Statut juridic incert! Piețe agro-alimentare din Constanța, „înțepenite” în timp

1143

Articole de la același autor

Tarabe învechite, sub care sunt aruncate neglijent lăzi murdare, pe o pardoseală pătată. Iar precupeții, de toate felurile, își îmbie clienții cu legume și fructe aduse din toate colțurile lumii. Așa arată toate piețele din municipiul Constanța. Unele urmează să fie renovate în viitorul apropiat, documentația necesară fiind deja întocmită. Altele însă mai au mult de așteptat…

Conducerea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța are planuri mărețe pentru piețele din municipiul Constanța, pe care le are în administrare. De altfel, este vizibil pentru toată lumea că aceste locații au nevoie urgentă de înfrumusețare. Având un aspect ponosit, cu tarabe învechite și pardoseli murdare, piețele agro-alimentare nu sunt prea îmbietoare pentru clienți.



Florin Gheorghe, directorul RAEDPP Constanța, spune că, la nivelul instituției, a fost pusă pe hârtie o strategie de marketing pentru aceste piețe, pentru a fi modernizate, înfrumusețate, iar apoi utilizate în mod special pentru a încuraja producătorii locali de toate felurile.

Până în prezent, au fost demarate procedurile sau lucrările în cazul a două piețe, este vorba despre „Tic - Tac”, din Tomis Nord, și „Pescăruș”, din Faleză Nord. Următoarea pe listă este Piața Brotăcei, a mai adăugat șeful RAEDPP, precizând că pentru celelalte piețe agro-alimentare fie încă se mai caută soluții tehnice viabile, fie încă sunt probleme, având o situație juridică încâlcită.



Se caută soluția tehnică pentru Piața „Griviței”

„Vom începe reabilitarea Pieței Tic-Tac, la Piața «Pescăruș» spațiile comerciale au fost vândute, dar reabilităm anul acesta platoul, construim un pavilion nou. Probabil va urma Piața Brotăcei, unde este în plan schimbarea tarabelor, modernizarea spațiului. În ceea ce privește Piața Griviței, încă se caută o soluție tehnică pentru realizarea modernizării, astfel încât să fie evitate săpăturile, care ar putea întârzia foarte mult lucrările. La Piața Tomis 3, suntem la stadiul punerii la punct a documentației”, a arătat Florin Gheorghe.

De menționat că, la un moment dat, au existat oferte de la privați pentru o asociație publico-privată pentru reabilitarea pieței din centrul Constanței, fiind pus pe hârtie și un plan ambițios. Proiectul nu s-a concretizat însă, pe de o parte și pentru că toată lumea este conștientă că zona ascunde situri arheologice antice, care, dacă ar fi descoperite, ar duce la lucrări de durată.





Piețele „Tomis Nord” și „Tomis 3”, încrengături în actele juridice

De altfel, în majoritatea cazurilor, renovarea sau modificarea piețelor din municipiul Constanța este îngreunată de situația juridică încârligată.

„O parte din spațiile comerciale au fost achiziționate de privați, de diverși oameni de afaceri. Dar, în această situație, RAEDPP nu poate realiza proiecte de reabilitare pentru întreg spațiul, ceea ce îngreunează întreg procesul”, ne-a precizat directorul Florin Gheorghe.



De exemplu, aceasta a fost situația în cazul Bazarului „Ștefăniță Vodă” (Galeriile Soveja). Asociația Micilor Comercianți - care aveau buticuri deschise în piața respectivă - a cumpărat spațiile comerciale, dar nu și terenul de sub ele, astfel că a durat până când a fost pusă la punct situația locației, din punct de vedere juridic. În prezent, se așteaptă demolarea…

La fel este situația și în ceea ce privește Piața „Tomis Nord” („Cireșica”, așa cum este cunoscută de constănțeni) și Piața „Tomis 3”. În ambele cazuri, o parte din spațiile comerciale sunt deținute de privați, astfel că renovarea este amânată din nou și din nou, dându-se vina pe încrengăturile juridice. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3932 secunde