Plajele din Constanța, în pericol de dispariție. Cum se încearcă salvarea lor / Galerie foto

1799
21

Articole de la același autor

Plajele românești s-au micșorat, ani la rândul, văzând cu ochii. Marea a înaintat metri întregi și a înghițit zonele de îmbăiere. Eroziunea costieră a mușcat nemilos din uscat așa că, aproape în al doisprezecelea ceas, autoritățile locale și Ministerul Mediului au demarat mai multe proiecte ample care să oprească înaintarea apei către uscat și să mărească plaja turistică.

Lucrările au început, de câteva săptămâni, pe coasta de nord a Constanței. Deocamdată se lucrează pe mare, în larg, unde se construiesc un dig submers, menit să stopeze eroziunea. Ulterior, se va proceda și la montarea unor elpiuri emerse și la înnisiparea plajei.

Valoarea totală a proiectului este de peste 625 de milioane de lei și se urmărește realizarea de măsuri de protecție a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord, pe o lungime de peste 7,3 kilometri. În primul rând, se vor face reparații la digurile de larg existente, se vor construi noi diguri de larg, vor fi reabilitate și prelungite digurile de protecție, vor fi construite noi diguri de protecție a zonei înnisipate și a unor diguri îngropate (pinteni), vor fi demolate unele structuri deja existente și vor fi făcute lucrări de înnisipare artificială, pentru lărgirea plajei litoralului românesc cu peste 60 de metri.

Deocamdată, se intervine acolo unde situația este critică

"În proiect este cuprinsă toată deschiderea la mare a municipiului Constanța, de la Pescărie până la plaja Modern. Deocamdată, lu-crările au demarat în ampla-samentul de lângă Faleză Nord, acolo unde atât plaja, cât și faleza sunt foarte expuse la eroziune. În prezent, se lucrează la digul submers și, în funcție de cum se vor termina procedurile acolo se vor ataca și celelalte obiective. Acest lucru va fi decis numai de către consultantul special desemnat pentru acest proiect, o firmă din România", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Stelică Hagi.

De altfel, conform Master Planului de Intervenție, elaborat de ABADL încă din anul 2012, cea mai gravă situație este la falezele din Constanța și sudul stațiunii Mamaia. Acolo, marea înaintează spre uscat cu o viteză alarmantă și intervențiile nu mai pot întârzia deloc. În zona Mama Sud, vor fi reabilitate două diguri longitudinale emerse de aproximativ 250 metri fiecare, va fi construit un epiu de 200 metri și vor fi îngropați trei pinteni de aproximativ 70 metri fiecare și alți trei pinteni de 100 metri fiecare. De asemenea, se va face reînnisipare artificială a plajei, pentru a obține aproximativ 1,2 kilometri de plajă pe 100 metri lățime.

Se construiesc diguri și se aduce nisip

În Tomis Nord, vor fi extinse cele trei diguri și va fi construit un alt dig longitudinal submers de 260 metri. Și aici va fi adus nisip pentru a se obține mai bine de un km de plajă de 60 metri lățime. În zona Tomis Centru, adică în zona centrului municipiului Constanța, va fi extins un dig deja existent, până la 360 metri, va fi reabilitat parțial și extins un alt dig de 340 metri și va fi construit un dig sub apă. Prin procedeul de reînnisipare aici se vor obține 0,85 metri de plajă cu 60 metri lățime.

În Tomis Sud, adică în zona plajei Modern, vor fi reabilitate și extinse cele două diguri deja existente și se vor mai construi două diguri longitudinale submerse. De asemenea, va fi adus nisip pentru aproape un kilometru și jumătate de plajă, obținându-se astfel o lățime de 60 metri. La Eforie Nord, datorită reabilitării și extinderii a două diguri vechi și construirii a trei diguri sub apă de peste 200 metri fiecare se vor câștiga 100metri de plajă de-a lungul a 1,2 km.

Două insule pe noile diguri

Deși sunt de mare anvergură, lucrările pe toate zonele respective sunt preconizate a se finaliza în 2015. Mai mult decât atât, primarul Radu Mazăre a anunțat că este în discuții pentru ca două dintre diguri să fie transformate în insulițe.

Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Danâlețul reshapat
10 iulie 2014
Vai, vai..

Daca dam timpul inapoi(in Mamaia de exemplu) vom constata ca plaja s-a micsorat din cauza "constructiilor pe nisip.In Mamaia plaja (nisipul) incepea de la faleza !!! Faceti o socoteala si veti vedea cate sute de metri patrati de nisip au fost furati!!!!.Nu marea e de vina .....

Imaginea 4/4
10 iulie 2014
Copacabana in varianta Mazare

Serpi,balarii,maracini si oameni curajosi.Stiu,l-a incurcat Basescu.Cu plajele am inteles eu ceva dar cu taluzul ce aveti ? Toate problemele au fost rezolvate in oras.Au ramas doar doua insulite in larg.Radu Mazăre a anunțat că este în discuții.

constantean
10 iulie 2014
mult zgomot noaptea

Utilajele companiei olandeze Van Oord, forează, sapă, toarnă piatră și nisip într-o veselie, și ziua, dar și noaptea. Zgomotul este stresant. Chiar au voie sa faca lucrari si noaptea? Acordul de mediu existent la dosarul lucrărilor de 100 de milioane de euro pentru reabilitarea plajelor din zona municipiului Constanța este unul fără nici un fel de legătură cu actualul stadiu al proiectului, fiind acordat de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța doar pentru faza de Studiu de Fezabilitate (SF), în 2012. Avizele trebuiau să ia în calcul întregul impact al lucrărilor.

????? ?????????
12 iulie 2014
????? ?????????

????? ?????????:http://www.canot-kayak.qc.ca/rolexwatch.html ?????????????:http://www.iconsinmed.org/cir/franckmullerwatch.html ??????:http://oiltechinvest.com/omegawatch.html ????????????:http://hocus-lotus.edu/public/file/hublotwatch.html ????? ????????? http://www.canot-kayak.qc.ca/rolexwatch.html

click the up coming web site
14 iulie 2014
click the up coming web site

hermes birkin for sale uk Stiri Social : Plajele din Constanța, în pericol de dispariție. Cum se încearcă salvarea lor / Galerie foto | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online click the up coming web site http://holos.com.tr/assets/database/23c4179b921747b3b20e5d026929059c.asp

she said
14 iulie 2014
she said

vintage hermes bag Stiri Social : Plajele din Constanța, în pericol de dispariție. Cum se încearcă salvarea lor / Galerie foto | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online she said http://www.boaoptitrade.se/css/hermes-bags/hermes-handbags-replica-uk-hermes-birkin-outlet-uk-6522.asp

talking to
14 iulie 2014
talking to

ecigexpress Stiri Social : Plajele din Constanța, în pericol de dispariție. Cum se încearcă salvarea lor / Galerie foto | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online talking to http://g4c.ulearnnet.com/images/hangsen-e-liquid-china/00098e47c5244e33978ba7a79775fc73.asp

cetatean
18 iulie 2014
primar spagar

cand au dat aviz de constructie pe plaja intre nord si sud nu s-au gandit ca plaja se va micsora, dar mai presus de toate sunt banii si spagile pentru ce va urma sau ce repercursiuni vor avea dumnezeu cu mila- sa va incerca salvarea plajelor dar le iese ceva la primari? ca altfel nu se incurca.- ti se face scarba cand vezi atata nepasare si nesimtire din partea primarului mai ales brailoiu care nu a facut nimic pt asa zisul oras (comuna Tuzla si 23 arata super)

longchamp paris france
25 iulie 2014
longchamp paris france

boutique longchamp paris adresse[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampparisadresse.asp]boutique longchamp paris adresse[/url]boutique longchamp paris 8[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampparis8.asp]boutique longchamp paris 8[/url]boutique longchamp nice[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampnice.asp]boutique longchamp nice[/url]boutique longchamp nantes[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampnantes.asp]boutique longchamp nantes[/url]boutique longchamp gen?ve[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampgen?ve.asp]boutique longchamp gen?ve[/url]boutique longchamp cannes[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampcannes.asp]boutique longchamp cannes[/url]boutique longchamp avignon[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampavignon.asp]boutique longchamp avignon[/url]boutique longchamp annecy[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampannecy.asp]boutique longchamp annecy[/url]boutique en ligne longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiqueenlignelongchamp.asp]boutique en ligne longchamp[/url]bijoux longchamp en ligne[url=http://www.bellvision.fr/pages/bijouxlongchampenligne.asp]bijoux longchamp en ligne[/url]besace toile longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacetoilelongchamp.asp]besace toile longchamp[/url]besace longchamp cuir[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacelongchampcuir.asp]besace longchamp cuir[/url]besace cuir longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacecuirlongchamp.asp]besace cuir longchamp[/url]besace cavalier longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacecavalierlongchamp.asp]besace cavalier longchamp[/url]beige longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/beigelongchamp.asp]beige longchamp[/url]bandouliere longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/bandoulierelongchamp.asp]bandouliere longchamp[/url]banane longchamp homme[url=http://www.bellvision.fr/pages/bananelongchamphomme.asp]banane longchamp homme[/url]banane longchamp femme[url=http://www.bellvision.fr/pages/bananelongchampfemme.asp]banane longchamp femme[/url]ballerines longchamp toile[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerineslongchamptoile.asp]ballerines longchamp toile[/url]ballerines longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerineslongchamppliage.asp]ballerines longchamp pliage[/url]ballerines longchamp femme[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerineslongchampfemme.asp]ballerines longchamp femme[/url]ballerine longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerinelongchamppliage.asp]ballerine longchamp pliage[/url]bagage longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/bagagelongchamppascher.asp]bagage longchamp pas cher[/url]bagage ? main longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/bagage?mainlongchamp.asp]bagage ? main longchamp[/url]bag longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/baglongchamp.asp]bag longchamp[/url]arc de triomphe longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/arcdetriomphelongchamp.asp]arc de triomphe longchamp[/url]ancienne collection longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/anciennecollectionlongchamp.asp]ancienne collection longchamp[/url]adresse boutique longchamp paris[url=http://www.bellvision.fr/pages/adresseboutiquelongchampparis.asp]adresse boutique longchamp paris[/url]acheter un sac longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/acheterunsaclongchamppascher.asp]acheter un sac longchamp pas cher[/url]acheter sac longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/achetersaclongchamppliage.asp]acheter sac longchamp pliage[/url]acheter sac longchamp en ligne[url=http://www.bellvision.fr/pages/achetersaclongchampenligne.asp]acheter sac longchamp en ligne[/url]acheter longchamp en ligne[url=http://www.bellvision.fr/pages/acheterlongchampenligne.asp]acheter longchamp en ligne[/url]achat sac longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/achatsaclongchamppascher.asp]achat sac longchamp pas cher[/url]achat longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/achatlongchamp.asp]achat longchamp[/url]acces hippodrome longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/acceshippodromelongchamp.asp]acces hippodrome longchamp[/url]1948 longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/1948longchamp.asp]1948 longchamp[/url]original longchamp le pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/originallongchamplepliage.asp]original longchamp le pliage[/url]longchamp on sale le pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamponsalelepliage.asp]longchamp on sale le pliage[/url]longchamp le pliage shop[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamplepliageshop.asp]longchamp le pliage shop[/url]longchamp le pliage cuir price in france[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamplepliagecuirpriceinfrance.asp]longchamp le pliage cuir price in france[/url] longchamp paris france http://www.bellvision.fr/pages/longchampparisfrance.asp

sac longchamp bordeaux pas cher
26 iulie 2014
sac longchamp bordeaux pas cher

longchamp pliage soldes[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamppliagesoldes.asp]longchamp pliage soldes[/url]longchamp pliage noir[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamppliagenoir.asp]longchamp pliage noir[/url]longchamp pliable[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamppliable.asp]longchamp pliable[/url]longchamp planetes[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampplanetes.asp]longchamp planetes[/url]longchamp paris adresse[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampparisadresse.asp]longchamp paris adresse[/url]longchamp nouvelle collection[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampnouvellecollection.asp]longchamp nouvelle collection[/url]longchamp magasin[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampmagasin.asp]longchamp magasin[/url]longchamp lm cuir[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamplmcuir.asp]longchamp lm cuir[/url]longchamp le pliage cuir[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamplepliagecuir.asp]longchamp le pliage cuir[/url]longchamp jeremy scott[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampjeremyscott.asp]longchamp jeremy scott[/url]longchamp hobo[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamphobo.asp]longchamp hobo[/url]longchamp gris[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampgris.asp]longchamp gris[/url]longchamp en solde[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampensolde.asp]longchamp en solde[/url]longchamp boutique paris[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampboutiqueparis.asp]longchamp boutique paris[/url]longchamp beige[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampbeige.asp]longchamp beige[/url]longchamp bandouliere[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampbandouliere.asp]longchamp bandouliere[/url]longchamp 4x4[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamp4x4.asp]longchamp 4x4[/url]location saint fran?ois longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/locationsaintfran?oislongchamp.asp]location saint fran?ois longchamp[/url]location appartement saint francois longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/locationappartementsaintfrancoislongchamp.asp]location appartement saint francois longchamp[/url]l?gende longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/l?gendelongchamp.asp]l?gende longchamp[/url]l hippodrome de longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/lhippodromedelongchamp.asp]l hippodrome de longchamp[/url]kate moss for longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/katemossforlongchamp.asp]kate moss for longchamp[/url]golf hippodrome de longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/golfhippodromedelongchamp.asp]golf hippodrome de longchamp[/url]gants longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/gantslongchamp.asp]gants longchamp[/url]gants cuir femme longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/gantscuirfemmelongchamp.asp]gants cuir femme longchamp[/url]faux sac longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/fauxsaclongchamp.asp]faux sac longchamp[/url]faux longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/fauxlongchamp.asp]faux longchamp[/url]exposition palais longchamp marseille 2013[url=http://www.bellvision.fr/pages/expositionpalaislongchampmarseille2013.asp]exposition palais longchamp marseille 2013[/url]enneigement st francois longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/enneigementstfrancoislongchamp.asp]enneigement st francois longchamp[/url]courses ? longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/courses?longchamp.asp]courses ? longchamp[/url]course a longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/coursealongchamp.asp]course a longchamp[/url]coll?ge longchamp marseille[url=http://www.bellvision.fr/pages/coll?gelongchampmarseille.asp]coll?ge longchamp marseille[/url]collection sac longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/collectionsaclongchamp.asp]collection sac longchamp[/url]ceinture longchamp homme[url=http://www.bellvision.fr/pages/ceinturelongchamphomme.asp]ceinture longchamp homme[/url]besace longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacelongchamppascher.asp]besace longchamp pas cher[/url]bagages longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/bagageslongchamp.asp]bagages longchamp[/url]bagagerie longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/bagagerielongchamp.asp]bagagerie longchamp[/url]adresse hippodrome longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/adressehippodromelongchamp.asp]adresse hippodrome longchamp[/url]adresse hippodrome de longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/adressehippodromedelongchamp.asp]adresse hippodrome de longchamp[/url]achat sac longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/achatsaclongchamp.asp]achat sac longchamp[/url] sac longchamp bordeaux pas cher

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.487 secunde