Pierderile de apă din rețelele RAJA, depistate prin satelit

284
1
Zilnic, RAJA pierde mii de litri de apă din cauza conductelor extrem de vechi. Aceste pierderi sunt însă imposibil de detectat la pas, multe dintre avarii fiind îngropate la cel puțin un metru sub pământ. Tocmai de aceea, compania constănțeană de apă a contractat, recent, o firmă israeliană care deține un soft ce poate vizualiza pierderile de apă prin satelit.

"Este vorba despre un sistem de top, unic în România, prin care vom detecta imediat conductele sparte și vom scădea substanțial pierderile de apă. O spărtură într-o conductă produce pagube imense, ani și ani. Afectează trama stradală, iar costurile sunt extrem de mari. Prin sistemul de detectare din satelit, vom identifica o spărtură imediat și se poate interveni în regim de urgență pentru remedierea avariei. Astfel, pierderile de apă se vor diminua simțitor, ceea ce va duce și la scăderea prețului de operare și, implicit, la reducerea prețului apei pe care o oferim populației", anunța, în luna mai, Felix Stroe, directorul general al RAJA.

Pierderi ascunse, imposibil de detectat

La numai o lună de zile distanță, sistemul a devenit deja operabil în Con-stanța. În cursul zilei de ieri, echipele RAJA au mers pe strada Răscoalei 1907, la locul indicat de reprezentantul Utilis, Daphna Glazer, după citirea scanărilor din satelit. Deși în zonă nu era vizibilă nicio scurgere de apă, după ce utilajul a săpat aproximativ un metru, deja se putea observa cum apa iese din conductă, pierderea fiind confirmată. "Iată că sistemul deja dă roade. În această zonă nu aveam sesizată vreo avarie, pierderea fiind la adâncime, dar consistentă. Acum echipele vor face reparația și vor acoperi la loc conducta, eliminând practic această pierdere", a declarat Aurel Presură, directorul general adjunct al RAJA.

În perioada următoare, proiectul pilot va fi implementat în toată zona litoralului și în municipiul Constanța. "Suntem în faza în care mergem punctual și eliminăm aceste pierderi. Sunt avarii pe care nu le vedem și probabil curg de ani de zile. Raportul ne spune și care este debitul de apă care se pierde", a mai adăugat directorul Aurel Presură.

Comentează știrea

m
30 iunie 2016
m

Ati facut contractul ca sa justificati cel mai mare pret al apei din tara?Si trebuie sa va credem ca o sa scadeti pretul?Nu.O sa-l mariti si mai mult apoi ca sa-l justificati o sa lansati un satelit.Aveti tupeu de borfasi constanteni.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6019 secunde