Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal

Taxele plătite de angajați, DUBLATE. Angajatorii, obligați să mărească salariile

710
2
Taxele plătite de angajați, DUBLATE. Angajatorii, obligați să mărească salariile - contributiiromani-1473257706.jpg

Articole de la același autor

Încă de ieri de la primele ore, site-urile de știri, cot la cot cu televiziunile, se întreceau în calcule și rapoarte potrivit cărora Guvernul pregătește un proiect prin care se modifică din temelii Codul Fiscal. "Modificarea Codului Fiscal ar putea aduce o majorare a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului", lansa bomba Profit.ro.

Concret, așa cum arată mult vehiculatul proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Fiscal, cresc semnificativ contribuțiile de asigurări ale angajaților. Iar persoanele fizice autorizate vor fi puternic afectate de schimbări.

Astfel, dacă în prezent, un angajat plătește 10,5% contribuții de asigurări sociale, acestea vor fi majorate la 21,7%.

De asemenea, contribuțiile pentru sănătate reținute angajaților cresc de la 5,5 la aproape nouă procente. Iar aceste taxe se aplică și persoanelor cu activități independente. Guvernul le pregătește, însă, mai multe vești bune proprietarilor firmelor. În primul rând, nu vor mai plăti deloc CAS pentru condiții normale de muncă și nici contribuții pentru sănătate.

Vor fi afectate și persoanele care înregistrează venituri din chirii și arendă. Și în cazul lor, contribuțiile de asigurări sociale se majorează la aproape nouă procente, de la 5,5% cât sunt în prezent.

 În acest moment contribuția indivi-duală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat și 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiții normale de lucru, în total 25,8%.

Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plă-tească niciun fel de contribuție socială la condiții normale de lucru.

Cota de contribuții a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiții deosebite de muncă și de 8,4% la condiții speciale de muncă.

Cresc contribuțiile, cresc și salariile

În paralel, Finanțele propun majorarea cu 21de procente a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu cinci câștiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul sala-riilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Finanțele vor, de fapt, simplificare și debirocratizare

Ca reacție la informațiile din presă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au transmis, printr-un comunicat:

"În acest moment la Ministerul Finanțelor lucrăm la un proiect de simpli-ficare a unor măsuri din Codul Fiscal. În niciun caz nu vom crește taxe și impozite, indiferent că este vorba de impozit pe venit, pe profit sau contribuții. (… ) Am cerut colegilor mei analize pe tot felul de prevederi din Codul Fiscal, dar la mine pe masă nu a ajuns un asemenea proiect, nu-mi asum asemenea proiect. Vizăm măsuri simple, clare de simplificare a Codului Fiscal. Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului Fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii", a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Comentează știrea

ct
8 septembrie 2016
aiurea...

mariti taxele DOAR LA BUGETARI !!! se maresc taxele , ca sa le cresca salariile bugetarilor, atunci marile doar lor taxele... cat o sa-i mai ducem in spate, noi, cei din sistemul privat pe incompetentii ( caci asa sunt 80%) de la stat? dati afara din sefi, ca sunt mai multi decat cei care presteaza si raman bani si de mariri, acolo unde merita...

joker
8 septembrie 2016
aiureala maxima

Sant niste experimente,pe care acesti neaveniti -cica specialisti- incearca sa le promoveze.Este de neinteles si frizeaza absurdul,ca niste indivizi numiti pe o perioada determinata sa guverneze sa fie lasati sa faca astfel de experimente!Niste necunoscatori ai muncii in privat. In toata viata lor nu au lucrat decat ca bugetari! Si culmea cea mai mare, au in conturi sume economisite ENORME,pe care un intreprinzator nu reuseste sa le acumuleza nici in 10 ani! Plecati odata ,ca eu unul m-am saturat de mintile luminate pe care le aveti!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4189 secunde