Tinerii pot cere șomaj dacă nu se angajează în maxim două luni de la absolvire

276
Tinerii pot cere șomaj dacă nu se angajează în maxim două luni de la absolvire - absolventi-1487956318.jpg

Articole de la același autor

Viitorii absolvenți trebuie să știe din timp că pot solicita acordarea indemnizației de șomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reușit să se încadreze în muncă și nu urmează o formă de învățământ la data solicitării dreptului. 


Totodată, ei pot primi bani de la stat în cazul în care nu realizează venituri sau realizează din activități autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință. 


Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) susțin că prin absolvent al unei instituții de învățământ se întelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.


Indemnizația de șomaj acordată acestei categorii de persoane se plătește pentru o perioadă de șase luni și este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare. 


Indemnizația poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învă-țământ absolvită. Totodată, facem precizarea că absolvenții înregistrați la AJOFM pot beneficia din bugetul asigurărilor pen-tru șomaj de prime de încadrare, în situația în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referință, respectiv 500 lei.


Absolvenții, care primesc indemnizație de șomaj, și se angajează, în perioada de acordare a indemnizației, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.


Dreptul se acordă absolvenților care își mențin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectivă să îl solicite agenției județene unde a fost înregistrat în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Februarie 2017
Stire din Social : Cum devii rapid coafeză sau pizzar
Luni, 06 Februarie 2017
Stire din Social : Cursuri de formare pentru șomeri
Miercuri, 01 Februarie 2017
Stire din Social : Cine poate beneficia  de "Prima chirie"
Pagina a fost generata in 0.5563 secunde