Rețeaua "Spălătoria auto" din centrul orașului

1333
2
Rețeaua

Articole de la același autor

Dacă aveți drum prin centrul orașului și, prin umblările voastre ajungeți și pe strada Cuza Vodă și aleile din apropierea străzii Ștefan cel Mare, puteți să vă spălați și mașina, cu bani puțini. Familiile de romi din zonă s-au reprofilat și, înarmate cu găleți și cârpe, vă spală și lustruiesc autovehiculul fără să pierdeți prea mult timp. Nu vă cer bani direct, dar se strâmbă din nas dacă le întindeți doar cinci lei și vă înjură printre dinți dacă nu le dați nimic.


O nouă afacere a apărut de ceva timp, în centrul Constanței: spălătorie auto la marginea străzii. Nu primiți nici bon fiscal și nici nu aveți curajul să vă curățați și interiorul. Este posibil chiar să vă treziți cu mașina spălată, deși nu ați cerut acest lucru. În astfel de cazuri recomandabil este să scoateți câțiva lei din buzunar înainte de a pleca, evitând astfel un tir de înjurături și blesteme la adresa dumneavoastră. "Am avut treabă zilele trecute la o firmă de pe Ștefan cel Mare. Am parcat mașina pe o străduță perpendiculară, între Ștefan cel Mare și Cuza Vodă. Am lipsit doar cinci - șapte minute. Când m-am întors o țigancă o spăla de zor cu o cârpă plină cu apă neagră, dintr-o găleată. Eram foarte grăbită așa că i-am spus să plece. M-a întrebat dacă plec cu ea așa plină de zoaie și i-am spus că da. Nu a mai așteptat să-i dau bani, dar mi-a urat ceva pe limba ei. Pe trotuar, un alt bărbat care supraveghea toată operațiunea, probabil șeful ei, bodogănea și el cu voce tare! Am plecat, dar după ce mi-am luat copilul de la grădiniță a trebuit să mă duc la spălătorie să curăț mașina, că arăta groaznic", ne-a povestit Mioara Buzatu, din Constanța.

Aceeași pățanie au avut-o și alți locuitori ai orașului. Unii, chiar dacă au stat mai multe ore, au avut chiar surpriza să-și găsească mașina lucind, dar cu un țigănuș lângă ea, așteptând să fie cinstit. Alții se duc intenționat acolo, le întind spălătorilor 10 lei și își fac piața liniștiți în Piața Griviței până când aceștia își termină treaba. "Este muncă cinstită. Nu furăm, nu dăm în cap oamenilor. Le spălăm mașina. Dacă vor să ne dea bani bine, dacă nu, să fie sănătoși!", ne-a zis Aișe, una din lucrătoare. Femeia spune că stă în apropiere și vine pe Cuza Vodă în fiecare zi, împreună cu sora ei. Nu fac mulți bani, dar pentru ele este ceva. "Sunt zile când facem 20 de lei de fiecare, dar și când facem 50 de lei. Mai sunt și alții care spală. Acum depinde cum prindem. Fiecare are locul lui. Nu ne băgăm pe locul lor", ne mai spune fata.

Așadar se pare că este o întreagă rețea. Oamenii par mulțumiți de serviciile spălătorilor și revin în fiecare săptămână să-și curețe autovehiculul. Afacerea romilor pare înfloritoare, dar cu siguranță patronii de spălătorii auto din oraș nu văd cu ochi buni rețeaua lor.



Comentează știrea

adevar graieste
27 octombrie 2012
a descoperit apa calda madam perhaita

albinosii astia de munca iubitori spala acolo masini de ani de zile si au o intraga retea de recuperatori, daca nu le dai bani iti zgarie masina sau cauciucul cat sa il taie,oamenii care le dau bani sunt inspaimantati de ei si nu fac altceva decat sa le livreze bani acestor oameni care respecta munca cinstiti si iubitori de legalitate rrrganii astia,sunt capii cetelor de spalatori care impart teritoriul si trimit copii care cer banii, politia noastra stie de mult se plimba cu masina si se fac ca se uita in alta parte

Mircea
28 octombrie 2012
Vrei nu vrei, tiganii iti zoiesc masina. Contracost!

Si eu am avut surpriza sa-mi gasesc masina spalata, desi nu era cazul, iar la intrebarea cine le-a cerut acest serviciu, pusa celor doua tiganci spalatorese, mi-au raspuns cu tupeu ca, daca am lasat masina in locul acela, ele stiu ca "trebuie" spalata! Si vai, ce "spalare" pot sa faca cu doua bidoane de 5 litri de apa!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2658 secunde