Vești bune! Familiile evacuate pentru neplata creditelor ipotecare vor putea cere o locuință de la stat

476
1
Vești bune! Familiile evacuate pentru neplata creditelor ipotecare vor putea cere o locuință de la stat - fotofondfamiliievacuate2-1498394691.jpg

Articole de la același autor

Din ce în ce mai mulți constănțeni sunt la un pas de a fi executați silit și goniți din casele pentru care au făcut credite uriașe, pe care acum nu le mai pot plăti. Acestora statul le întinde o mână de ajutor, însă numai dacă autoritățile locale sunt dispuse să cheltuiască bani și să se implice.


Zilele trecute a fost aprobată Legea nr. 143/2017, care prevede că autoritățile locale vor putea să cumpere, la licitație publică, locuințele executate silit, însă numai dacă acestea au o suprafață utilă de maximum 100 mp. Ulterior, casele vor putea fi închiriate persoanelor sau familiilor evacuate pentru că nu și-au mai putut achita ratele creditului ipotecar. "În România, mii de familii se află în situația de a-și pierde apartamentele din cauză că nu au mai putut plăti ratele unui credit ipotecar. Fie că și-au pierdut locurile de muncă, au avut firme care au dat faliment sau au avut de suferit în urma creșterii cursului de schimb valutar, oamenii cer sprijinul autorităților locale în speranța că nu vor rămâne pe drumuri. Aceste familii sunt într-o situație extrem de dificilă, întrucât rămân efectiv pe drumuri și nu primesc niciun fel de ajutor - locuință socială ori posibilitatea de obținere a unui alt credit ipotecar - în urma scoaterii locuințelor la licitație", se precizează în actul normativ.




Primăria să cumpere locuința


Locuințele de sprijin se repartizează de către autoritățile administrației publice locale, care le-au cumpărat prin licitație publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărâre a consiliului local. De aceste locuințe pot beneficia persoanele și familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințe, în urma neachitării obligațiilor derivate din contractele de credit ipotecar. Cu alte cuvinte, persoanele ale căror case urmează să fie vândute la licitație publică vor putea să scape de evacuare. Asta deoarece, dacă autoritățile locale cumpără locuințele, foștii proprietari vor putea cere să stea în ele cu chirie. "În situația în care fostul proprietar nu vrea să rămână cu chirie în locuința de sprijin, aceasta ar putea să fie repartizată altor persoane care și-au pierdut casa din cauză că nu și-au plătit ratele creditului ipotecar. De asemenea, în lege scrie că regula s-ar aplica și dacă un chiriaș nu vrea prelungirea contractului de închiriere pentru o locuință de sprijin", explică avocatul Marius Coltuc.


Chiria va fi sub nivelul pieței


Atunci când se va atribui o locuință de sprijin, autoritățile vor lua în considerare și situația economică a solicitanților. Concret, Legea nr. 143/2017 prevede că persoanele evacuate trebuie să se afle într-o situație care să nu le permită achiziționarea unei noi locuințe sau închirierea uneia în condițiile pieței.


Peste 180.000 de persoane figurau, la finele lunii aprilie 2016, în evidențele Băncii Naționale a României, cu credite ipotecare contractate. Soldul acestora era de 29,9 miliarde de lei. În acest sens, chiria ce ar trebui plătită pentru a sta într-o locuință de sprijin ar fi de maximum 10 la sută din venitul net lunar al familiei, calculat pentru ultimele 12 luni. Contractul, ce s-ar încheia cu primăria, ar avea o durată de cinci ani, cu posibilitate de prelungire.


S-o vedem și p-asta!


Vestea bună nu a ajuns încă la urechile mai marilor din Primăria Constanța, însă este puțin probabil ca autoritățile locale să se implice în astfel de achizițiii, mai ales că nu există un buget prevăzut pentru așa ceva și că nu au fost alocați de ani de zile bani nici măcar pentru reabilitarea termică a locuințelor sau reabilitarea clădirilor istorice din oraș.


Comentează știrea

HELEN WILSON
27 iunie 2017
IMPRUMUT

Bună, Eu sunt doamna Helen Wilson, creditor privat de credite, care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă achita datoriile sau aveți nevoie de un împrumut pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ați fost refuzat de bănci și de alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de credit ipotecar? Nu mai căutați, pentru că suntem aici pentru a face ca toate problemele dvs. financiare să fie un lucru din trecut. Acordăm bani persoanelor fizice, firmelor și companiilor care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, să investească în afaceri la o rată scăzută și accesibilă de 2%. Vreau să folosesc acest suport pentru a vă informa că oferim asistență reală și fiabilă tuturor și că vom fi dispuși să vă oferim un împrumut astăzi. Vă rugăm să ne contactați astăzi prin e-mail la adresa: {[email protected]}.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5122 secunde