Sume-record încasate la Casa de Pensii. Constănțenii, dornici să-și cumpere vechime

2165
Sume-record încasate la Casa de Pensii. Constănțenii, dornici să-și cumpere vechime - platapensii5-1493134845.jpg

Articole de la același autor

Județul Constanța se află, la acest moment, pe locul 2 pe țară, după București, în ceea ce privește plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale. 


Până în momentul de față, 876 de persoane au încheiat contracte de asigurare în baza Legii 186/2016, suma plătită fiind în valoare de 6,1 milioane de lei. 


Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP), Kristina Mutiș, constănțenii au scos din buzunare, în ultimele șase luni, sume importante de bani pentru a-și acoperi perioadele lipsă de care au nevoie pentru a putea ieși la pensie. 


"Unii și-au plătit doar câteva luni, alții un an, doi, dar au existat și persoane care au achitat 16.000 de lei, suma minimă aferentă perioadei de cinci ani, cât le-a fost permis să plătească", a precizat reprezentantul CJP. 


Cum oamenii au dat buluc să facă aceste plăți, la nivel național s-a decis prelungirea termenului de aplicabilitate al acestui act normativ, care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale. 


Textul inițial al legii nr. 186/2016 prevedea că încheierea contractului de asigurare socială putea fi solicitată numai într-un interval de șase luni, respectiv până mâine, 27 aprilie. 


Acum, OUG nr. 32/2017 prelungește posibilitatea încheierii acestor contracte privind plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale până la data de 31 decembrie. În temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. 


Totodată, se ia în calcul dacă persoana respectivă nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. 


Ce acte sunt necesare 


Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; declarația pe propria-răspundere, care se completează la sediul Casei Județene de Pensii. 


Cei interesați trebuie să știe că acest contract de asigurare socială poate fi încheiat numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult cinci ani anteriori încheierii contractului). 


"Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează prin încheierea contractului de asigurare socială în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare. Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul și nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. Desigur, suma nu poate fi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat", a explicat Kristina Mutiș. 


v v v


Trebuie precizat că suma reprezentând contribuția de asigurări sociale datorată se actualizează în raport cu indicele de inflație, ori de câte ori se face plata contribuției. Înregistrarea contractelor se poate face zilnic, de luni până joi, între orele 8.00 - 16.00, și vineri, între orele 8.00 - 13.30, la etajul I, camera 109. 


Plata contribuției se poate face în numerar, la casieria CJP sau prin orice alte mijloace prevăzute de lege, în contul deschis la Trezorerie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.64 secunde