Rămași în Evul Mediu! Bate vântul prin cabinetele medicale școlare

645
Rămași în Evul Mediu! Bate vântul prin cabinetele medicale școlare - medicinascolara1-1492788847.jpg

Articole de la același autor

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) și-a manifestat dorința ca, anul acesta, să reabiliteze întreaga structură a cabinetelor de medicină școlară din Constanța. Din păcate, la ora actuală, elevii beneficiază de asistență medicală în condiții deficitare. 


Cabinetele medicale școlare, acolo unde există, arată ca în Evul Mediu. Nu au beneficiat de renovări, modernizări etc. Ce-i mai grav este că medicina se face, în continuare, mai mult pe banii părinților, pentru că banii pe care-i primesc medicii pentru aceste cabinete sunt total insuficienți. 


"Ne preocupă foarte mult acest subiect. Reabilitatea cabinetelor de medicină școlară și a cabinetelor de medicină dentară va fi făcută, dar, înainte de toate, trebuie să creștem numărul medicilor de medicină școlară, dar și a cabinetelor stomatologice, care sunt total insuficiente", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful DSPJ, dr. Constantin Dina. 


Cum spuneam, cabinetele medicale școlare arată de-a dreptul dezastruos, fără instrumentar suficient sau medicamente de ultimă generație; doar pe ici-colo, niscaiva pastile achiziționate și acelea din mila părinților. Ca și număr, în județul Constanța, avem la acest moment un medic la 3.055 de elevi și un asistent la 833 de elevi. 


Situația se agravează la capitolul dentiști: la o populație școlară de peste 100.000 de copii, avem doar 13 cabinete în tot orașul, deci un stomatolog ar trebui să se ocupe de 4.230 de copii. Ca "bonus", la acestea se adaugă alți patru medici generaliști și încă doi dentiști care își desfășoară activitatea la Universitatea "Ovidius". 


"De obicei, copiii ajung la noi cu dureri abdominale. Ei nu știu exact ce fel de durere au și noi îi întrebăm, ne arată unde-i doare, apoi localizăm prin palpare durerea. Trebuie să vedem dacă aceasta este în stânga, în dreapta, periombilical și, în funcție de zona dureroasă, avem indicii cam ce afecțiune ar fi și ce tratament se poate face în cabinet. În unele cazuri, poate este nevoie să le facem injecții, dar, din păcate, nu avem seringi și atunci, îi sunăm pe părinți să vină. Uneori, avem puțin noroc și avem seringi, aduse de părinții copiilor sau de alți colegi medici ori de vreun farmacist. Oricum, ne descurcăm foarte greu", a declarat dr. Ortanza Dancă, șef ser-viciu Medicină școlară și comunitară. 


Medicii, drumuri peste drumuri 


Ca și cum nu ar fi fost de ajuns că dotările acestor cabinete școlare sunt praf, iar materialele sanitare la fel, mai există o problemă, și anume că, din cauza faptului că sunt prea puțini, medicii aleargă de la o unitate de învățământ la alta, pentru a asigura asistența medicală peste tot. Apoi, Ministerul Sănătății le-a impus celor din rețeaua de cabinete școlare să le dea copiilor, la nevoie, doar anumite pastile. Spre exemplu, copiilor ar trebui să li se dea pentru febră Paracetamol, nu Nurofen sau alte pilule. Apoi, pentru gât, la școală li se dă Faringosept și nimic în plus. 


"Litera legii ne îngrădește. Nu avem voie să le dăm altceva. Pentru a le da ceva mai bun, trebuie să apelăm la comitetele de părinți", a subliniat dr. Dancă. 


În concluzie, până când vor veni banii pentru reabilitarea cabinetelor, cadrele medicale sunt nevoite să se descurce cu ce au, mai ales că anul trecut nu s-au luat deloc materiale sanitare. Se pare că, printr-un concurs de împrejurări, nu s-au putut face achiziții.


"Între timp, s-a schimbat legea achizițiilor publice și ne-am trezit fără nimic. Singura noastră speranță sunt comitetele de părinți, cărora le cerem să ne dea Paracetamol, Faringosept etc. Situația este foarte gravă, dar nu avem ce face", a explicat dr. Dancă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4532 secunde