Urgia de pe Dunăre a ajuns în județul Constanța

1187

Articole de la același autor

Zeci de hectare de gospodării și păduri, inundate de viitură. Autoritățile județene și locale sunt în alertă maximă 


De vineri, de la ora 6,00, toate autoritățile din județul Constanța sunt în alertă. Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundații pe Dunăre în mai multe județe, printre care și Constanța. În ciuda tuturor eforturilor de a opri viitura, apele Dunării s-au revărsat în cursul după-amiezii în mai multe zone riverane din localitățile Topalu și Dunărea. Zeci de hectare de teren agricol și pășune, dar și gospodării au fost deja inundate. 


Pentru a putea interveni din timp, prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi, a reunit încă de zilele trecute Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Grupul de Suport Tehnic pentru Inundații și Accidente la Construcții Hidroteh-nice. Au fost înălțate malurile cu mii de saci de nisip și au fost întărite digurile. Cu toate acestea, Dunărea a ajuns și în curțile oamenilor. 


Probleme la Topalu și Dunărea 
Potrivit informațiilor reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL), care monitorizează permanent situația în zonele cu risc, primele probleme au apărut vineri după-amiază, în cursul după-amiezii. La ora 17,00, erau deja acoperite de ape zone întregi din localitățile Topalu și Dunărea. 


În zona neîndiguită a localității Topalu, au fost inundate mai multe grădini și șase hectare de pășune. În zona localității Dunărea, tot în co-muna Topalu, în zona neîndiguită, sunt inundate 30 de hectare de teren agricol și grădini. 


La Rasova, digul de apărare Rasova a fost consolidat pe o lungime de 450 m, fiind înălțat cu 0,60 metri. Au fost folosiți 1.800 de saci, 100 kg de folie, 30 kg de sârmă și 50 metri de sfoară pentru legat saci. În sectorul Gârliciu - Dăieni, digul este consolidat pe o distanță de 1,5 km. Aici s-au folosit peste 1.000 de saci, 90 kg folie, 20 kg sârmă. 


Comitetul Local pentru Situații de Urgență Hârșova a luat măsura astupării căii de acces către Dunăre în corpul digului din zona Căpităniei. Aici se folosesc materiale puse la dispoziție de autoritățile locale, saci, folie și sârmă. 


Alertă maximă 
Reprezentanții Comitetului Jude-țean pentru Situații de Urgență - Grupul de Suport Tehnic pentru Inundați și Accidente la Construcții Hidrotehnice monitorizează evoluția nivelului fluviului Dunărea aferent județului Constanța (de la Ostrov - la Gârliciu). De asemenea, se supraveghează în permanență lucrările hidrotehnice cu rol de apărare pe raza județului Constanța de către repre-zentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.516 secunde