Cod portocaliu de viscol și ninsori

Urgia albă a ajuns la Constanța

1326
2

Articole de la același autor

După săptămâni la rând cu temperaturi de primăvară, iarna a lovit cu toate forțele în ultimele 48 de ore, la Constanța. 
Ne-am trezit deodată în mijlocul unui viscol teribil, cu ploi intense, apoi ninsori abundente. În numai câteva ore, temperaturile au scăzut de la 6-7 grade Celsius la -4, -5 grade, ploaia transformându-se rapid în gheață. 


Dacă ploaia nu a făcut probleme în cursul zilei de sâmbătă, duminică dimineață situația s-a înrăutățit dramatic. Meteorologii au dat cod portocaliu de viscol pentru tot sud-estul țării și județul Constanța. În întreg județul, au apărut probleme la rețelele de energie electrică, cablurile cedând din cauza viscolului, dar și din cauza ploii înghețate, iar mai multe drumuri județene și două drumuri naționale au fost închise din cauza nămeților. 
La Constanța, străzile și trotuarele au fost acoperite de un strat de gheață, peste care s-a așezat rapid și un strat de zăpadă. Utilajele firmei de deszăpezire au ieșit încă de dimineață pe arterele principale. Frezele au înlăturat continuu zăpada de pe șosele, iar sărărițele au împrăștiat material antiderapant. 


Pene de curent electric în mai multe localități 
Echipele de intervenție au fost solicitate în mai multe localități pentru a remedia avarii ale liniilor de tensiune. În unele zone, reparațiile au fost făcute rapid și s-a reluat furnizarea de curent electric, în altele însă intervenția a fost extrem de dificilă sau imposibilă, din cauza drumurilor impracticabile. 
La închiderea ediției, încă se mai lucra în municipiul Constanța, în Cumpăna, în Lumina, Ovidiu și în satul Gura Dobrogei. La Cumpăna, două gospodării nu aveau energie electrică, în Constanța, curentul era în continuare oprit pe străzile Remus Opreanu, Canta-cuzino și Revoluției, în Lumina, pe strada Cucului și în Ovidiu, pe strada Poiana. În Gura Dobrogei, toate localitatea era afectată, la fel ca și în Pantelimon, dar echipele nu puteau ajunge pe drumurile din zonă. Nici în Albești, echipele Enel nu au reușit încă să ajungă, jumătate de localitate fiind fără curent electric. 
Din fericire, nu s-au semnalat avarii în ce privește alimentarea cu apă potabilă a localităților. 


Autoturisme scoase din nămeți cu utilajele 
În cursul zilei de duminică, în județul Constanța, a fost dispusă restricție de circulație pentru autovehiculele de peste 7,5 tone pe toate drumurile naționale care străbat județul. De asemenea, au fost închise drumurile naționale DN22, pe sectorul de drum Ovidiu - Mihai Viteazu, și DN22A, Hârșova - Tulcea. În rest, utilajele Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) și ale Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) acționează pe toate drumurile, pentru a înlătura zăpada depusă pe asfalt și a împrăștia material antide-rapant.
În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, au fost identificate 11 autoturisme blocate în nămeți, pe drumuri comunale, județene și naționale. Cu ajutorul utilajelor RAJDP și DRDP, autoturismele în care se aflau 45 de pasageri au fost duse în siguranță în cea mai apropiată localitate. De asemenea, utilajele Primăriei Fântânele interveneau încă, la închiderea ediției, pentru deblocarea a patru autoturisme blocate pe drumul comunal care face legătura între localitățile Fântânele și Cogealac. 
Potrivit adjunctului Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța, dr. Mihaela Dinisov, nu s-au înregistrat probleme deosebite nicăieri în județ. "Firmele care se ocupă de transportul pacienților dializați au luat legătura cu ei, dar pentru că în week-end nu se face dializă, nu s-a impus aducerea lor în centrele medicale", a explicat reprezentantul DSP. 


Comentează știrea

mos gerila
27 ianuarie 2014
Urgia albă a ajuns la Constanța

E chiar draguta chestia asta "viscol teribil, cu ploi intense" Daca un strat de zapada de sub 10 cm si temperaturi de - 4 grade sunt " Urgia Alba" ce epitete or mai folosi nordicii, siberienii ori canadienii?

maidanezul vigilent
27 ianuarie 2014
SFARSITUL TOMISULUI

DA MOS GERILA, SI EU AM FOST SURPRINS DE ACESTE EPITETE, DAR PROBABIL CA DIN ACEST MOTIV "CUGETUL" SE NUMESTE SI LIBER. BINE CA IN NEPROFESIONISMUL LOR AU PUS CATEVA FOTOGRAFII CU 2 CM DE ZAPADA. ALTFEL CEI CARE LOCUIESC IN ALTE JUDETE AR FI CREZUT CA SUNTEM INGROPATI SUB 5M DE ZAPADA.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5876 secunde