Vai de bătrânețile lor! Au pensiile schilodite de popriri

740
3
Vai de bătrânețile lor! Au pensiile schilodite de popriri - pensionar-1487265064.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți bătrâni din județul Constanța au, la ora actuală, popriri pe pensii din cauza ratelor pe care le au la bănci sau în urma unor hotărâri judecătorești. Pensionarilor li se opresc banii de foarte multe ori pentru neplata impozitelor pe locuințe sau neplata unor amenzi. Desigur, în raport cu debitele pe care le au de dat înapoi la bugetul statului, unii ar putea să scape de ele în câteva luni, dar există și situații în care vârstnicii sunt datori vânduți ani de zile, până ar reuși să-și lichideze datoriile. 


La nivel local, un număr de 3.660 de pensionari, din 145.000 câți sunt înregistrați la acest moment la Casa Județeană de Pensii (CJP), au datorii la bugetul statului, motiv pentru care li s-au făcut deja popriri asupra drepturilor de pensie. 


"Casa de Pensii are calitatea de terț poprit, având obligația ca în urma primirii unei adrese de înființare de poprire să rețină și să vireze din pensia persoanei poprite sumele prevăzute de către instituția care a înființat poprirea (birouri de execuție judecătorească, SPIT, ANAF, primării pentru neachitarea taxelor și impozitelor). Ca urmare, sumele care se pot reține în cazul unei instituiri de poprire sunt cel mult o treime din pensie în cazul în care este instituită o singură poprire. Pe de altă parte, se poate precede la reținerea a cel mult jumătate din pensie, în cazul în care sunt două sau mai multe popriri pe același nume", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii, Kristina Mutiș. 


Trebuie menționat că CJP stabilește rata lunară după ce executorul judecătoresc transmite suma totală de plată. 


Datori și la Casa de Ajutor Reciproc 
În afara popririlor pe care le au la CJP, persoanele de vârsta a treia mai au rețineri și la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Spre exemplu, la sfârșitul anului trecut, 7.102 din cei 13.108 membri ai CARP au luat împrumuturi, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 20 de milioane de lei. Suma maximă luată de un constănțean a fost de 8.000 de lei, aceasta putând fi returnată în maxim 24 de rate. 


De asemenea, în cazul a 144 de persoane vârstnice s-au făcut popriri pe pensii, pentru că membrii CARP nu și-au plătit ratele de mai mult de trei luni. "Spre exemplu, la o sumă de 2.000 de lei, se percepe o dobândă anuală de 115 lei, iar la 18 rate, suma de 188 lei", a precizat șeful serviciului Contabilitate din cadrul CARP, Mariana Păculea. 


Cu toate acestea, nu toți își pot achita datoriile până la final, motiv pentru care li se fac popriri pe pensii. Partea proastă este că, de foarte multe ori, persoanelor de vârsta a treia nu li se oprește din ceea ce primesc de la stat decât 10, 20 de lei, pentru că, între timp, apar ca debitori și la bănci și astfel nu li se poate reține o sumă mai mare. 


Comentează știrea

Epure
17 februarie 2017
Ajutor

Sa taie pensiile militare si sa se faca o echilibrare.nu e normal unul care a stat in armata ,a plimbat 3 hartii o viata ,nu a fost pe front sa iasa cu pensie de 3000,4000 si alte sume fabuloase.iar un dr,profesor ,inginer are max 2000ron.trebuie facut ceva

hopa
17 februarie 2017
si ce propuneti?

ce afirma imbecilul comunist "epure"? daca nu ma insel, numarul pensionarilor pe care-i descrieti nu depaseste 2%. Faceti si dvs. calculul. Si de unde datorii la banci, pentru pensionari, cand cei de peste 65 de ani nu se apropie neam de un imprumut? Inseamna ca sunt printre cei cu regim de favorizati, daca reusesc sa ia imprumuturi de la banci. Si ii baga mass-media in seama. Ca amarastenii nu iau credite si nu stirnesc atentia mass-mediei, in tara asta.

Pt epure
17 februarie 2017
N-ai loc de altii

Pt epure,pensiile militare și ale polițiștilor se plătesc din alt fond de pensii unde au cotizat toată viața,nu mai vorbiți aiurea,a încercat Boc cu Base sa le amestece,ceea ce era o mare prostie...Doctorii,profesorii au salarii foarte mari acum,deci la cat cotizează vor avea pensii foarte mari

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9728 secunde