"Prima chirie". Cine poate beneficia și pe cine ajută programul

1089
Litoralul trece printr-o criză fără precedent de angajați calificați. Hotelierii și administratorii unităților de alimentație publică se plâng că nu au personal cu care să poată oferi servicii de calitate. Situația este rezultatul unei politici greșite dusă de ultimele guverne, care nu au știut să creeze cadrul legal pentru ca angajatorii, să își poată păstra salariații și pentru ca salariații să își dorească să muncească în țară. 


Aproape în al doisprezecelea ceas, actualul guvern încearcă "să dreagă busuiocul" și vine cu tot felul de programe menite să-i ajute pe angajatori, dar și pe șomeri. Mai ales că această criză se regăsește în mai multe domenii de activitate. 


Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost aprobate normele de aplicare ale programului "Prima chirie", prin care se acordă o primă de relocare șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, persoane care își schimbă domiciliul la o distanță mai mare de 50 de km pentru a se încadra în muncă. 


Maximum 900 de lei pe lună 


Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni și nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii.
 
Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceștia - dacă sunt persoane singure - sau împreună cu familia, nu depășesc 5.000 de lei pe lună. Prima de relocare este de 75 la sută din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) la noul domiciliu sau reședință, în limita sumei de 900 de lei lunar. 


În cazul în care persoanele aflate în șomaj se încadrează în muncă pe durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de aceasta primă. 


Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptățite trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în evidențele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condițiilor menționate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă. 


Totodată, veniturile nete lunare luate în considerare în vederea acordării primei sunt: venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din pensii, venitul mi-nim garantat, indemnizația de șomaj și stimulentul de inserție, indemnizația de concediu pentru creșterea copilului. 


Documentele justificative, depuse lunar 


Prima de relocare se acordă lunar începând din luna următoare depunerii documentelor, pentru o perioadă de cel mult 36 de luni, iar pentru acordarea acesteia, beneficiarul trebuie să depună lunar documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilități, declarații și adeverințe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii. 
Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât și cele lunare se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2017
Stire din Social : Cine poate beneficia  de "Prima chirie"
Pagina a fost generata in 0.4739 secunde