Mamaia și sudul litoralului, plaje de mâna a doua. Bulgaria și Grecia ne dau clasă

6974
5

Articole de la același autor

Deși se laudă cu plaje ca în Miami, de sute de metri cu nisip fin și ape turcoaz, litoralul românesc este departe de turismul de calitate. În timp ce Bulgaria numără nu mai puțin de zece plaje Blue Flag, Grecia peste 400 și Spania peste 500, România are numai două și acelea sunt exclusiviste, una aflându-se într-un complex rezidențial de lux și alta în dreptul singurului hotel de cinci stele din Mamaia.


În aceste condiții nici nu este de mirare că turiștii străini ne ocolesc și preferă să-și petreacă vacanțele la mare în Bulgaria sau Grecia, în loc de stațiunile românești. Blue Flag (Steagul albastru) este simbolul protecției mediului la cel mai înalt standard și promotorul unui turism de calitate. Pentru a primi o astfel de distincție Blue Flag, plajele și marinele trebuie să atingă standarde internaționale privind calitatea apei, managementul protecției mediului, educația ecologică, precum și de siguranță și servicii. În total, este vorba despre 29 de criterii. În 2016, juriul Blue Flag acorda steagul albastru plajelor Vega Beach și Marina Regia Beach din Mamaia, țara noastră aflându-se la coada clasamentului mondial, la egalitate cu Estonia, dar peste Rusia și Serbia, care aveau numai câte o plajă certificată. Pentru 2017, rezultatele vor fi anunțate la finele lunii mai, însă pe lista anunțată neoficial nu mai apare nicio plajă de la noi. 


Proastă administrare!


În anii 2000, pe litoralul românesc existau opt plaje Blue Flag, însă, pe rând, toate și-au pierdut distincția. Politica de închiriere a sectoarelor de plajă, care au ajuns la firme fără obiect de activitate turismul și care le-au exploatat exclusiv comercial, construcțiile haotice, proasta administrare, nepăsarea, gunoaiele, algele, toate au contribuit la distrugerea plajelor. De dușuri, coșuri de gunoi, rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, nisip fără mucuri de țigară și apă fără alge, nu au auzit mulți dintre cei care au închiriat sectoarele și care își înșiră sute de șezlonguri unul lângă altul.


A avea distincția Blue Flag nu înseamnă că plaja respectivă trebuie să aibă o anumită lățime, nisipul cel mai fin și apa cea mai limpede. Dacă ar fi așa, probabil că de-a lungul litoralului vom avea sute de astfel de plaje, mai ales cu cele extinse recent. Criteriile au mai mult de-a face cu calitatea serviciilor, de la existența coșurilor de gunoi și a panourilor de informare privind protecția mediului, până la cele de salvamar.


Românilor la place la înghesuială


Chiar dacă turișii români nu pun foarte mult preț pe această distincție, mulți preferând să se înghesuie pe o plajă plină de șezlonguri aliniate, la o distanță de doar câțiva centimetri unul de celălalt, plină de gunoaie atât pe nisip, cât și în apă, lipsa acestor distincții dăunează grav litoralului românesc. "Pentru turiștii străini este aproape de neconceput ca o destinație de litoral să nu dețină măcar o plajă certificată, iar străinii vin mai ales în capetele de sezon estival, în mai, iunie, septembrie, adică exact în perioadele în care autoritățile și hotelierii se străduiesc să atragă mai mulți vizitatori", ne-a explicat Mihaela Rusu, reprezentantul unei agenții de turism din Constanța.


În aceste condiții, este imposibil pentru litoralul românesc să concureze cu cel din Spania, acolo unde sunt, în prezent, 579 de plaje certificate, sau cu cel din Grecia, cu 486 de plaje Blue Flag, ori cu Franța, cu 390 de plaje și Italia cu 342 de plaje.


Comentează știrea

Tomitanul turmentat
20 mai 2017
Fasia Gaza din UE

1.Ce naiba sa vada turistii in ghetoul " Fasia Gaza" din S-E Europei?Parcuri facute praf, de parca rachetele americane n-ar fi lovit Siria ci Constanta,mizerie, "refugiatii" lui Fagadau din ghetoul Henri Coanda,furând si cerșind in ritm de manele. Ce sa gaseasca turistii in focarul ala de infectie numit " Satul de vacanta"?Sa se dea in masinute de pe vremea lui Nea Nicu si sa mănânce vata de zahar? Ce sa descopere turistul care vine pe plajele" ca-n Miami" de la M.Neagra?Cum sa se bronzeze printre cocalari si manelisti?Sa manance traditionalul "porumb fert" ,sa cumpere "namolul si aspra de baie''? 2.Cu cine vrei sa faci turism la nivel european, doamna Perhaita? Cu" Nea Franzela" Mircea Titus Dobre,care in afara de afaceri cu statul gen "Cornul si laptele" nu stie nimic altceva,cu madam Corina "Tomiris"?Cu un primar , care pe vremea cand era copilul de pravalie al cuplului Mazare-Constantinescu a pus umarul la schilodirea orasului?Cu penalii lui Papari de la ABADL? Litoralul a ramas ca pe vremea lui Nea Nicu,pe "sindicaliști",aia care trag chiolhane pe cearșaful asezat pe malul "gârlei" ii vei gasi de la Parc pana la Cazino, iar restul, manelistii & loazele politicii autohtone (ai smecheri cu bani)impreuna cu "pocnitorile" lor de la Cazino pana la Navodari. PS.In romania lui Dragnea &Co., daca aduci turisti straini inseamna ca ori esti "sorosist" ori " esti vandut celor de la Bruxelles".Totul trebuie sa ramana pe mana coruptilor & derbedeilor de partid, care formeaza asa-zisul "capital autohton.

Liviu Chilian
20 mai 2017
Rromarlani-porcidecaine rabiati, starpituri satanizate, gnomi blestemați!(proverb românesc)

Grecia aparține Grecilor. In Constituție au scris: "Oricine traieste in Grecia, e Grec". Chiar si putinilor Turci ce au rămas printre ei, le spun Greci musulmani. Franța aparține Francezilor, Spania, Spaniolilor, Turcia, Turcilor. Sărmana fosta Românie nu mai aparține Romanilor! A ajuns in ghearele Rromarlanilor spurcați(scuzați franceza)! In particular, Kustendge, fosta Constanța, e umilita si furată de cei mai JEGOSI Rromarlani - Greco-Tziganii. Deși sunt un procentaj insignifiant din populația IUDEtului, Greco-Tziganii au acaparat tot ce e profitabil. Ei au distrus si litoralul. Cu ajutorul brigandului-descreierat Radoslav Mazare si jigano-pesedistilor. Am scris in trecut. Veneticii-Satanici ne'au distrus si litoralul, folosindu'se de Rromarlani. Aeroportul, ce ne aducea sute de mii de turiști străini pe litoral, a fost distrus. A ajuns cloaca diavolească de unde moartea Amerikknara ii va lovi pe foștii Romani. --- Am căutat in toată merdia bukkrestene si kustendilii, Știrea despre sentința pt dementul-satanic Mazare. Sincer, când am crezut ca nu voi găsi nimic, pt prima data am cerut 'ProTv stiri', cloaca zsidaneasca ce a distrus tânăra generație. Uimitor! Ei au informat. Singurii. Condamnarea liftei filozidanesti a fost amanata(???)

Dragi colegi de comentarii
20 mai 2017
sa zicem lucrurilor pe nume,

Litoralul a fost distrus de makidoni.din fosti ospatari semi-analfabeti care luau suturi in cur,au ajuns patroni,apoi nu s-a mai facut nimic.Mamaia deja a ajuns orice numai statiune nu.Satul de Vacanta e cel mai ingrozitor loc posibil de unde pleci beat si jefuit,turmentat de schelalaiala din fostele casute care pe timpul lui Ceausescu erau cu specific.Preturile rivalizeaza cu Coasta de Azur.Oferta e de nivel fasia Gaza,cu derbedei omniprezenti.Iar cu grecii NU AI CUM sa faci concurenta,e incomparabil.Clima si natura ai favorizeaza din start,plus ospitalitatea,educatia,respectul fata de oaspeti respectiv turisti.la noi e japca pe fata,direct.Ceausescu a fost inteligent,facuse oferte bazate pe prezentarea folclorului,obiceiurilor,plus tratament facut in centrele ,,Ana Aslan,,plus o servire ireprosabila.Asa ca.... ar fi multe de scris...e vai de litoralul nostru,concluzie finala.

Palaz
20 mai 2017
Ai dormit cam mult...

Buna dimineata Andreea P. ! Te-ai trezit ? Cam tarziu... Dar cand dereglatul psihic si scalambaiatul mazare distrugea Mamaia cu tot felul de constructii si cheltuia banii contribuabililor pe spectacole kitsch impreuna cu basoldina aia divortata de "n" ori Martin Corina , sau cand orice teren care era spatiu verde si tot malul lacului era dat spre constructie , unde era ziarul vostru "impartial"...?!? Nu cumva Bosanceanu facuse un pact cu dereglatul psihic sa va tineti gura inchisa ?!? Cu asta trebuia sa incepi articolul , ca sa fii crezuta ca iti pasa , chiar daca dupa nume (Perhaita !?!) nu ai nicio treaba cu orasul asta - doar mananci si tu o paine alba aici , data de Dumitritza...

Economist
8 septembrie 2017
Santier de vile si hoteluri de tip kitsch

Litoralul romanesc se indreapta vertiginos catre colaps. Criza va fi cauzata de catre constructiile ilogice si haotice, cand va fi prea multa oferta la servicii proaste. Legea economica a cererii si ofertei nu poate fi ocolita.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7366 secunde