Pregătiri de iarnă. "Luăm lemne de pe acum, cine știe cât or costa când vine gerul!"

606

Articole de la același autor

A venit toamna și constănțenii se pregătesc pentru a da drumul la încălzire. Dacă la bloc este simplu, cu o revizie la centrală sau o aerisire a caloriferelor, la casele care nu sunt racordate la rețeaua de gaze sau la sistemul centralizat de încălzire, oamenii încep să-și facă stoc de combustibil. 


Chiar dacă piața abundă în oferte dintre cele mai diverse, cu opțiuni mult mai confortabile, precum combustibilii ecologici, tot lemnele sunt baza. La depozitele de pe variantă, metrul cub se vinde cu 300 lei, iar omul le primește direct acasă, gata tăiate. 
"Nu mai dăm la tonă, dăm la metru cub. Lumea ia mai puțin. Vindem cantități mai mici față de anii trecuți la populație, dar avem clienți constant. Sunt cei care iau pentru sobe, dar avem și clienți care cumpără lemne pentru șemineu. Și mai sunt pizzeriile și restaurantele care gătesc la foc de lemne", ne-a spus Viorel Gârbea, proprietarul unui depozit de pe bulevardul Aurel Vlaicu. 
Tot lemnul este adus din județul Brașov și este tăiat legal. 


"Noi suntem nevoiți să mergem cu marfă până acolo și să ne întoarcem cu lemn, ca să ne acoperim cheltuielile și să putem să păstrăm un preț bun. Uneori mai lăsăm și la preț. Avem familii de bătrâni care vin și iau doi metri cubi de lemne și spun că le ajung toată iarna. Nu știu cum reușesc. Probabil că mai mult stau în frig", ne-a povestit comerciantul. 


Am întâlnit și noi oameni veniți să se aprovizioneze. Unii doar întrebau și își făceau socoteli, alții erau deja cu banii în mână, hotărâți să scape de-o grijă. 


"Luăm acum că nu se știe când vine gerul cât o să se scumpească. De ieftinit, sigur nu se ieftinește. Le plătești și ți le aduce în fața porții, sparte. E convenabil. Locuim în Coiciu și avem centrală termică pe lemne. Au venit și gazele, dar nu am pus încă, pentru că este scump racordul. Iau acum cinci metri și văd cum mă descurc. Dacă e iarnă grea, mai iau unu-două la primăvară. Și deocamdată ne descurcăm. Centrala pe lemne este sfântă, dacă știi cum să o setezi și cum să te comporți cu ea. O încarc la câteva ore și am căldură toată ziua și toată noaptea", ne-a povestit Mircea Mirea, din Constanța. 


Alternative la lemne 


"Trendul" la încălzirea locuințelor este dat, în ultimii ani, și de apariția pe piață a combustibililor ecologici și a centralelor pe gaze, din ce în ce mai utilizate și de constănțeni. Un exemplu pentru cei care renunță la încălzirea în sistem centralizat a RADET este centrala care utilizează combustibili solizi mărunțiți proveniți din surse de energie regenerabile, precum peleții. 


"Acest tip de centrală asigură economisiri considerabile ce pot atinge 80 la sută față de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial, civil. Se pot utiliza și combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat", ne-a explicat un producător. 


Costul unui sac de 15 kg de peleți este de 18 lei, iar unii producători oferă clienților chiar câțiva saci pentru probă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3282 secunde