Plaje ca-n Malibu, la Constanța, cu "ulițe" pline de mizerii și bălării

3758
6

Articole de la același autor

De câteva luni de zile, Constanța are plaje ca în Malibu. Toată coasta din dreptul orașului Constanța a fost cuprinsă în proiectul european de reabilitare, iar plajele au fost extinse cu sute de metri. 


De la Mamaia și până la plaja Modern, turiștii, dar și constănțenii au acum la dispoziție plaje superbe, cu loc pentru șezlonguri, loc pentru prosoape, chiar la linia apei, cu beach-baruri cochete, spațiu suficient să joci un volei sau un fotbal ori să te întâlnești cu prietenii seara, pe răcoare. Singurul lucru care le lipsește acestor plaje este un drum de acces civilizat, demn de sutele de milioane de euro care au fost investite în ele. 


Coborârea până pe plajă este o aventură de la un cap la altul al Constanței. Fie că vorbim de scările de la plaja Modern, fie de drumeagurile bătute de oameni prin bălării, în spatele Spitalului Militar, la capătul străzii Renașterii sau la capătul străzii Ion Rațiu, accesul pe plajă este o adevărată probă de rezistență, de anduranță și de putere fizică. 


Începem astăzi un serial despre cum arată falezele și drumul de acces către plajă, în Constanța. Indiferent ce motive vor invoca, autoritățile locale nu au nicio scuză că au neglijat această zonă ani la rândul, singura infrastructură existentă, și ea în stare avansată de degradare, fiind doar cea moștenită de la Ceaușescu. Nu au făcut nimic nici înainte și nici după ce au aflat că plajele vor fi extinse. 


S-au menționat, pe rând, proiecte mult prea sofisticate, cu platforme mecanizate, care să ducă oamenii de pe faleză până jos, pe plajă, când tot ce le trebuia erau câteva mașini de beton, câteva echipe de muncitori care să sape treptele, să le cofreze și să monteze bordurile și alte câteva echipe care să taie bălăriile. 


Gropi, gunoaie și mirosuri pestilențiale 


Oricine se încumetă să coboare pe plaja Modern, din dreptul așa-zisei promenade de pe strada Mircea, care este plină de gropi și arată jalnic, trece mai întâi printr-o junglă plină de buruieni și gunoaie. Nu-și poate permite nicio clipă de neatenție, pentru că riscă să se împiedice pe treptele sparte sau să-și rupă picioarele în treptele de la baza scărilor. Zidul de susținere a malului stă să se împrăștie. Tencuiala este deja căzută, iar cărămizile vechi de-abia mai rezistă. Ar trebui să pomenim și de gunoaiele plantate din loc în loc, însă multe dintre ele sunt dovada lipsei de bun simț al celor care trec prin zonă. Și probabil că tot ei sunt responsabili de mirosurile neplăcute ce răzbat din locurile mai întunecate ale păduricii de pe mal. 


Proiecte mărețe 


Zona verde dintre strada Mircea cel Bătrân și plaja Modern este neglijată de mulți ani. Autoritățile locale au căutat soluții pentru a o reabilita și au propus chiar desființarea ei și construirea de blocuri turn. Deocamdată, au reușit să refacă doar porțiunea și treptele din dreptul pieței Ovidiu, în cadrul programului de reabilitate a zonei istorice. 


Însă aveau pe hârtie și înlocuirea scărilor din zona Soleta cu un funicular, care va putea transporta atât cărucioare pentru copii, cât și persoane cu dizabilități. Proiectul s-a pierdut în proceduri și, momentan, a rămas fără finanțare. 


Comentează știrea

pop
1 august 2016
articol f bun

Bravo Andreea , continua sa scrii in felul acesta poate se sesizeaza naibi careva pana la urma . ce bine ar fi sa fim cat mai multi cu mentalitate sanatoasa ; pana la urma ceva foarte simplu - sa fie ordine si curatenie si sa te misti in siguranta . din pacate suntem putini si mai grav cei care trebuie sa raspunda si sa faca naibi ceva sunt pe nicaieri.

ath
1 august 2016
Eu doar v-am avertizat

Va spun in fiecare zi sa nu mai alegeti martieni in administratia locala.Astia sunt nemuritori.Vorba vine.Extraterestrii au sapte vieti si fiecare viata a unui extraterestru este de 4 ori mai lunga decat viata unui pamantean.De exemplu,amenajarea falezei Modern a inceput in mandatul lui Mazare.Ce poti sa faci intr-un singur mandat de martian(16 ani pamantesti).Mi se pare logic.Mazare ar fi avut nevoie de 4 mandate de martian(64 ani la muritori) ca sa termine cu toate nenorocirile astea lasate regimul comunist.Altfel,a fost un baiat harnic.Reabilitarea Cazinoului a inceput cand Woodrea era ministru si Mazare era spre sfarsitul mandatului de 16 ani.Uitati-va ca au trecut 4 ani pamantesti si licitatiile nu sunt gata.Asa va fi si cu Parcul arheologic.Gigacaloria este de 4 ori mai scumpa la martieni fata de pretul pamantenilor.Apa de ploaie la fel.Un proces in instanta dureaza cam 20 de ani la martieni.In schimb puscariile sunt scurte la ei,cam 4 luni pentru fiecare 16 milioane furate din bani publici.Pana si pensiile nemuritorilor sunt de patru ori mai mari.La un mandat de parlamentar martian ai o pensie de 1500 lei.La patru mandate(16 ani pamantesti),martianul are o pensie 4500 lei.Pensia asta este castigata de un pamantean doar in 4 vieti,daca se roaga Ilici.Pana si buruienile sunt cat casa la martieni.Sa nu mai vorbesc de serpi,arici,purici,capuse,maimute, peturi,gunoaie.Asa este,numai nenorocitii astia de pamanteni arunca gunoaie pe jos.Sa le fie rusine.Din 1989 si pana azi,Constanta a avut 6 primari pamanteni,un primar martian si acum doar ce a inceput mandatul lui Fagadau si el tot cu sange de extraterestru.La multi ani Fagadaule ! Sa-ti dea Ponta 8 mandate de nesimtit,ca te meritam.

m
1 august 2016
mm

Acelasi mecanism.Se scrie in presa ca plaja este mizerabila,ca este greu accesul etc,apoi primaria spune ca pentru a satisface aceste conditii,pentru "confortul cetateanului",va trebui sa concesioneze plajele.Si de aici in colo va fi ca in Mamaia:sezlonguri la pret mare nefiscalizate,cocalari cat cuprinde int-un cuvant TIGANIE,care oricum a devenit emblema orasului Constanta.

calu
1 august 2016
acces la noile plaje

Ca sa ajungi pe plajele abia "nascute" din Constanta iti trebuie antrenament de alpinist ! Si mult curaj intrucat pe langa poteci foarte abrubte, balarii cat omul, mizerie mai sunt si niste "campinguri" de culegatori de PET-uri, care ca tot oamenii gospodari, au si cativa caini pe langa "corturile " in care salasuiesc (vezi coborarea de la capatul strazii Ion Ratiu). Abia dupa ce reusesti sa strabati toate aceste obstacole poti sa te bucuri de nisip, soare si apa dar cu gandul ca drumul de intoarcere te va supune la aceleasi provocari... Iar provocarea este cu atat mai mare cu cat incerci sa-ti duci si copii sau rudele mai in varsta la aceste plaje. Evident ca edilii nu sunt interesati de astfel de aspecte.

Lili
1 august 2016
Locuri parcare

Se cere o discuție și despre lipsa locurilor de parcare în zonele respective. Toată lumea vrea să ajungă cu mașina la plajă și sa o lase cât mai aproape de nisip. Sâmbăta și duminica sunt zile infernale pentru cei care locuiesc în zonele pe unde se face accesul la plaje. Turiștii parchează oriunde, nu contează ca blochează, ca e în mijlocul străzii, ca dacă sunt parcate mașini pe ambele părți ale unei străduțe dintre blocuri cu greu mai treci pe acolo mai ales ca nu sunt străzi cu sens unic. Politia locala nu face nimic.

Vasilica
1 august 2016
Acces la plaje

Problema cred ca e un pic mai complexa. Oare terenurile pe care ar trebui sa se fac accesul nu sunt privatizate de Mazăre si compania? S-ar putea sa nu se poată face niciun acces. Ăștia au furat tot.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6928 secunde