Plajele europene, ocupate de afaceriștii de pe litoral

3657
8

Articole de la același autor

l Au fost puse deja umbreluțe și șezlonguri pe porțiunile înnisipate, deși acestea nici nu au fost încă intabulate

Chiar dacă vremea nu este prea bună, turiștii au început să apară la malul mării. Ministerul Mediului și Ministerul Fondurilor Europene le-au promis plaje noi, ca în Malibu. Însă ei vor găsi, ca și anii trecuți, plaje pline de șezlonguri pentru care vor trebui să scoată bani din buzunar. Dacă nu vor să plătească, ci să stea pe prosopul adus de acasă, vor trebui să se așeze după zona de șez-longuri, spre promemadă, la zeci de metri distanță de mal.

Asta în timp ce Ministerul Mediului se bate cu pumnul în piept că a reabilitat plajele pentru turiști și că pot fi folosite gratuit de către cetățeni. Iată ce preciza Olimpia Negru, secretarul de stat pentru Ape din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la începutul lunii mai: "Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turiști odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. Conform legislației naționale și europene, aceste suprafețe de plajă, construite din fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni".

Gratuit doar pe hârtie… Șezlongul e pe bani!

Cu toate acestea, în Mamaia se vede deja cum operatorii au amenajat beach-barurile, au montat umbrelele și au așezat șezlongurile chiar în apropierea apei, adică în porțiunea de plajă câștigată după înnisipare. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, administratorul plajelor, se face că nu vede că afaceriștii au început deja să acapereze noile plaje și evită să clarifice situația acestora.

"În ce privește plajele noi, se fac discuții la nivelul Ministerului Fondurilor Europene și la nivelul Ministerului Mediului și Comisiei Europene. În momentul de față nu avem un răspuns oficial. Dacă aveți cazuri particulare, vă rog să sesizați lucrul acesta, inspectorii noștri se vor duce în control. Ei fac deja controale zi de zi, intenția nu este de a sancționa un operator de plajă, ci de a interveni pentru respectarea legislației. Trebuie verificate coordonatele, vecinii și abia apoi putem să spunem dacă cineva a ocupat sau nu ilegal plajele", a declarat Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al ABADL.

Lucrările de reabilitare, monitorizate cu drona

Potrivit acesteia, noile plaje sunt monitorizate cu o dronă pentru a vedea cum se prezintă odată cu trecerea timpului.

"În prezent, ABADL a început monitorizarea suprafețelor noi de plajă cu dronele, având în vedere că am trecut de un sezon rece și vrem să vedem care este evoluția după acest sezon rece după înnisiparea plajelor și după ampla-sarea și montarea structurilor hidrotehnice în larg. Drona a fost achiziționată de consultantul proiectului, care a și supervizat aceste lucrări. Până la sfârșitul anului, suntem în perioada de notificare, astfel că orice deficiențe la structurile hidrotehnice sau la partea de înnisipare pot fi remediate de către cei doi antreprenori care au executat lucrările", a mai adăugat reprezentantul ABADL.

Comentează știrea

Lara
25 mai 2016
Dor de spaga

Bai nesimtitilor de la apele sulii pana verificati voi trece sezonul! Lucrurile au fost foarte clar spuse de cand au fost terminate aceste plaje.Bai boilor o sa se sesizeze uniunea europeana si o sa ne puna sa dam banii inapoi, bani pe care nu ii dati voi din buzunarul vostru ci ii platim noi toti !!!

Tzihcac
25 mai 2016
Capuse

Daca as avea putere,acum as anunta Comisia Europeana despre ce se intampla si as "termina" pe cei de la Apele Romane !! Chiar nu se gaseste un articol de lege impotriva acestor impostori ??. Tara lui Spaga Voda !!

Vasile
25 mai 2016
Sezlonguri

Ar trebui o completare a legii inchirierilor de plaje: Se interzice preinstalarea sezlongurilor pe plaja. Inchirierea sezlongurilor sa ramna la latitudinea turistului, daca doreste sau nu sezlong!!!

Doar copiii dementi folosesc netul doar pt facebook si jocuri
25 mai 2016
Cautati si veti afla

Intrati pe site.ul Comisiei europene si cred ca puteti sa faceti on line sesizari, plangeri. Cei de acolo au si traducatori, nu cred ca e o problema. Internetul ar trebui sa invatam sa.l folosim pt orice problema, pt orice intrebare la care nu stim sa raspundem. Exista site.uri care traduc gratuit orice text.

O sa vreti la toamna sa va votam?
25 mai 2016
Avem parlamentari, ministri competenti nu gluma, nu le.ar fii rusine ???

Uniunea Europeana a anuntat ca Romania a atras 0 (zero) fonduri pt sanatate de la inceputul anului si pana acum.

Alex
25 mai 2016
Adresati-va comisiei europene

Pentru compisia europeana putem completa aici : http://europa.eu/contact/write-to-us/index_ro.htm sesizarile noastre in legatura cu aceasta marlanie. Cu cat mai multe sesizari cu atat mai bine.

CRISTI
25 mai 2016
E POSIBIL?

asta E PLAJA FACUTA DE MARII SPECIALISTI? PAI E POSIBIL DUPA 1 AN ASA SA SE PREZINTE PLAJA? PAI UNDE E OBLIGATIA ROMANILOR SA NUMAI ASEZE PATURILE DE PLAJA LANGA MALUL MARII? II DOARE IN POPOU PE PATRONII NOSTRII DE UE

danny navodari
25 mai 2016
mașini pe plaja

În seara de 23 mai pe plaja din Năvodari în drept cu el comandant mașinile mergeau pe plaja fara nici o jenă. Nimeni nu i a deranjat,bs din contră una era să acroseze o persoană care făcea jogging.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.539 secunde