Profesorii nu mai au răbdare! "Sunt probleme vechi, cronicizate și care ne macină!"

948
1

Articole de la același autor

Profesorii din 24 de județe din întreaga țară, inclusiv Constanța, au pichetat, ieri, Prefecturile, solicitând Guvernului României rezolvarea mai multor probleme grave din Educație.


Principala nemulțumire este salarizarea proastă, lucru confirmat și de criza de cadre didactice cu care se confruntă învățământul preuniversitar în ultimii ani. 


"Cât de motivați să fie profesorii dacă sunt pe treapta a treia în grila de salarizare și nu primesc decât vorbe goale și promisiuni care nu se concretizează niciodată? Cum vor fi atrași alți tineri în sistem dacă nivelul salarial rămâne de ani de zile unul foarte scăzut? Problemele sunt vechi, sunt cronicizate și le cunosc cu toții, însă măsurile concrete întârzie să apară", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.


Protestatarii au formulat un memoriu cu șapte nemulțumiri, pe care l-au transmis prefectului județului Constanța. 


"Poziționarea funcțiilor didactice în grilele Legii salarizării, necuprinderea în Legea Bugetului de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata sentințelor judecătorești, tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a Educației, cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învățământ, programele școlare învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii, dar mai ales subfinanțarea cronică a educației, calculul incorect al sporurilor, prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, fapt ce duce la diminuarea cu până la 50 la sută a drepturilor salariale sunt doar câteva din problemele grave cu care ne confruntăm", a mai spus liderul de sindicat.


"Nu trebuie să mai purtăm un dialog al surzilor!"


Mitingurile anunțate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ pentru zilele de 4 și 5 octombrie au fost, deocamdată, suspendate, însă acest lucru nu înseamnă că profesorii renunță la proteste. Așteaptă să fie chemați la discuții de către reprezentanții Guvernului și vor să vadă ce propuneri concrete li se fac. 


"Sistemul de învățământ din România are nevoie de o atenție sporită din partea factorilor de decizie din această țară. Trebuie să înțelegem cu toții faptul că dezvoltarea unei țări este strâns legată de educația acestei națiuni. Nevoia unui parteneriat real în care să se implice sindicatele, ca reprezentanți legali ai angajaților din Educație, Guvernul, Parlamentul, Președinția, precum și reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi, este din ce în ce mai mare. Nu trebuie să mai purtăm un dialog al surzilor, iar vocea fiecărei părți implicate în acest proces de susținere și dezvoltare a sistemului de învățământ trebuie să fie auzită. Acesta a fost scopul protestelor care au avut loc astăzi (n.r. - ieri) în mai multe județe din țară. Credem, de asemenea, că dialogul social trebuie să joace în continuare un rol fundamental în stabilirea unei strategii comune, în care interesul elevului să fie mai presus de orice. Din acest motiv, federația noastră a decis ca protestele anunțate în fața Guvernului României, în zilele de 4 și 5 octombrie 2017, să fie suspendate până la o dată care va fi anunțată ulterior. Avem speranța că discuțiile purtate cu premierul României vor fi un început în ceea ce înseamnă implicarea autorităților în rezolvarea problemelor din sistemul de educație", a explicat și președintele FSLI, Simion Hăncescu.


Comentează știrea

DODO
3 octombrie 2017
voi ce mai vreti ?

stiti ca nu sint ban decit pentru pensii speciale , stadioane in Teleorman salarii fabuloase in administratiile locale ( care aduc voturi ) sau pentru functiile de conducere ale companiilor de stat care sint bineinteles ocupate de rudele si amantele conducatorilor nostrii ( ce daca nu au habar de ceea ce trebuie sa faca ) ce daca o femeie de servici sau un sofer de la parlament are dupa petru ani pensie speciala pentru profi ce atita graba ? mai deschideti si voi un proces ceva ca oricum decizia nu se aplica ,dar trece timpul mai repede si mai distractiv

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7918 secunde