Microbuzele maxi-taxi din Constanța - ne trebuie o tragedie ca Primăria să aplice legea?

24738
16
Microbuzele maxi-taxi din Constanța -  ne trebuie o tragedie ca Primăria să aplice legea? - microbuzemaxitaxi3-1485699776.jpg

Articole de la același autor

Clipe de groază acum câteva dimineți în maxi taxi 304 din Constanța. Microbuzul a luat foc în mers, s-a umplut rapid de fum și zecile de pasageri aflați înăuntru s-au călcat în picioare ca să se salveze. Autovehiculul era plin până la refuz, ca toate microbuzele la primele ore ale dimineții, oamenii au intrat în panică, nu au mai putut să respire, au început să țipe și puțin a lipsit să nu se petreacă o tragedie.


"Am spart geamul să putem ieși!!! Ușa din spate era blocată, iar în față, flăcările erau foarte mari. Iar combustibilul se scurgea din rezervor", povestește Roxana F., o constănțeancă pasageră în microbuzul groazei. Oamenii au sunat la 112, dar focul s-a stins în cele din urmă și nu au fost victime. Însă, cu siguranță, călătorii vor uita cu greu clipele de disperare în interiorul microbuzului, când au crezut că vor arde de vii acolo.


"Riscați viețile tuturor! Să vă fie rușine!"


Supărată, Roxana și-a adunat puterile și a redactat o scrisoare către reprezentanții companiei de transport, dar și către autorități, cerând ca acestea să se implice și să ia măsuri înainte ca să se întâmple o tragedie. 


"Dragă patron de maxi taxi (304 și 312), îți mulțumesc pentru experiențele prin care trec aproape zilnic. Dimineața, primul microbuz este full. Nu ai loc unde să arunci un ac, abia poți respira. Mașinile sunt vechi. De fapt, sunt coșciuge pe patru roți. Nespălate, vechi, cu scaune rupte. Au trecut de RAR și ITP? Dacă da, dragă patronule, câtă șpagă ai dat? Te invit dimineața și seara să te deplasezi și cu mijlocul tău de transport pe care îl deții. Ia-ți familia și hai să vezi cum stă treaba în mod real, nu cum e pe hârtie. Oare cum te-ai simți când rabla de microbuz ia foc și e supraaglomerat? Cum ar fi să fii cu familia, să fiți în pericol? Să nu poți respira nici din cauza aglomerării, dar nici din cauza fumului gros? Cum te-ai simți? Cum e să pleci la muncă și să riști să nu mai ajungi? E oribil! E neplăcut! Riscați viețile tuturor! Să vă fie rușine!!! Dimineată la 6,08, microbuzul 304 a luat foc. Aștept reacția primarului, reacția poliției, a ITP-ului, a OPC-ului, dar și reacția patronului firmei de transport persoane", a scris Roxana.


Vorbesc la telefon, taie linia continuă și merg pe contrasens


Culmea este că astfel de probleme sunt semnalate de către constănțeni de mulți-mulți ani, dar autoritățile sunt surde și oarbe. "Oricine urcă într-un microbuz GMS își riscă viața. Această firmă ar trebui închisă. Dar cum în Constanța nimeni nu face nimic… trebuie să găsim noi soluții! Cred că trebuie să fim mai uniți și să ne cerem drepturile", "Și nici 310 și 312 nu sunt mai bune! Toate sunt PRAF! Motoare depășite, revizii… cine știe cum făcute, scaune rupte și, cel mai grav, supraîncărcarea cu pasageri", "Mai mult… șoferii au un limbaj colorat când vorbesc la telefon (cu ceilalți colegi), taie linia continuă și merg pe contrasens ca să nu stea la stop", scriu constănțenii pe rețelele de socializare.


"Nu poți merge zilnic cu taxiul!"


Unii consideră că nu se va schimba nimic până când chiar noi, constănțenii, nu vom refuza să ne mai urcăm în aceste microbuze insalubre și periculoase, dar ce alternativă avem? "Cum să mergi aproape zilnic spre locul de muncă cu taxiul când majoritatea suntem plătiți cu salariul minim pe economie și mai avem și o familie acasă. Muncești pentru taxi? Și, legat de RATC, unii trebuie să schimbe două sau chiar trei autobuze până la muncă, spre exemplu. Așa, la maxi taxi, dai un leu, doi maximum, și ajungi la destinație fără să mai schimbi autobuze, stând în stație la -10, -12 grade, cum este dimineața. Iar călătorii pot lua măsuri cu sesizări către firmele de transport!", este de părere un alt constănțean.


Proiecte mari, dar târzii


Fiecare incident sau accident, care s-a petrecut de-a lungul vremii în Constanța, a răscolit apele, s-a lăsat cu câteva controale și amenzi, după care lucrurile s-au reașezat la loc. În prima parte a anului trecut, primarul Decebal Făgădău promitea că lucrurile se vor schimba. "Sunt un susținător al transportului în comun, dar atât timp cât el se desfășoară în deplină legalitate și este orientat în interesul călătorului. După mai multe acțiuni, am constatat că cei care operează liniile de maxi-taxi nu respectă întocmai avizele eliberate de municipalitate. Pentru a remedia această situație, noul consiliu local va reglementa situația maxi-taxi. Personal, voi iniția un proiect de hotărâre, pentru că este anormal ca liniile de maxi taxi să se suprapună aproape în integralitate peste liniile RATC. Nu am nimic cu mediul concurențial, dar maxi-taxi ar trebui să asigure legătura între zonele inaccesibile pentru autobuzele RATC și punctele de colectare ale Regiei", declara atunci primarul Constanței, pentru "Cuget Liber".


"Să luăm atitudine pentru viață și siguranță!"


Din păcate, totul este la fel ca și înainte. Singurul proiect al autorităților locale este cel de redresare al RATC, prin achiziționarea de autobuze moderne. Dar nu este suficient. Poate să schimbe RATC autobuzele cu unele din aur, dacă ele nu acoperă toate zonele Constanței și atâta timp cât aceste maxi-taxi periculoase vor fi tolerate, este doar o chestiune de timp până când vom asista la o tragedie în care vor fi implicate faimoasele microbuze. "Ce accident să aibă loc, câte evenimente Colectiv ca lumea să deschidă ochii? Dacă ne mobilizăm putem schimba ceva. Sunt gata să ies în stradă! Trebuie să luăm atitudine pentru viață și siguranță, pentru viitorul copiilor noștri!", ne-a mai declarat Roxana.


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
costel
30 ianuarie 2017
traiasca RATC

Desfintati maxi-taxi ca RATC sa redevina ce a fost. RATC trebuie privatizat. Toate companiile de transport sa fie tratate egal. Verificate si autorizate la fel.

constantean
30 ianuarie 2017
simplu

Modernizarea regiei de transport in comun. Eliberarea biletelor de calatorie cu valabilitate in ore. Ai cumparat bilet l-ai activat si te plimbi in tot orasul o ora pe ce linie interna doresti. Credeti ca descoperim noi apa calda? Nu se vrea! Orasul asta este distrus de incompetenta, interese si prostie. Nimeni nu face nimic! Nimeni nu vede in ce hal a ajuns Constanta? Introduceti pentru numele lui Dumnezeu sensul unic in toata Constanta si veti rezolva problema parcarilor a poluarii fonice, eliberand trotuarele... Fagadau, daca nu esti in stare sa guvernezi orasul sa asiguri un minim de siguranta si confort pentru cetateni, pleaca!

Constantean
30 ianuarie 2017
Inainte sau inapoi ?

De ce NUMAI pe vremea lui Ceausescu existau troleibuze cu program normal intre Constanta si Mamaia si autobuze intre Constanta Sud si Năvodari ?

este
30 ianuarie 2017
De

Ma uitam la pozele de la protestul din București!ba ce frumos arata luminat, marcat frumos,ordonat colorat ,trotuare ca lumea ,clădiri frumoase,noi,înalte...Constanta=Vaslui cu toate ca și București este plin de jigodii tigani moldoveni..dar măcar arata mișto. La noi la tiganie ...vai capu nostru.Arata ca o comuna siberiana.vai pl noastră

Calator
30 ianuarie 2017
Stati cu flacarile pe piept, ca : primarul fagadau decebal " tuseste ", consilierii locali "beau cafeaua" si patronii microbuzelor pregatesc " micul dejun celor doua autoritati locale "?!

Romani, organizati mitinguri pentru scopurile politice ale aventurierului german/neamtz, de johanis kw, adicā "Eudoxia" Romaniei,daca veti citi cartea : Ioan Gura de Aur"Atletul lui Hristos",veti afla cat au suferit : poporul Constantinopolului si patri arhul Ioan Gura de aur, dar totodata si defafpt, ce ne intereseaza pe noi constantenii, pur si simplu : transportul in comun, deszapezirea care a fost o batjocura la adresa oamenilor, ca multi oameni nu au: casa, loc de munca, ca sunt cersetori multi, copiii sunt neglijati, ghenele de gunoi sunt rascolite de romii saraci, din care cauza : mizeria, mirosul pestilential si microbii, ne-au afectat puternic/strasnic sanatatea tuturor, neasfaltarea multor strazi,oamenii saraci dintre care : unii îsi duc viatza in canale, altii pe strazile Constantzei si ultimii rãtãcesc prin Europa occidentala cea bogata si dispretzuitoare / nepasatoare la adresa poporului român, care Europa bogatã, îl sfatuieste pe johanis kw, sa ne subjuge cat mai mult si mai tare cu zanganitul catuselor, cu cat noi, romanii sferim mai mult, ei se dezvolta in liniste, dar le cam strica linistea, emigrantii/imigrantii, adicā, acei oameni veniti din Asia cea rāvā¶ita de razboaie ! Fiecare guvernant votat de oameni, fie cā-i : local, central si dinafara Romaniei, face cu noi, românii de rând, doar ce le trece prin minte, însā, spre a lor îmbogātire / înavutzire!

SEVER
30 ianuarie 2017
TRANSPORTUL

COSTEL SPUNE SA SE DESFIINTEZE MAXI-TAXI. NU CRED CA ESTE O SOLUTIE. CONSTANTA ESTE FOARTE PROST DESERVITA DE LINIILE DE AUTOBUZE .SUNT MULTE STRAZI SI CARTIERE CARE NU AU ALT MIJLOC DE TRANSPORT. TREBUIE SA FACI 1KM PANA LA PRIMA STATIE DE AUTOBUZ. AR TREBUI CA ACESTE MAXI-TAXI SA FIE IN STARE BUNA, CURATE, SI SA NU AIBA VOIE SA IA MAI MULTI PASAGERI DECAT LOCURI. MAXI-TAXI ESTE DOAR CU 50 DE BANI MAI SCUMP DECAT AUTOBUZELE INFECTE SI OBOSITE, IL IEI DE UNDE VREI SI COBORI UNDE VREI. RETEAUA DE AUTOBUZE DESERVESTE 50% DIN CTA. EXISTA UN MAXI-TAXI CARE CIRCULA PE ION RATIU-UNIRII-CAMPUS-CAREFOUR. STITI CUMVA UN AUTOBUZ CARE ARE ACEST TRASEU? CAND PRIMARIA O SA DEZVOLTE RETEAUA DE AUTOBUZE, MAI VORBIM. IN CENTRUL CONSTANTEI, INTRE BD. MAMAIA COLT CU 1907 SI BD.FERDINAND NU EXISTA NICI UN MIJLOC DE TRANSPORT. DECE NU AVEM AUTOBUZE DE MICI DIMENSIUNI PT STRAZILE LATURALNICE? NU AVEM NICI AUTOBUZE PT MAMAIA!!!!! DESFINTAREA MAXI-TAXIURILOR NU ESTE O SOLUTIE.TROLEIBUZELE UNDE SUNT? TRAMVAIELE DEASEMENEA.UNA PESTE ALTA SUNTEM UN ORAS DE CACAT DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE.

Test
30 ianuarie 2017
3+7=10

Sau nu?

ionel
30 ianuarie 2017
maxi-taxi desfiintat

ce nu pricepeti???? NU SE VREA DESFIINTAREA MAXI-TAXI, PENTRU CA PATRONII COTIZEAZA CUI TREBUIE. OARE CUI??? Mai toate metropolele au inceput sa interzica motoarele diesel sau sa le supra-taxeze. Numai la noi se cumpara autobuze diesel noi. De hibride sau electrice nu a auzit nimeni. SA NE INTRE BINE iN CAP: CONSTANTA ESTE UN JUDET CORUPT SI TRAIESTE DIN CORUPTIA DIN TURISM SI DIN CORUPTIA DIN PORT. Are o putere mare de cumparare datorita Navigatorilor, in rest este praf.

Liviu Chilian
30 ianuarie 2017
Ha! S'a umflat fasulea'n kustendilii, sau kustendgaroi, mai poetic

Cu ani si ani in urma, Iisus Christos m'a ajutat in ultima clipa, si am scăpat cu viața din ghearele a cinci garoi din Tampitopole, ce aproape ca m'au omorât in Ziua de Paști. Nu mult dupa tragedie, ne'a vizitat o cunoștința din Snagov, de loc. Pt prima oară in viața, am auzit proverbul "Tziganul e Tzigan si'n Ziua de Paști!" Nu știam proverbul. Nu era cunoscut in comunitatea mea de Romani din județul Romanați. De ce? Pt ca Romanii din Romanați nu au permis Tziganilor sa se așeze printre ei. Morala rândurilor de mai sus!? Proverbul mi'a venit in minte când am văzut cearșaful luuung pus la uskat de Pergaitza, merdialqaedana "revoltata" ca Roxana putea fi arsa de tot in cuptorul turcesc pe patru roti supranumit microbuz - știind ca transportul kustendgaroiesc e in labele kkpIUDAlistilor Turci. Mi'a venit in minte proverbul, dar sub o alta forma: "Rromarlanul e Rromarlan si de Noaptea Antinațională!" Când tot Rromarlanu' a belit ochii la militaratii ce apăra, n'asa, Patria 'tutulor" Nebunistanezilor, ca apoi sa se calce'n picioare pt fasole cu cârnați. Propun ca Kustendgea sa devină, acum, Republika Dobre, ca tot ii fac reclama merdialqaedanii, sinistrului Dobre si Tatii. Sa ne imaginam cum vor salva Dobre si Tatii, kustendgaroimea. Va umple Kustendgea cu magazine de fasule&carnati La Dobre si Tatii. Turismul fasulo-carnatar salvează Kustendgea! Cum? Simplu. Dacă mămăliga nu explodează, poate' o s'o facă fasulea...providențială. Amin!

calator
30 ianuarie 2017
transport

DA, exact asta este ideea: sa se impuna microbuze moderne,putin poluante ,aer conditionat,calatori=locuri , pedepsirea celor care iau spaga pt a da aviz unor microbuze in stare de epava. nimeni pana azi nu poate spune nominativ cine ia spaga.daca da,nu trebuie decat sa sesizati DNA, nu sa comentati de dupa gard.eu, daca asi sti un nume l-asi da unde trebuie imediat.altfel ramanem cu nemultumirea .la ce serveste.ceva care este benefic dar cu anumite hibe care pot fii rezolvate nu trebuie desfiintat ci ameliorat.asa s-a intamplat cu tramvaiele, troleibuzele. in loc sa se modernizeze infrastructura s-a desfiintat cu totul.daca patronii si primaria ar respecta normele situatia ar fi alta.

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1428 secunde