Unde dă mama, crește! De ce își bat constănțenii copiii

361
1
Unde dă mama, crește! De ce își bat constănțenii copiii - fotofondviolentacopii-1433686466.jpg

Articole de la același autor

"Bătaia este ruptă din rai!" și "Unde dă mama, crește!" sunt două motto-uri după care încă mai sunt educați copiii din România. Mulți adulți încă mai consideră că o palmă sau un băț la fund fac mai mult decât o mie de cuvinte și că educația nu este completă fără pedepsele fizice.

Fie că sunt stresați și nu se mai pot controla, fie că nu știu pur și simplu cum să se comporte cu un copil care a greșit, mii de părinți din Constanța încă își mai bat odraslele. Ce nu știu însă, e că violența asupra copiilor nu lasă decât traume în psihicul micuțului și în niciun caz nu stimulează în mod pozitiv evoluția acestuia.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la finalul anului 2014, erau înregistrate 12.542 de situații de abuz asupra copilului, din care 11.721, adică peste 90 la sută, au avut loc în cadrul familiei. Cifrele nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.

"Foarte mulți părinți se sprijină pe exemplele de înțelepciune populară pentru a-și justifica atitudinea și comportamentul de pedeapsă față de copii. Ei au ca sistem de referință propria copilărie, în care au fost loviți, etichetați, certați de către părinții lor, iar bătaia le este extrem de familiară. Trebuie, de asemenea, ținut cont de faptul că, în România, rareori părinții primesc sprijin pentru a învăța cum să își educe corect și sănătos copiii", explică Gabriela Alexandrescu, președintele organizației Salvați Copiii România.

Constanța, pe lista neagră

Județul Constanța este, din păcate, în fruntea tuturor topurilor privind violența asupra copiilor. Cel mai recent este cazul micuților bruscați și bătuți la grădiniță chiar de către educatoarele plătite de părinții lor. Statisticile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că au fost raportate peste 1.460 de cazuri de abuzuri. Este vorba despre abuz fizic, emoțional, exploatare prin muncă, exploatare pentru comitere de infracțiuni, dar mai ales neglijență.

"Aproape toate aceste cazuri cunoscute la DGASPC s-au petrecut în familie, iar situația cea mai gravă este în ceea ce privește neglijarea. Este vorba despre 1.258 de copii identificați ca fiind neglijați. Cele mai multe situații depistate privesc copii cu vârste cuprinse între trei și șase ani și șapte și nouă ani", declară, pentru "Cuget Liber", Roxana Onea, purtător de cuvânt al DGASPC Constanța.

Cât de mult se implică instituțiile

Reprezentanții autorităților consideră că noi toți trebuie să ne implicăm atunci când observăm cazuri de abuzuri asupra copiilor.

"Este foarte important ca profesioniștii care iau primul contact cu copiii - pro-fesori, medici, psihologi - să cunoască toate instrumentele legale pe care le au la îndemână, astfel încât să poată raporta rapid și eficient orice situație de abuz în care este implicat un copil", este de părere Izabella Popa, consilier în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. 

Comentează știrea

camelia
8 iunie 2015
oportunitate unica

Cautam urgent colaboratori! in vederea dezvoltari unui proiect pe piata nationala si mondiala.Se ofera instruire gratuita.Castiguri din comision garantate prin contract legal.Se lucreaza minim 2-3 ore pe zi online.Se cere serioazitate! Pentru detalii trimite text "DETALII"la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4914 secunde