SC RAJA SA a inaugurat o nouă stație de epurare, la Poarta Albă

389
1

Articole de la același autor

De la demararea la nivel național a Programului Operațional Sectorial Mediu 2007 - 2013, SC RAJA SA s-a implicat în mod semnificativ în absorbția fondurilor europene, prin derularea de proiecte care să asigure îmbunătățirea standardelor de viață

ale populației și de protecție a mediului.

Printre investițiile derulate în cadrul acestor proiecte, se regăsește și Stația de Epurare Poarta Albă, lucrări de care urmează să beneficieze locuitorii din Poarta Albă, Murfatlar și Valu lui Traian. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 35 milioane lei.

La sfârșitul anului 2010, SC RAJA SA a obținut finanțarea proiectului "Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța - Ialomița", proiect ce include un număr de 41 de contracte de lucrări și cinci contracte de servicii.

Contractul de lucrări pentru reabilitarea stației de epurare este finanțat prin POS Mediu 2007-2013, valoarea lucrărilor finanțate fiind de 43,102,340 lei.

"Stația de epurare Poarta Albă, cu o capacitate de 54.864 locuitori echivalenți, prin retehnologizarea treptelor mecanică și biologică, precum și introducerea treptei terțiare, va asigura epurarea apelor uzate din aglomerările Poarta Albă, Valu Traian și Murfatlar.

La această dată, stația este în operare și se găsește în perioada de notificare a defectelor când sunt urmăriți parametrii de funcționare, remediate eventuale erori de montaj, calibrarea utilajelor și echipamentelor.

Tratarea apelor uzate se face în trei trepte: mecanică, biologică și chi-mică, urmând ca, înaintea deversării în canalul Dunăre - Marea Neagră, apa să treacă printr-o instalație de dezinfecție cu ultraviolete. În proiectarea stației, s-a ținut cont de cele mai noi soluții privind diminuarea costurilor de operare. În acest sens, centrala este prevăzută cu instalații și utilaje care îi permit să-și asigure necesarul de energie termică și electrică prin conversia biogazului", a precizat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.

Fonduri europene pentru proiecte noi

În perioada 2010-2015, SC RAJA SA a obținut finanțarea necesară derulării a șase noi proiecte de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare, dar și reabilitarea celei mai moderne stații de epurare din țară: Stația de epurare de la Eforie Sud.

"Întrucât în cadrul programului ISPA nu au putut fi executate lucrările de reabilitare a Stației de epurare Eforie Sud, SC RAJA SA a întreprins toate demersurile necesare pentru obținerea finanțării lucrărilor. Investiția a fost prevăzută pentru a deservi o populație echivalentă de 140.000 de locuitori în sezonul estival și este realizată prin tehnologie modernă, cu trei trepte de tratare, fiind cea mai modernă stație de epurare din România. Totalul acestei investiții se ridică la peste 121 de milioane lei, din care contribuția SC RAJA SA este de 23,5 milioane lei.

Totodată, am obținut finanțare pentru proiectul de reabilitare și modernizare a sistemului de ali-mentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța - Ialomița, a proiectului «Canalizare menajeră în Valu Traian, Constanța, a proiectului de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov, dar și a proiectului pentru executarea branșamentelor de apă și a racordurilor de canalizare în regiunea Constanța - Ialomița", a mai precizat directorul instituției.

Odată cu finalizarea investițiilor pentru aceste proiecte, se va asigura îmbunătățirea serviciilor publice de apă, calitatea apei potabile, iar populația va beneficia de servicii de apă și canalizare la prețuri accesibile. 

Comentează știrea

un alegător
12 iunie 2015
ia te uită

Păi cine zice că primarul din Valul e arestat?!?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4778 secunde