Soluția salvatoare pentru bolnavii de cancer "Nu vreau să mor, în timp ce aștept colacul de salvare!"

1386
Soluția salvatoare pentru bolnavii de cancer

Articole de la același autor

Vești bune pentru bolnavii de cancer. Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență face toate demersurile posibile pentru ca bolnavii de cancer să se poată trata cât mai curând la Constanța și să nu mai fie nevoiți să se deplaseze tocmai la București pentru radioterapie. 


"La acest moment, buncărul îndeplinește toate condițiile pentru a putea fi adus aici un accelerator de particule, deci lucrurile chiar se mișcă. Se fac pași mari pentru a putea redeschide Radioterapia la Constanța, pentru că este nevoie ca de aer de așa ceva. La ora actuală, pacienții care au nevoie de Radioterapie merg la București și uneori ajung la centre private, unde plătesc foarte mulți bani. Din păcate, nici măcar acolo nu pot spune că sunt puse la punct anumite aspecte. Ca urmare, nu se poate discuta de Oncologie în județul nostru fără Radioterapie, mai ales pentru că, pentru un pacient care se operează, calvarul acestuia începe, de fapt, atunci când iese din sala de operație", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul medical al SCJU, dr. Bogdan Obadă. 


Reamintim că activitatea serviciului de Radioterapie din cadrul SCJU a fost suspendată în urmă cu aproximativ un an, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Altfel spus, sursa de cobalt are o durată de viață care nu poate fi depășită cu mult peste, așa că după o anumită perioadă de timp se află în incapacitate de a mai trata pacienți. În concluzie, epuizându-se sursa, evident că aparatul nu a mai funcționat și, în aceste condiții, s-a suspendat activitatea. 


La momentul actual, radioterapia pentru toți pacienții din Constanța se face la Institutul Oncologic București. Tocmai de aceea, bolnavii se plâng că, pe lângă suferința cu care sunt nevoiți să trăiască zi de zi, ei mai sunt și puși pe drumuri. 


"Toate aceste drumuri mă obosesc și mai tare. Sper ca serviciul de Radio-terapie să redevină funcțional atâta timp cât încă se mai poate face ceva pentru noi. Eu nu vreau să mor, în timp ce aștept colacul de salvare", ne-a declarat Nicoleta N., o bolnavă de cancer, în vârstă de doar 51 de ani. 


Aceleași sentimente le încearcă și alți pacienți care se află în evidența medicilor oncologi. 


"Este adevărat că putem face tratamentele în Capitală acum, dar sperăm ca această situație să nu mai dureze și să putem face toate procedurile la Constanța. În felul acesta, putem fi aproape de familie, de prieteni, pentru că atunci când ești departe de casă, depresia este și mai puternică și doar suportul venit din partea celor dragi ne mai alină suferința din suflet ", a spus, la rândul ei, Maria S., bolnavă de cancer. 


Până la reînființarea Radioterapiei, cadrele medicale încearcă să ajute bolnavii așa cum pot. 


"Radioterapia îi ajută foarte mult, dar până o vor putea face din nou la Constanța, noi le dăm tratamente pentru a le alina suferința. Din păcate, mulți dintre ei nu se pot deplasa pentru această procedură tocmai la București, din cauza stării precare de sănătate", a precizat dr. Laura Mazilu, șeful secției Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență. 


Radioterapia este o procedură care ajută la vindecarea pacientului bolnav de cancer sau care poate fi folosită ca terapie adjuvantă, pentru a preveni recidivele după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii primare. Radioterapia este o metodă terapeutică cu acțiune loco-regională, care folosește radiațiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase). Pe lângă tratarea unor forme de cancer, în situații relativ limitate și folosind doze mici, poate fi utilizată pentru efectul său de scădere a inflamației în tratarea afecțiunilor articulare inflamatorii degenerative. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5553 secunde