Otrava din chipsuri! Faimoasele gustări, pline de prafuri și chimicale

1127
1
Otrava din chipsuri! Faimoasele  gustări, pline de prafuri și chimicale - fotofondchipsuri11-1478787349.jpg

Articole de la același autor

Chipsurile din cartofi sunt printre cele mai râvnite alimente de către copii. Unii le primesc la pachețel, la școală, alții le mănâncă pe ascuns, fără să-i vadă mama, pentru că nu au voie. Cert este că rafturile magazinelor sunt pline de pungi cu chipsuri, pauzele publicitare de la TV sunt bombardate cu reclame la chipsuri, dar puțini dintre noi știm ce rău ne facem atunci când le mâncăm.

Aproape jumătate din sortimentele de pe piață conțin acid citric, mai mult de o treime conțin monoglutamat de sodiu și aproape un sfert au clorură de potasiu.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 27 de tipuri de chipsuri, care, prin forma și concepția grafică a ambalajului, urmăresc atragerea atenției copiilor și influențarea acestora în privința alegerii și consumului. Denumirile sortimentelor analizate atrag atenția consumatorului asupra acestui tip de fast food, astfel, există chipsuri: cu aromă de coaste la grătar, cu gust de carne de vită și muștar, cu gust de oțet, cu gust de ceapă și brânză, cu gust de boia de ardei, cu gust de barbeque, cu gust de smântână și ardei, cu gust picant, cu gust de smântână și mărar, cu aromă de rozmarin sau de bacon etc.

Studiul a fost realizat de o echipă de experți a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Iar rezultatele sunt șocante. 44 la sută din sortimentele analizate conțin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Nu este recomandat în alimentația copiilor.

37 la sută din sortimentele analizate conțin monoglutamat de sodiu - E621. Acesta este un potențiator de gust și aromă și poate provoca reacții alergice, dureri de cap și gât, amețeală, greață, diaree și poate bloca asimilarea vitaminei B6 și a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

15 la sută din produsele analizate conțin clorură de potasiu. Aceasta este o sare compusă din potasiu și clor cu formula chimică KCl. Este folosită în general în agricultură ca îngrășământ chimic și ca fondant pentru protejarea aliajelor de oxidare. Sarea fără sodiu - clorura de potasiu poate afecta ireversibil sănătatea. Consumarea acestei "sări" poate declanșa sau agrava, de la individ la individ, diverse boli: afecțiuni renale, afecțiuni cardiace, hipertensiune, infarct miocardic și diabet zaharat.

Nu ne hrănesc, dar ne îngrașă!

Atenție, valoarea nutrițională a chipsurilor este aproape zero, în schimb, ele sunt hipercalorice și pline de grăsimi saturate, care cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul și accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistența la insulină, favorizând apariția cancerului de tip 2 și determină deficiențe de învățare la tineri.

"Chipsurile la pungă nu mai au nimic din savoarea produsului tradițional american (felii subțiri de cartofi de grosimea unei foi de hârtie, prăjite în ulei bine încins de floarea soarelui și condimentate cu sare) realizat din ambiție de bucătarul șef George Crum, în urmă cu mai bine de 160 de ani, într-un restaurant din stațiunea Saratoga Springs - New York, ca reacție la nemulțumirea magnatului căilor ferate Vanderbilt de cartofii prea groși, în stil francez, serviți acestuia. Chipsurile industriale sunt realizate din materii prime înalt procesate, la nivel de extract și pudră, cu adaosuri chimice din categoria aditivilor și aromelor artificiale, fapt ce face ca aceste produse să fie lipsite de nutrienți valoroși, fiind doar bombe calorice. Totodată, mulți consumatori nu cunosc faptul că în produsele alimentare obținute prin prăjire în ulei la temperaturi ridicate ia naștere o substanță cancerigenă, numită acrilamida. Nivelul ridicat de grăsimi, carbohidrați și sarea din aceste produse nu le recomandă a fi consumate de către copii și adulți cu afecțiuni medicale precum hipertensiune arterială, diabet tip 2 și alte boli metabolice", este de părere conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Comentează știrea

Mihai
11 noiembrie 2016
Articole de 2 bani

Un alt articol marca "silvicultorul Cosstel de la APC" bineinteles adus la cunostinta constantenilor de cine alta decat Andreeeeeeeeeeeea Perhaaaaaaaaaaita! Ti-am scris Andreea de nenumarate ori ca APC nu are oameni capabili sa faca analize, fiind un ONG cu un directoras cu atatea facultati ca nici el nu stie cate mai are. APC nu are experti, nu e recunoscut de nici un organ important intern sau international. Se fac si ei ca muncesc numai ca nici ei nu prea inteleg ce fac. Si apoi mai alarmeaza pe cei care nu stiu sa faca diferenta intre APC si ANPC. Hai sa facem praf articolul care oricum nu ar lua nici macar 7 intr-un liceu alimentar. "Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 27 de tipuri de chipsuri, care, prin forma și concepția grafică a ambalajului, urmăresc atragerea atenției copiilor și influențarea acestora în privința alegerii și consumului." - Pai sa ma scuze domn` silvicultor Costel da` cica a terminat si ceva facultati cu profil economic si poate in tezele alea fara numar de doctorat cineva I-a scris ca fara un ambalaj atractiv produsul se va vinde mai greu. Marketing? Dahhhhhhhhhh... Apoi ca 44% din produse contin acid citric! Bai esti nebun? Adica varianta sucului de lamaie folosit in industria alimentara! Adica acasa daca nu vrei sa ti se innegreasca merele proaspat taiate nu le pui in apa cu lamaie? Si astia cu cipsurile la fel - pun cartofii in apa cu acid citric casa nu se inchida la culoare. Monoglutamat de sodium - nu e o substanta prea sanatoasa dar nici nu exista studii cat de periculoasa ar fii ea. De aceea este aprobata la nivel european. Un simplu potentiator de gust. Au as vrea sa vad din analizele lor de experti daca concentratia din ambalaj respecta normele. Au facut ei ceva teste? Pai evident ca nu. In afara de faza cu cititul etichetei nu au reusit sa ajunga, ca iti trebuie si alte cunostinte in afara de citit si cautat pe google. Sarea de potasiu. Pai poate aveti si voi bunici care nu au voie sa consume sare normal si au recomandare de la medic sa foloseasca sare de potasiu. De asemenea se foloseste in perfuziile pt personae deshidratate, ca potasiul e cam necesar vietii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6333 secunde