Pericolul din apa de la robinet. Guvernul impune noi limite pentru două substanțe extrem de nocive

638
2
Pericolul din apa de la robinet. Guvernul impune noi limite pentru două substanțe extrem de nocive - pericoluldinapa2-1435769717.jpg

Articole de la același autor

Pe principiul nici apa nu mai este ce-a fost odată, autoritățile naționale au stabilit limite maxime pentru două substanțe extrem de periculoase, care se regăsesc frecvent în apa potabilă de la canal. Este vorba despre radon și tritiu, considerate ca posibile cauze ale apariției diferitelor forme de cancer și malformațiilor congenitale.

Guvernul a adoptat, ieri, o limită maximă de 100 Bq pe un litru de apă a radonului, tritiului și derivații acestora în apa potabilă. Decizia a fost luată în concordanță cu normele UE care mai stabilesc și frecvența minimă de prelevare și de analiză a apei potabile. Principalul scop este de a spori protecția populației cu privire la substanțele nocive din apa destinată consumului uman.

Studii și evaluări recente realizate la nivel european au arătat faptul că, prezente în concentrații mari, aceste substanțe implică riscuri pentru sănătatea populației. "Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arată că, după fumat, una din cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon. Conform directivei europene valoarea radonului din apă nu trebuie să depășească 100 Bq/l (Bq reprezentând o unitate de măsură a radioactivității). Statele membre UE trebuie să se asigure că se derulează anchete reprezentative pentru a determina amploarea și natura expunerilor probabile la radonul din apa destinată consumului uman, provenită din diferite tipuri de surse de apă subterană și puțuri din diferite zone geologice. Anchetele trebuie concepute astfel încât parametri de bază, în special geo-logia și hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor și a solului, precum și tipul puțului, să poată fi identificați și utilizați pentru a orienta acțiunile suplimentare către zonele cu proba-bilitate ridicată de expunere", explică reprezentanții Guvernului.

De asemenea, tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului și emite radiații atunci când se dezintegrează. Studii recente au arătat că radiațiile tritiului, aflat în concentrații mai mari decât cele admise de lege, cauzează cancer, malformații congenitale, alte efecte genetice. Conform directivei euro-pene valoarea tritiului din apă nu trebuie să depășească 100 Bq/l. Astfel, controlul tritiului în apa destinată consumului uman se efectuează în cazul în care o sursă de tritiu sau de altă substanță nocivă pentru sănătatea oamenilor este prezentă în cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv. În cazul în care concentrația tritiului depășește pragul valoric, este necesară o investigație a prezenței altor asemenea substanțe nocive.

În concordanță cu normele impuse de UE, frecvența minimă de prelevare și de analiză pentru controlul apei potabile se efectuează în funcție de anumiți parametri precum: numărul de locuitori dintr-o zonă de aprovizionare, sursa de proveniență a apei și volumul de apă consumat de o persoană pe zi.

Comentează știrea

catalin
2 iulie 2015

Castiguri din prima luna, prin colaborare part-time sau full-time! 100-285 de euro lunar! Oferta este noua si foarte profitabila pentru colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna, colaborand cu noi intr-o activitate simpla si placuta. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

Irina
2 iulie 2015
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar!

Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4259 secunde