Premieră la Constanța - Cod roșu de ninsori și viscol

1408
3

Articole de la același autor

În premieră, județul Constanța s-a aflat ieri, timp de nouă ore, sub cod roșu de viscol. Pentru prima dată, au fost întrunite toate cele trei condiții pentru ca meteorologii să fie nevoiți să emită o astfel de avertizare. Vântul a suflat cu peste 85 de km pe oră, a nins abundent, iar zăpada a fost viscolită și troienită, vizibilitatea fiind redusă spre zero.


Urgia a pornit încă de la primele ore ale dimineții, când a plouat torențial și vântul a bătut cu putere. Ulterior, spre ora 12,00, vântul s-a intensificat, temperaturile au scăzut semnificativ și ploaia s-a transformat în lapoviță și apoi ninsoare. 
La ora 15,00, a intrat în vigoare codul roșu de viscol, iar în mai puțin de jumătate de oră, ninsorile au cuprins tot județul. Temperaturile au coborât văzând cu ochii și imediat s-a format polei pe șosele. 
În jurul orei 14,00, prefectul Eugen Bola, a dispus închiderea drumurilor naționale din nordul județului. "Am luat această măsură pentru a preveni eventualele situații cu autovehicule rămase blocate în troieni", a declarat prefectul. 
De asemenea, acesta a solicitat ajutorul armatei pentru a participa la deblocarea mai multor drumuri. "Am cerut intervenția a trei utilaje, împrumutate de la garnizoanele de la Topraisar și Murfatlar. Este vorba despre un autogreder, un autocamion 6X6 și un autotractor Tatra foarte mare, care să ajute la scoaterea tirurilor din nămeți", a mai spus prefectul județului Constanța.   


Nimeni nu trece!
În jurul orei 15,30, zece localități erau deja lipsite de curent electric, din cauza avariilor Enel. Apoi, liniile de tensiune au început să cadă pe rând, lăsând în întuneric alte localități. Nici stațiile de pompare nu au putut să funcționeze fără energie electrică, așa că multe zone nu au avut nici apă la robinete.   
La ora 17,00, a fost impusă măsura de închidere completă a tuturor arterelor rutiere dintre localitățile din județul Constanța, atât drumuri naționale și județene, cât și comunale. Cu sprijinul autorităților locale toate aceste artere rutiere au fost semnalizate corespunzător și niciun autovehicul nu a fost lăsat să treacă. Ambulanțele care au tot transportat bolnavii din diferite localități au fost însoțite în permanență de utilaje ale Regiei Județene de Drumuri și Poduri. 
La ora 17,30, mai multe freze și vole interveneau pe DN 22, acolo unde câteva persoane erau blocate în mașini. 
La ora 18,00, patru localități din județ, Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu și Dunărea, erau complet izolate de lume. 


Adăpost pentru persoanele blocate în trafic
Prefectul Eugen Bola a solicitat întocmirea și publicarea unei liste complete a locurilor din fiecare localitate a județului unde pot fi adăpostite persoanele blocate în trafic. În fiecare comună sau oraș s-a dispus identificarea unui spațiu unde ar putea fi cazați cei scoși din mașinile blocate în troiene. 


Comentează știrea

hmm
30 ianuarie 2014
wow

Wow! Fantastic! Ce oferta la Ariel, nu-mi vine sa cred!

CETATEAN EUROPEAN PT NEA` MARTIN
30 ianuarie 2014
PO(U)LARIS

"Deszapezitorilor" dupa ce dati cu lama pe sosele adunati si zapada lasata in spatele masinilor parcate regulamentar.S-au facut straturi de 2 m in spatele masinior(I.C Bratianu,Soveja,A.Vlaicu etc)..Si asa v-ati luat o gramada de bani cu deszapezirea iar voi inzapeziti la loc... Cuget Liber faceti si un subiect pe tema aceasta..

gaby
30 ianuarie 2014
inchiderea tuturor drumurilor

inchiderea tuturor drumurilor nu este o solutie dragi autoritati, deszapeziti, ca de aia luati milioane de euro nu sa le inchideti si sa asteptati sa se termine vijelia si apoi sa actionati cateva ore si sa va incununati de succes ca ati facut si dres

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2746 secunde