RAJA extinde alimentarea cu apă atât în țară, cât și în Moldova

871
1
RAJA extinde alimentarea cu apă atât în țară, cât și în Moldova - rovanaplumb-1338495682.jpg

Articole de la același autor

Aflată, ieri, într-o vizită de lucru la Constanța, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Pădurilor, a discutat, printre altele, cu reprezentanții RAJA și cu autoritățile locale despre situația sistemelor de apă din țară. Potrivit ministrului, mai mult de jumătate din populația României nu beneficiază în prezent de apă curentă.

În urma acestei statistici, auto-ritățile au decis să urgenteze imple-mentarea celui mai mare proiect demarat până acum în țară în legătură cu extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din România. Potrivit reprezentanților RAJA Constanța, acesta a fost demarat în anul 2011 și urmează să se finalizeze la sfârșitul anului 2014.

Pe de altă parte, la întâlnirea de lucru de la Constanța a participat și Gheorghe Șalaru, ministrul Mediului și Pădurilor din Moldova, care a apreciat inițiativa RAJA de a demara cât mai curând construirea unui sistem care să asigure servicii de apă și canal la standarde europene și în Republica Moldova.

96% dintre constănțeni vor beneficia de sistemul de apă

Felix Stroe, directorul Regiei Autonome Județene de Apă Con-stanța, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că discuțiile avute cu cei doi miniștri ai mediului au vizat probleme legate de Programul Opera-țional Sectorial de Mediu.

"S-a vorbit despre mărirea gradului de absorbție prin simplificarea procedurilor birocratice de achiziție, monitorizare și auditare", nea explicat Felix Stroe.

Mai mult, în cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre îmbunătățirea proiectului de extindere a sistemelor de apă și canalizare în județele Constanța și Ialomița cu încă 111 milioane de euro. "Valoarea totală a acestui proiect se ridică la 271 de milioane de euro cu tot cu TVA, din care Uniunea Eu-ropeană asigură, prin finanțare ne-rambursabilă, 192 de milioane de euro", a mai spus Stroe.

Menționăm că proiectul vizează alimentarea cu apă, dar și modernizarea sistemelor de apă și canalizare deja existente în 23 de localități din județele Constanța și Ialomița. Reprezentanții RAJA au menționat că, în urma derulării acestui program, peste 96 la sută din populația județului Constanța va fi racordată la sistemul de apă și canalizare. Pe ambele județe este vorba despre 63 de mii de beneficiari direcți.

RAJA va asigura furnizarea cu apă și în Republica Moldova

Conducerea Regiei Județene de Apă a mai discutat cu cei doi miniștri și despre două mari proiecte pe care le derulează pentru populația Republicii Moldova.

"Acolo construim două proiecte foarte mari pentru circa 600 de mii de locuitori. Prin urmare, 15 la sută din populația Republicii Moldova va beneficia, nu peste mult timp, de servicii de calitate în ceea ce privește apa și canalizarea, furnizate de compania RAJA. Acest program este cel mai mare de acest gen din România și este cofinanțat cu 33 de milioane de euro printr-un împrumut luat de RAJA de la BERD, plus TVA de încă 40 de milioane de euro pe care îl plătim la stat", a precizat directorul RAJA Constanța.

Ministrul Mediului susține proiectele de alimentare cu apă

Rovana Plumb a spus că proiectul privind infrastructura de apă și canalizare reprezintă o prioritate în ceea ce privește investițiile, deoarece cât mai mulți cetățeni trebuie să beneficieze de apă curentă și sistem de canalizare. Asta în condițiile în care, la ora actuală, 50% din populația țării nu are apă curentă, a precizat ministrul.

"Este un proiect gestionat de Ministerul Mediului prin Programul Operațional Sectorial de Mediu și este important să creștem rata de absorbție a fondurilor europene în astfel de proiecte. Totodată, la fel de esențiale sunt și beneficiile pe care le vor aduce acești bani europeni la nivelul comunităților locale din punct de vedere economic, social și al garanțiilor pentru un mediu sănătos", a declarat Rovana Plumb.

Comentează știrea

Recuperamdatorii
9 iunie 2012
recuperamdatorii

Recuperamdatorii,legal si gratuit.www.recuperamdatorii.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6085 secunde