Medicii de familie se pregătesc de proteste. "Suntem umiliți, suntem în pragul colapsului!"

416
Medicii de familie se pregătesc de proteste.

Articole de la același autor

Medicii de familie afirmă că starea de sănătate a românilor este în continuă depreciere și că suntem pe ultimul loc în Europa în privința sistemului de sănătate, cu cea mai slabă investiție în medicina primară, cea mai mare mortalitate infantilă, cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin  a femeile de vârstă activă, precum și alte recorduri negative! 


"Voi, pacienții noștri, sunteți batjocoriți, puși pe drumuri de birocrația inutilă și de administratorii sistemului de asigurări și ai sistemului de sănătate. Atragem atenția tuturor că, în zece ani, mai bine de jumătate din localitățile României nu vor mai avea deloc medici de familie. Suntem umiliți, nu suntem lăsați să ne îngrijim pacienții și suntem în pragul colapsului. Deși prezentată ca piatră de temelie a sistemului de sănătate și o prioritate, medicina de familie este văduvită de aplicarea oricărei strategii, subfinanțată continuu, este discriminată și împinsă spre distrugere ca profesie independentă", a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, președinte al Societății Naționale de Medicină de familie (SNMF). 


Pentru această situație, reprezentanții SNMF consideră că există vinovați: administratorii sistemului de asigurări de sănătate, funcționarii care ocupă birourile din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), funcționarii și înalții funcționari din Ministerul Sănătății (MS). 


"Responsabilitatea este purtată și de prim-ministrul României și de parlamentarii care trebuie să coordoneze și să tragă la răspundere funcționarii din MS și CNAS, pentru prestația lor în defavoarea pacienților. Deși CNAS a fost informată periodic, privind economiile care pot fi făcute în sistemul de sănătate și de îmbunătățirea stării de sănătate a populației, care se pot obține prin întărirea asistenței medicale primare, a refuzat constant să analizeze, în mod responsabil, documentele justificative și soluțiile care i-au fost puse la dispoziție și să ia decizii care să ducă la îndeplinirea obiectivelor declarate ale CNAS (reorganizarea eficientă a sistemului de sănătate în beneficiul populației). Este evident însă că în acest moment nu acestea sunt obiectivele principale ale CNAS. Este regretabil faptul că obiectivele reale ale CNAS sunt devoalate public doar cu ocazia diferitelor procese", a detaliat președintele SNMF. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5639 secunde