisiti si obositi de unii profesori pierduti prin rataciti prin scoli si care nu-si fac orele. sunt prof care merita salariu triplu dar si prof care nu-l merita nici pe cel care-l iau acum. solutia e : mai intai decapusati sistemul de gloata de dascali incompetenti carora le creati ore si norma didactica sa-l incadrati in orar si apoi ramaneti doar cu cei bine pregatiti care au drag de copii.

anca
11 septembrie 2017
profesori incompetenti

sunt profesori care se duc la scoala ,,doar sa se plimbe,, sa spuna ca au muncit si ei pe ziua respectiva , le merge salariu care este foarte mare pt uni profesori scarbiti de elevi de copii, se duc la munca doar pt a le merge leafa oricum au program f lejer, vacante f multe iau bani stand acasa , nu isi dau interesul sa ii invete ceva pe copii. sunt si exceptii cei dr. dintre toti profesorii care predau in tara asta 10% daca isi dau cu adevarat interesul sa ii invete ceva pe copii restul is doar cu numele si atat , daia a ajuns scoala ,,o joaca - strada, teren de joaca pt copii,, , pt ca interesul unor profesori este acela de a le merge vechimea de a m obt. cv la salariu si cam at. Nasol in 2-3 ani o sa ajunga si femeia de serviciu sa predea ca si aceea e capabila sa ia 2 sau 3 la titularizare si sa isi ,,asigure ,, un post

a-mirabilis
11 septembrie 2017
Se vede si sub lampa

Bravo,Cami.Ai spus direct si la obiect cea ce este adevarat.Proasta situatie din invatamant nu este data numai de situatia sociala si a ,,conceptiilor gresite''ci si de atitudinea ,competenta si interesul profesorilor pentru ,,normele didactice''prin care vor sa ,,demonstreze cea ce este demonstrat''.Spiritul creator al elevilor este dezvoltat acum dupa ...ureche. ,,Scoala altfe''Acum sa nu crezi ca daca esti in Irlanda tu vezi mai bine,aplicand principiul ,,la obscuritatea de sub lampa''nu se vede bine.Ba se vede ,dar este greu sa se aplice solutia ta de decapusare,ca se aplica imediat o forma noua de ,,lupta sindicala de la export''# Rezist.

Răspuns la: programul scolii
Adăugat de : CAMI- Irlanda, 11 septembrie 2017
este facut ptr a iesi norma didactica a profesorului si copilul este plictisit 6 , 7 ore sa-i plateasca pe unii profesori titulari care sunt...
Scoala
11 septembrie 2017
cu sau fara scoala

Ar trebui sa mentionati in stirea asta si despre miile de oameni care au facut scoala si facultate si master si nu si-au gasit nimic de munca in domeniu, fara experienta si pile si au ajuns sa lucreze tot munca de necalificat. Deci cati ani de zile pierduti degeaba ? In strainatate practica in timpul facultatii chiar se face si se pune ca experienta si chiar exista firme care te angajeaza dupa terminarea studiilor. Deci blamati si statul nu doar copiii/parintii ce "nu se vor scoliti"

anca
11 septembrie 2017
de ce profesorii au salarii asa mari

de ce profesorii au cel putin 5 luni de zile,, concediu,, adica 3 luni vacanta de vara plus ce se aduna din vacantele din timpul semestrului sau intre semestre ce contibualil ce muncitor din Romania mai are 5 luni concediu pe an si e si platit extrem de bine depinde de gradul didactic se poate depasi suma de 100 de mil vechi, care contribuabil primeste pe concediu atatia bani. Asta da program si munca de smecher si de boier iar sindicatele m fac greva ca nu le ajung atatia bani , restul populatie munceste pe putin 8 ore pe zi program normal de munca ,, smecherii de profesori muncesc maxim dar maxim 6 ore pe zi si ce fac ca ore nu fac stau la barfa si la cafele in cancelarie. Exista invatamant in tara asta? eu nu cred decat bani cheltuiti pe incompetenti in loc sa fie investiti in spitale .

zoro
11 septembrie 2017
mai taie din ele da-le dreaqu !

Hai ca la luam pe rand: concediu 5 LUNI + Vacantele: bati campii, la examene cine vine, cine corecteaza,la corigente la fel, cate sesiuni de astfel de examene sunt ? Salarii de 10 000 lei: sa te auda D-zeu, insa iar bati campii, dupa 10 ani de catedra, titular si cu grad, castigi sub 2000 de lei, MEGA SLARIU !! De LEI, nu de EURO, cum ai tu in cap !! Pai si daca este asa viata dulce in invatamant, cu salarii fabuloase si concediu aproape jumatate de an, tu de ce nu te-ai bagat ? Cand o sa ai idee cata carte trebuie sa inveti si cate sacrificii trebuie sa faci, mai vb. Faci ani de scoala, dai zeci de examene si apoi primesti post la cuca macaii unde dai de copiii neciopliti ai caror parinti sunt si mai neciopliti si afli cu stupoare ca din salariul tau de deputant, platesti neveta, haine, pachet, materiale, ca sa stai drepti in fata unor melteni car-ti cer socoteala ca le distrugi copilului lor cariera de astronaut. Visezi frumos...dar te trezesti tu. Si nu sunt cadru didactic, daca asta te roade, am insa in familie destule cadre didactice ca sa fie relevant ceea ce-ti spun.

Răspuns la: de ce profesorii au salarii asa mari
Adăugat de : anca, 11 septembrie 2017
de ce profesorii au cel putin 5 luni de zile,, concediu,, adica 3 luni vacanta de vara plus ce se aduna din vacantele din timpul semestrului sau...
OSCAR
18 septembrie 2017
loan/împrumut,

Eu sunt oscar wesley de nume. Eu locuiesc in romana, vreau să folosesc acest mediu pentru a vă alerta tuturor solicitanților de împrumut să fie foarte atenți, pentru că există înșelătorie peste tot. Acum cateva luni am fost tensionate din punct de vedere financiar, și din cauza disperarea mea am fost scammed de mai multe on-line de creditori. Am pierdut aproape speranța până când un prieten de-al meu ma trimis la un creditor foarte fiabil numit Serghei Shikunov Servicii de Împrumut care să-mi împrumuți un împrumut negarantat de 75.000 de dolari în 24 oră fără nici un stres. Dacă vă aflați în nevoie de orice fel de împrumut, contactati-l acum prin e-mail: [email protected] sunt folosind acest mediu pentru a vă alerta tuturor solicitanților de împrumut, din cauza naiba am trecut prin în mâinile acelor creditori frauduloase mulțumesc.

John
21 octombrie 2017
Anca esti frustrata

Anca draga eu cred ca tu ai fost repetenta in toti cei 3 ani de scoala pe care i-ai facut si asta te determina sa gandesti asa cum o faci. Ca tine sunt multi, din pacate, care au o astfel de parere despre profesori si cel mai grav lucru este ca asta ii inveti si pe copiii tai si ei pe ai lor la rand si tot asa... Si iata cum au aparut generatiile predispuse la abandon scolar sau la probleme comportamentale grave care din pacate nu pot fi tratate decat la psihiatru, in cel mai fericit caz. Eu zic sa nu mai vorbesti daca nu esti in cunostinta de cauza. In primul rand pentru ca esti penibila si in al doilea rand pentru ca nu esti in masura.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5624 secunde