Unde poți asculta poveștile mării? Plajele neștiute ale litoralului

3824
2

Articole de la același autor

Nisip fierbinte, valuri înspumate, soare arzător și țipete de pescăruși… Este peisajul ideal pe care mulți dintre noi îl căutăm la finele unei zile obositoare sau în week-end.

În stațiuni este aproape exclus să găsești așa ceva. Sunt pline de turiști. Însă, în localitățile de-a lungul coastei, sunt multe plaje neștiute, unde relaxarea este supremă și unde te poți bucura de albastrul cerului și de turcoazul mării.

Oamenii locului le cunosc, așa că, dacă porniți la drum, nu ezitați să-i întrebați, fie că mergeți în nord, dincolo de Năvodari, fie că o luați la sud, spre Tuzla sau Vama Veche. De cele mai multe ori sunt ascunse după întinderi mari de lanuri de grâu sau floarea soarelui. Așa că este destul de greu de ajuns la picior. Și, aproape întotdeauna, încep cu râpe abrupte, cu cărări făcute de copiii satului, ieșiți la scăldat.

Litoralul are din ce în ce mai puține plaje sălbatice pentru că vorba merge repede și sunt mulți împătimiți ai bronzatului în liniște. În astfel de locuri, vecin de cearceaf ți-e un pescăruș, curios că ai poposit pe tărâmul lui, sau poate o țestoasă leneșă. Prin nisip găsești melci și scoici neculese de nimeni, iar în apă e bine să nu te aventurezi prea departe, că este repede adâncă. Și dacă îți place să dormi în foșnetul permanent al valurilor, pe o plajă sălbatică nimeni nu te va deranja dacă îți vei instala cortul.

Vadu și Corbu, zone protejate

În nord, întinderii de la Vadu i s-a dus deja vestea și nu mai este de mult o plajă virgină. În schimb, încă este liniștită, fără șezlonguri și muzică ușoară, și este destul de întinsă pentru a avea și ceva intimitate.

La numai 30 de km de Constanța, Vadu este călcată acum de mulți turiști, și români și străini. Cei mai mulți vin dimineață și pleacă seara, dar mai sunt și care rămân peste noapte, în funcție de ce provizii au la ei. Camparea este interzisă, pentru că plaja face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și nici mașinile nu mai pot intra prea aproape de nisip. Dar mai sunt turiști care dorm în mașini sau înnoptează la localnici.

Nici la Corbu nu mai este plajă virgină, dar e în continuare sălbatică. Pentru intrarea în zona protejată se plătește cinci lei de persoană, iar întreprinzătorii locului au făcut cherhanale unde îi servesc pe turiștii înfometați cu pește de Marea Neagră.

Între Năvodari și Mamaia, mai sunt porțiuni unde plaja nu este amenajată, însă, pentru că s-au făcut multe spații de cazare în apropiere, sunt destul de mulți care se bronzează acolo. În Constanța, sunt plajele extinse cu bani europeni, unde poți să îți întinzi fără probleme prosopul și să stai pe nisip. Dar riști să te trezești cu o minge în cap de la vecinul, pentru că este plin de familii cu copii mici și de tineri constănțeni.

Cu cortul, între Eforie și Tuzla

În Eforie Nord, este deja aglomerație, iar în sud, plajele sunt atât de înguste, încât de-abia încap două-trei rânduri de șezlonguri. Așa că o luăm mai la vale, dar nu pe șosea, pe coastă!

Drumul este de pământ, dar circulabil și, din loc în loc, sunt cărări direct spre plajă. Acolo nu veți găsi nici șezlonguri, nici beach bar, însă cu siguranță veți găsi liniște. Din loc în loc, este posibil să mai dați peste câte un cort, căci zona este preferată de cei care preferă viața simplă. Vin în grupuri mari, stau aici cu zilele, însă îi respectă pe vecinii lor care vor să se relaxeze.

Pește și borș adevărat

Și mai la vale, în Tuzla, dar tot pe costișă, cu râpa în dreapta și lanul de grâu în stânga, ajungi în zona pescarilor. Nu mai sunt mulți, ca pe vremuri, dar, dacă vrei să mănânci cel mai bun borș de hamsie, nu-i ocoli. Ies pe mare odată cu soarele și la prânz e gata ciorba. Lângă ea, de preferi, poți cere un platou cu stavrid prăjit, hanus prăjit, hamsie, zargan, cu mult mujdei și mămăliguță fierbinte. Terasele nu sunt pentru cei pretențioși, ci pentru cei care preferă să mănânce un pește adevărat de Marea Neagră.

Și la Costinești sunt plaje sălbatice. Puține, ce-i drept, pentru că s-a extins foarte mult cartierul de vile din nord și turiștii care se cazează acolo nu se mai duc până pe plaja din stațiune.

Apoi, abia spre Vama Veche mai găsim limbi de plaje mai greu accesibile, unde nu prea sunt turiști. La 2 Mai s-a aglomerat, iar în Vamă este și mai și. Dar tot mai găsești zone izolate, mai ales înainte de intrarea în localități, unde poți asculta liniștit poveștile mării și ale pescărușilor.

Cu bicicleta pe plajă, până la Gura Portiței

Dacă o luați mai spre Delta Dunării, e păcat să nu vă opriți și pe plaja din Sfântu Gheorghe. E greu de ajuns la ea, cu mașina poți merge de la Sfântu Gheorghe de-a lungul Dunării, sau, direct pe apă, cu șalupa. Acolo trebuie să aveți provizii, căci chiar nu găsiți nimic în zonă, în-afară de nisip fin și mult stuf.

Apoi, mai este și plaja Sulina, cu întinderi mari de apă mică, și unde puteți ajunge și pe jos, cam doi kilometri dincolo de Sulina. Și, dacă tot ai ajuns așa de departe, nu rata și plaja de la Gura Portiței, o fâșie îngustă de nisip, cu o lungime de patru kilometri, unde nu poți ajunge însă decât cu vaporașul. Se mai poate merge pe plajă, cu bicicleta, de la Vadu, Grindu Chituc, Periboina și Gura Portiței. Și cu siguranță nu vă va părea rău de aventură. 

Comentează știrea

dumitru
24 iunie 2017
plaja

Andreea, nu cred ca aceleasi cuvinte frumoase poti sa le spui daca mergi pe plaja MODERN.Nu -ti vine sa crezi ce poti vedea.Mizerie lipsa cosuri de gunoi ,cetateni care vin cu caini pe plaja ,baietii de la nea STElica ,care car -impotriva legii-sezlonguri pana in buza marii unor snobi care ne sfideaza inteligenta -atata care este.Calvarul incepe de la asa zisa bariera.ANDREEA te rog frumos mai ajuta-ne inca o data si vino pe acolo ptr.ca nu o sa-ti para rau .Lumea deja este revoltata!!!!!!!!MULTUMESC anticipat

vizitator
24 iunie 2017
fara Corbu

Cea mai imputita plaja este cea de la Corbu.In primul rand dupa o vizita lla Corbu trebuie sa speli masina obligatoriu pentru ca i-ti intra praf si in gaura aia...Pe plaja nisipul e de o calitate f. proasta numai scoici ,balegar ,muste gandaci.Nu gasesti nimic,nici apa nici suc de toalete nici nu poate fi vorba.Faci baie itr-o apa mai mult dulce adusa pri gurile de varsare de la Periboina si Gura Portitei plina de gainat stuf fulgi broaste si coji de oua.Credeti-ma nu merita.Si mai cer si bani ca sa intrii in mizeria aia ,desi nu au facut nimic acolo.Totusi e ceva rusti poti sa te scalzi langa niste martoage carora localnici le spun cai.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.464 secunde