Tremuri de frig la locul de muncă? Ce măsuri trebuie să ia angajatorul pe timpul iernii

1032
Tremuri de frig la locul de muncă? Ce măsuri trebuie să ia angajatorul pe timpul iernii - itmfrig-1481125602.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța va monitoriza pe toată perioada sezonului rece modul în care angajatorii respectă măsurile ce pot fi aplicate pentru protecția salariaților. Astfel, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, temperaturi sub minus 20 grade C sau temperaturi care în condiții de vânt intens pot fi echi-valate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure o serie de condiții minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber.

Astfel, pentru menținerea stării de sănă-tate a salariaților, se vor lua următoarele măsuri: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care trebuie asigurate spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului de lucru și a echipamentului individual de protecție adecvat.

"În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, o serie de măsuri, cum ar fi reducerea programului de lucru, întreruperea colec-tivă a lucrului cu asigurarea continuității activităților în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, măsuri ce vor fi stabilite dacă temperaturile scăzute extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ITM, Florina Vișan.

De asemenea, angajatorii au obligația de a lua măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme. De aceea, trebuie să asigure examenul medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute, dar și asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. Totodată, se urmărește trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Sancțiunile contravenționale prevăzute de ordonanța de urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei. În cazul nerespectării măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, angajatorii pot primi sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Octombrie 2016
Stire din Social : De unde procurăm adeverințele de vechime
Pagina a fost generata in 1.9779 secunde