Reacția lui Mircea Cărtărescu, după criticile aduse piesei "Despre smerenie"

285
2
Reacția lui Mircea Cărtărescu, după criticile aduse piesei

Articole recomandate

"Clipul formației Taxi nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului", scrie, pe Facebook, scriitorul Mircea Cărtărescu.


Citește și VIDEO. Melodia manifest a trupei Taxi care a aruncat Biserica-n aer!



"Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației "Taxi" nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui. Nu e o poziționare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanți sunt creștini ortodocși, ca și mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găsește în Catedrală din cauza spațiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică și nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul și spațiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimității actului de credință. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există și în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres și literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelență) și nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă privește, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin și prostește din neînțelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan).

Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanță dintre un mesaj ambiguu și understated al unui cântecel și masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieși oricând o fantomă a trecutului.", a postat scriitorul. 


Comentează știrea

Cristi
11 aprilie 2016
Diplomat , Mircea Cartarescu ...

Intelectualul , mai ales acela genial , cum este si Cartarescu , nu trebuie sa aiba opinii ambigue . Adica , sa spuna clar lumii ce crede si dincolo de orice urmari , sa-si asume conditia de fiinta ganditoare . Ca la noi intelectualii stau cu curul in zece luntrii , este bine stiut , mai ales de cand cu politicienii originali , care se tot inchina cu ambele maini , iar cei cu grade de generali , obtinute pentru stat capra , saluta si cu mana stanga ... In aceasta situatie insa , Cartarescu a gresit , spunand ca este ortodox , asemenea celorlalte cuvantatoare din piesa trupei Taxi , de parca asta il scuza in fata parazitilor barbosi din BOR . Ideea absurda , ca fiecare roman trebuie sa ia aprobare de la cea mai toxica biserica din tara asta , pentru a-si exprima opinia in spatiul public , depaseste orice imaginatie , chiar si una bolnava ... Trebuie spus cu tarie ca banii publici trebuie canalizati catre cercetare , catre sanatatea poporului , catre utila si obligatoria sa educatie . Suntem poporul cu cea mai mare mortalitate infantila : copii nevinovati mor zilnic , din lipsa de echipamente medicale , din lipsa de citostatice eficiente , din lipsa de vaccinuri si tratamente noi , existente in Occident . S-a vazut in incendiul de la Colectiv , cum au murit oameni tineri si cu carte , oameni care puteau fi de folos tarii , apoi , infectati in spitalele noastre , in care nu s-a investit de zeci de ani . Si in acest timp , banii publici sunt cheltuiti cu entuziasm de catre politicienii iresponsabili pentru crearea de locuri de munca parazitilor neamului : preoti si calugari ! Trebuie spus cu tarie : Biserica este inutila . Preotii si calugarii sunt toxici precum orice otrava mortala , iar religia , cu siguranta , este cel mai periculos drog pentru umanitate . Cand se va intelege temeinic faptul ca doar stiintele pot explica realitatile Universului si ca doar stiinta , in general , poate aduce progresul , se va stii si intelege ca intelectualii au rolul , misiunea si obligatia , de a modela modernitatea si nu sa se ascunda diplomatic , dupa vorbe cu mai multe intelesuri , precum politicianul roman , curvar de felul sau , prins in actiune , motivand ca este curat ca lacrima si ca parasuta lui este de fapt , fata mare ...

Habibi
12 aprilie 2016
Posta

Asta o sa va facă ,tie cristi si lui cartarescu falca de magar,musulmanii...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.509 secunde