Paștele Blajinilor, sărbătorit cu bodyguarzi la porțile cimitirelor

693
La o săptămână după ce au sărbătorit Paștele ortodox, constănțenii și-au luat bucatele și s-au dus în cimitire să-și cinstească morții. Deși Paștele Blajinilor este, de fapt, astăzi, mulți au preferat să meargă la mormintele celor dragi duminică, în ziua lor liberă. Cu sacoșele pline cu bunătăți și pachete pentru împărțit, mii de constănțeni au luat cu asalt cimitirele din oraș. Au vopsit ouă roșii, au gătit bucate de sărbătoare, au pus vinul roșu în sticle și s-au dus să ia prânzul împreună cu familia și rudele, lângă crucile adormiților.

Încă de la primele ore ale dimineții, cimitirele Constanței au devenit adevărate furnicare. Primii care s-au instalat, chiar la porțile de acces, au fost vânzătorii ambulanți. Dacă aveai nevoie de flori, lumânări mici, lumânări mari, chibrituri, orice, găseai la ei. Liliacul se vindea cu 2 - 3 lei buchetul, lumânările cu 2 până la 5 lei, chibriturile - 1 leu.

Pe lângă vânzători se instalaseră, foarte supărați, și cerșetorii. Împiedicați de oamenii de pază să intre în cimitir, aceștia așteptau la poartă cu mâna întinsă pentru un pachet sau un bănuț. "Dați-mi și mie ceva de mâncare!", se milogea o femeie, gata să ne rupă sufletul. Ai fi zis că e flămândă, dar toate pachetele primite erau îndesate într-o sacoșă mare și plină, ascunsă bine sub fustele ei.

Picnic cu vii și morți

Dincolo de porți, cerșetorii erau destul de puțini, față de alți ani, când pur și simplu agasau oamenii veniți să-și cinstească morții.

"E foarte bine că s-au gândit să pună bodyguarzi și că nu îi lasă să intre. Înainte mai aveau puțin și îți luau mâncarea și pachetele de pe mormânt. Acum mai apare câte unul, dar așteaptă. Sunt destul de bine îmbrăcați și mulți copii. Cred că așa îi păcălesc pe paznici. Dar mai bine le dau la niște oameni sărmani decât la alții", ne-a povestit Ioana S., din Constanța.

Femeia venise cu toată familia la mormintele părinților și a unui frate. Fiecare adusese câte ceva de mâncare și se așezaseră cu toții la masă, ca la picnic, în jurul gropii. Ciocneau ouă roșii, glumeau și depănau amintiri cu cei care nu mai sunt lângă ei.

Astăzi va fi din nou aglomerație

La un alt mormânt, rudele așteptau să vină un preot care să sfințească bucatele de împărțit.

"Am găsit destul de repede un preot. Este alături, apoi vine la noi. Anul trecut i-am dat 20 de lei pentru că ne-a citit, acum am pregătit 30 de lei, dar cred că și 20 e o sumă bună", ne-a spus un constănțean pregătit de slujba de pomenire a rudelor sale trecute la cele sfinte. Pe lângă el se jucau trei copilași, nepoții, care nu mai aveau răbdare să primească dulciurile întinse pe o față de masă, pe mormânt.

Cei care au preferat să evite aglomerația de duminică vor merge astăzi la cimitire. Scenariul se va repeta și "distracția" va continua. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3362 secunde