De o săptămână,

Spitalul Județean nu are antibiotice pentru tratarea victimelor accidentelor rutiere

4855
Spitalul Județean nu are antibiotice pentru tratarea victimelor accidentelor rutiere - 0e5af214f5704f6dad8e6085b4b0d64b.jpg
Din farmacia Spitalului Județean Constanța lipsesc antibioticele din clasa cefalosporinelor - necesare în tratarea unei game variate de infecții. Totodată, au fost probleme și în aprovizionarea cu anestezice. Conducerea unității sanitare spune că lipsurile sunt din vina furnizorilor de medicamente, care nu au onorat comenzile.

Cel mai mare spital din județ nu duce lipsă de pacienți, ba din contră. În această perioadă, în special din cauza condițiilor meteorologice, numărul celor care au nevoie de îngrijiri medicale este în creștere, fie că este vorba de victime ale accidentelor rutiere, de bolnavi cronici afectați de temperaturile scăzute sau de pacienți transferați de la spitalul din Tulcea, rămas fără medici.

Pacienții operați au cel mai mult de suferit
În schimb, duce lipsă de restul: nu sunt suficiente cadre medicale, aparatura este mai tot timpul defectă și, în plus, în farmacia unității nu se găsesc medicamente de bază pentru tratarea afecțiunilor.
Printre preparatele farmaceutice necesare, dar absente, sunt cefalosporinele, antibiotice utilizate în tratamentul răniților din accidentele rutiere și, în general, a celor supuși la intervenții chirurgicale, pentru a nu dezvolta infecții. "Am făcut comandă pentru cefalosporine în urmă cu două săptămâni, trebuiau să ajungă joia trecută (n.r. 4 martie) dar nu le-am primit nici până astăzi (n.r. ieri, 10 martie). Depozitul care a câștigat licitația ne-a spus ba că s-a mărit prețul, ba că au dat medicamentele altora", a arătat dr. Liliana Tuță, directorul medical al spitalului. Medicul a adăugat că noi licitații pentru achiziționarea de medicamente sunt organizate începând din această săptămână, iar furnizorul va putea fi schimbat dacă nu va oferi prețurile cele mai mici. Între timp, pacienții sunt tratați cu ampicilină și penicilină, dar și cu un înlocuitor, Cefozon, din care au ajuns la spital numai 1.000 de flacoane, suficiente pentru maximum trei zile.
Deficiențe au fost și în aprovizio-narea cu Aspatofor (necesar pentru tratarea afecțiunilor renale) și cu anestezicul Fentanyl, care a lipsit din farmacia spitalului mai multe zile. "Dar secțiile de chirurgie și-au mai pus deoparte din acest anestezic, astfel că nu au fost probleme", a dat asigurări reprezentantul spitalului.

Lipsesc și medicamentele ieftine
Nici în prezent, asemenea situației înregistrate anul trecut, în Spitalul Județean nu se găsesc medicamente ieftine, despre care însă conducerea unității susține că nu sunt atât de necesare. "Nu avem vitamina B1, B6 etc. Sunt multe situații când familiile insistă ca în perfuzii să fie administrate și vitamine, deși nu este necesar", a arătat directorul medical.
Dr. Liliana Tuță a arătat că probleme în aprovizionarea cu medicamente sunt la toate spitalele. "La Spitalul Fundeni, rudele plătesc absolut tot, inclusiv tifonul, dar nimeni nu spune nimic, pentru că este vorba de Fundeni și dacă nici acolo nu îți pune un diagnostic corect, nu-ți mai rămâne decât drumul spre Viena. Noi facem comenzi pentru medicamente cu cel puțin două săptămâni înainte, nu așteptăm să se termine, dar nu ne ajung la timp", a spus medicul.
Reamintim bolnavilor că, potrivit legislației, dacă sunt puși în situația de a-și achiziționa singuri medicamentele necesare în timp ce sunt internați în spital, pot cere unității decontarea produselor, pe baza bonurilor fiscale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3928 secunde