Plaje de milioane de euro, faleze de doi lei! Fără drumuri de acces și maluri pline de gunoaie

8757
4

Articole de la același autor

De aproape doi ani, Constanța are plaje largi, ca la Miami. Iubitorii de aer curat petrec din ce în ce mai mult timp pe plajă, indiferent de anotimp. Însă, până ajung pe nisip, este o adevărată aventură. De la un capăt la altul al orașului, aproape că nu există un drum amenajat care să coboare direct pe plajă. Sunt numai poteci prăfuite, cu bucăți de asfalt spart sau drumuri tehnice, pietruite pe alocuri. 


La plaja Modern, la Zorile, scările sunt cât de cât funcționale, chiar dacă nu au mai fost refăcute de ani de zile, însă, în spatele Spitalului Militar, este doar o potecă, iar în spatele Poliției Județene, sunt de asemenea câteva trepte și restul drum prăfuit. În Faleză Nord, situația e și mai gravă. Se coboară direct de pe cornișă, pe poteci făcute de oamenii din zonă, iar în dreptul prelungirii străzii Ion Rațiu este un drum tehnic, făcut de firma care a reabilitat plajele. Deși acela a fost pietruit la un moment dat, acum e plin de noroaie de la ploile din ultimele zile și este impracticabil. 


"Nu sunt prinse în inventarul primăriei!" 


Deși are în grijă plajele, Administrația Națională de Apă Dobrogea Litoral spune că falezele nu sunt în custodia sa, ci ale autorităților locale. Practic, Primăria Constanța ar trebui să se ocupe de ele, să le igienizeze, să amenajeze zone pietonale, astfel încât să faciliteze accesul localnicilor și turiștilor pe plajele de milioane de euro cu care se laudă. 


În realitate, însă, falezele sunt ale nimănui. Recent, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța a confirmat, pentru "Cuget Liber", că terenurile respective aparțin autorităților locale din punct de vedere juridic. "Însă aceste drumuri nu sunt publice, ci sunt făcute de locuitorii din zonă sau de cei care au lucrat la plaje. Sunt mai degrabă drumuri tehnice, care nu sunt prinse în inventarul primăriei și nu pot fi făcute investiții decât dacă se hotărăște ceva în sensul acesta. Ar trebui să vină oamenii și să solicite să fie făcute drumurile respective. Vom analiza posibilitatea includerii lor într-un plan de investiții", a spus Liviu Tramudana. 


"Orașul trebuie să se întoarcă spre mare!" 


Locuitorii din zonă spun însă că au solicitat deja primăriei să aibă în vedere și porțiunile respective, atât cu drumuri, cât mai ales în programul de igienizare a orașului. 


"Acolo este permanent murdar. Se aruncă gunoaie, sunt pungi aduse de vânt, resturi, ambalaje de mâncare. Periodic, ieșim noi și mai facem curat, dar adunăm în dreptul nostru, restul falezelor rămân pline de gunoaie și bălării. E păcat de plajele acestea și de poziția privilegiată pe care o avem. Orașul trebuie să se întoarcă spre mare, căci puțini au șansa să aibă așa ceva", ne-a spus un locatar din zonă. 


Promenadă la "Mozaic", gunoaie și noroi mai la vale 


Interesant este că, în timp ce primăria spune că nu are în grijă falezele, unele zone beneficiază și de drumuri de acces și de promenade amenajate, reabilitate chiar anul trecut. De exemplu, în spatele turnurilor BM de pe strada Pescarilor, este o zonă foarte frumoasă și foarte curată, refăcută chiar în primăvara lui 2016, de către Serviciul de Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța. Săptămâna trecută, o parte din beneficiarii de ajutor social au făcut curățenie pe un teren de la intersecția străzii Unirii și prelungirea străzii Ion Rațiu. Au strâns gunoaiele și au adunat plantele uscate pe o suprafață de câteva sute de metri. Și atât. La doi pași, chiar pe faleză, lângă drumul tehnic, zăceau alte mormane de gunoaie, dar nu le-au luat. Tot vecinii le-au strâns. 


"Au curățat ce li s-a spus, și-au adunat măturile și au plecat. Nu au venit mai jos pe faleză, să vadă ce este acolo. Zona asta a fost tot timpul neglijată. Este absurd, pentru că mai spre nord, în spatele BM-urilor, promeneda de la «Mozaic» a fost refăcută anul trecut. Nu știu cum acolo se poate să aibă și scări de acces și verdeață, plante, iar la noi sunt numai bălării și noroaie!", ne-a declarat un alt constănțean din zonă.


Comentează știrea

sever
20 martie 2017
da...si...?

DOAMNA PERHAITA, STIM STAREA INFECTA A FALEZEI DE LA BISERICA GREACA PANA LA PESCARIE. STIM CA SUNTEM UN ORAS MEDIEVAL IMPUTIT CONDUS DE INCAPABILI. NU STIU DACA INCALZESTE CU CEVA ARTICOLUL SI FOTOGRAFIILE. EU CRED CA DV AR TREBUI SA TRIMITETI UN SET DE FOTOGRAFII DLUI PRIMAR SI SEFULUI CJ. EU PERSONAL AM SA O FAC IN ACEASTA SAPTAMANA.

gogu
20 martie 2017
a, da, bravo!

Cand nu crapam de grija cainilor comunitari uite ca mai vedem si in ce hal este orasul. Bravo! Ati mai evolutat un pic.

Porcarul P.S.D
24 martie 2017
Oras mai imputzit

cum a devenit Constanta in ultimii 20 de ani,cu greu gasesti in Romania.Daca nu punem mana cu totii,nu iesim la lumina.Incapabilii de la butoane nu vor face curat in locul nostru.Puneti cioroii si toti asistatii social care sunt buni de munca sa despaducheze cocinile care au luat locul strazilor.Nu mai lasati machidonii sa ia cu japka terenurile si spatiile verzi sa faca blocuri,carciumi,vile,si alte rahaturi folositoare lor pe ele.Nu mai avem parcuri!Orasul e sufocat!Parazitii sociali din pacate au schimbat ireversibil Constanta.

adim
21 aprilie 2017
Urat , Urat , Urat

Exista primar ? Avem angajati ai primariei? Este incredibil si inacceptabil ce se intampla! Noi scriem comentarii pentru noi insine si dvs articolele , la fel. Constanta este din ce in ce mai URATA au avut grija oamenii URATI sa o sluteasca si mi se pare in unele locuri slutirea iremediabila si ireversibila . PACAT!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6318 secunde