Mai are Constanța nevoie de spații verzi? "Nu vă faceți griji. Aveți marea!"

3653
7
Mai are Constanța nevoie de spații verzi?

Articole de la același autor

Constanța s-a dezvoltat în ultimii ani enorm de mult, iar multe din spațiile verzi au fost înlocuite de clădiri de apartamente, birouri, mall-uri, parcări. Unii ar spune că este normală această expansiune într-un oraș de talia Constanței, alții consideră că verdeața nu trebuie înlocuită cu betoane, acest lucru afectând calitatea aerului și, implicit, sănătatea noastră. Singurul noroc al nostru, al constănțenilor, este vecinătatea mării și a mai multor lacuri care fac aerul încă respirabil, în oraș.


Normele Uniunii Europene cer ca fiecărui locuitor din aglomerările urbane să-i revină cel puțin 25 de metri pătrați de spațiu verde. Lucru aproape imposibil de realizat în multe orașe din țara noastră și, evident, în Constanța. În urmă cu patru ani, constănțenii aveau, conform scriptelor, doar doi metri pătrați de verdeață pe cap de locuitor. Între timp, situația nu s-a îmbunătățit, poate doar s-a mai înrăutățit. Au mai apărut câte un mic părculeț sau un scuar verde prin vreo două cartiere și atât; în rest, continuă să se construiască masiv. 


Ministerul Mediului este la curent cu situația dezastruoasă din întreaga țară și se arată destul de indulgent cu autoritățile care nu au reușit să facă un plan concret și să mărească suprafața de spațiu verde. "Nu aplicăm, deocamdată, penalizări primăriilor și consiliilor locale care nu au reușit să se alinieze la normele europene. Este destul de dificil de atins acele cifre. Însă sprijinim autoritățile locale în dezvoltarea de programe în acest sens. Dar, la Constanța, nu este cazul să vă faceți probleme. Aici aveți marea, multe întinderi de ape, aerul este curat!", a declarat, pentru "Cuget Liber", ministrul Mediului, Attila Korodi, în ultima sa vizită în zonă. Acesta a mai spus că, în 2015, va lansa un program pentru realizarea de parcuri, care va finanța proiecte de parcuri și spații verzi în întreaga țară.


Primăria plantează 13.800 de arbori
La Constanța, numeri pe degete parcurile. Iar multe se află în stare avansată de degradare și necesită reabilitări. Încă din 2012, Unitatea Administrativ Teritorială își propunea să extindă suprafețele verzi. "Pe considerentul că verdeața îmbunătățește microclimatul, reduce zgomotul, poluarea, viteza vântului și filtrează aerul, se impune, urgent, realizarea de lucrări de reabilitare, extindere a parcurilor, scuarurilor și aliniamentelor, cât și crearea de noi spații verzi", spunea atunci Ani Merlă, director în cadrul Primăriei Constanța.   


Deocamdată, însă, autoritățile întrețin și se ocupă de ceea ce avem deja. Există și câteva proiecte de reabilitare, cu fonduri europene, care fie au fost deja demarate, fie urmează să înceapă, anul viitor. "În această toamnă, am amenajat spațiile verzi și scuarurile deja existente. Am plantat crizanteme, pentru că este singura plantă care rezistă la temperaturi mai scăzute. Acestea au fost achiziționate în contractul din primăvară, odată cu celelalte flori, plantate în vară. În rest, ne ocupăm de întreținerea spațiilor pe care le avem. Cositul s-a încheiat, iar în noiembrie vor fi doar lucrări de greblare a frunzelor", a declarat, ieri, pentru "Cuget Liber", șeful Serviciului de Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman. Potrivit acestuia, în această toamnă se vor achiziționa 13.800 de arbori care vor fi plantați în aliniamente, în parcuri și în spațiile verzi din apropierea blocurilor. "Este vorba despre plopi, o specie care crește repede și nu produce puf, mesteacăn, tei și sofora, o specie de salcâm", a precizat George Coman.


Proiecte pentru parcuri
Și parcurile Constanței sunt în atenția celor de la Spații Verzi. De scurt timp au început lucrările la cel mai nou parc. Acesta se va numi Carol și va fi amenajat pe bulevardul Marinarilor. "Parcul Carol este realizat printr-un proiect finanțat de Agenția Fondului de Mediu. Lucrările se derulează deocamdată încet, pe măsură ce primim finanțările. Acolo va fi amenajată toată suprafața verde, de la Poarta 2, până la statuia lui Anghel Saligny. În rest, întreținem ceea ce există deja, punem flori, plantăm arbuști", a adăugat șeful Serviciului de Spațiile Verzi.


La primăvară, încep lucrările la Parcul Arheologic
În perioada următoare, cel mai probabil la primăvară, vor demara și lucrările de reabilitare a Parcului de la Primărie. "Există proiectul și așteptăm finanțarea. Tot parcul va fi reabilitat, se va schimba arhitectura peisagistică, configurația aleilor, iluminatul și mobilierul, și va primi numele de Parcul Arheologic", a completat George Coman. În ce privește Parcul Tăbăcăriei, acesta mai are puțin de așteptat, până când va fi modernizat și refăcut. Deocamdată se lucrează la proiect, care apoi va fi depus și va trebui să primească fonduri de la Uniunea Europeană. 


Comentează știrea

admirator
29 octombrie 2014
mda...

uite ce campanie electorala subtila face Mazare pe aici... Nimic critic la adresa PSD, doar proiecte pentru viitor (daca imi amintesc bine, in anii trecuti Primaria era acuzata de lipsa de proiecte pentru Peninsula si spatiile verzi) etc... Da bani multi mangafaua?

nicu
29 octombrie 2014
afaceri

Vreti sa obtineti un venit suplimentar lucrand online cateva ore pe zi? Pentru detalii, trimiteti textul "info" la adresa de email: [email protected]

ct
29 octombrie 2014
bataie de joc...

dupa 1990 , au umplut orasul de biserici, ca de asta avem nevoie, de instrumente de prostit poporul... la Casa de cultura au trantit 2 biserici, nici 50 de m intre ele... care parc? au mai facut si un club de pensionari.... au transformat orasul in club de pensionari, masa de votanti pt sacosa gratuita , platita din taxele si impozitele noastre ! ce daca platim 358 lei gigacaloria, primaria dapensionarilor si tiganilor, pomeni cu sacul, DIN BANII NOSTRI !!!

SIBI
29 octombrie 2014
da de unde

da ? de aia se distruge parcul tabacariei si spatiile verzi de pe lapusneanu in vecinatatea parcului tabacariei?

europeanu
29 octombrie 2014
Glorie si imnuri de proslavire

Andreea,chiar nu iti este rusine sa aduci asemenea osanale banditilor din primarie in frunte cu hotul sef mazare ??? Eu am inteles ca seful tau a batut palma cu secatura de mazare dar mai ai si tu putina mila cu hartia ...Nu cred ca nu stii cu cine ai de-a face cand scrii despre angajatii primariei,o cireada de analfabeti hoti.

Zizi
29 octombrie 2014
completare la bataie de joc

Bravo "ct"! Bine scris! Te-as completa un pic. La Casa de Cultura, de care aduci vorbire, biserica in constructie este catedrala mantuirii (probabil a constantenilor nemantuiti). Glumind amar, ca sa ne mai vina un pic inima la loc, avem un alt caz tras la indigo si in Bucuresti. Acolo, la intersectia Strazii Izvor cu Calea 13 Septembrie, in fata hotelului Marriott, se afla o biserica noua, zugravita in galben. La o aruncatura de bat, probabil la 50-100 de metri, in parcul Casei Poporului, se ridica hidos, flancata de 4 macarale-turn, silueta mult trambitatei catedrale a mantuirii lu' peste. Si dupa ce va fi gata, si o sa ne mantuim, ia numai sa vedeti ce bine o sa ne mearga. Revenind la Constanta, mai sunt exemple d-astea de biserici "gard in gard". E una in constructie pe strada Stefanita Voda( Cap de linie 44). Un pic mai incolo, in mijlocul cartierului social si plin de infractori Henri Coanda, e alta biserica. Asta e pozitionata la fix. Inainte sa mearga la furat, cei de acolo se roaga la D-zeu sa nu fie prinsi. Se pare ca schema functioneaza. Daca mai mergem un pic, pe strada Tulcei, intalnim o biserica in stil lipovenesc, La 5 minute de mers pe jos mai e una pe Aleea Stadionului, cu difuzoare scoase afara. Asta in schimb, e cu "bonus": are alaturat in constructie si o casa mortuara cu doua camere. Nu a avut si nu are nici acum vreo placa care sa informeze despre obiectiv (conform legislatiei in vigoare!!!!!!!!). Presupun ca locatarii din jur sunt foarte fericiti. Mai la deal, mai gasim o panarama de biserica, gard in gard cu Peco "Petrom". Si asta e blagoslovita cu o casa mortuara. Ma intreb oare cum s-a dat avizul de la pompieri, lumanararul fiind la cativa zeci de metri de o statie de banzina, si la cativa metri de rastelul cu butelii de aragaz. In plus, si asta are difuzoarele scoase afara. Si vrei nu vrei asculti orice slujba. Mai la vale, pe Tomis, zona Macul Rosu, e o alta biserica hidoasa construita pe trotuar. Dar deh, ce sa-i faci? Cand il ai pe Dumnezeu "ostatec", iti permiti orice. Nimeni nu te deranjeaza.

Răspuns la: bataie de joc...
Adăugat de : ct, 29 octombrie 2014
dupa 1990 , au umplut orasul de biserici, ca de asta avem nevoie, de instrumente de prostit poporul... la Casa de cultura au trantit 2 biserici, nici...
Nicol
29 octombrie 2014
si totusi unde sunt parcurile astea?

si totusi unde sunt aceste parcutri care se reamenajeaza? ca toate sunt pline de buruieni , biserici , boschetari si pensionari! sunt atatea locuri in care se pot amenaja diverse parculete cu bancute si leagane sau alte "jucarii" ptr copii. sunt numai fiare vechi si ruginite de peste 30 ani, care din cand in cand mai sunt carpite si data o vopsea asa ca sa nu zica prostii ceva ca nu s-a facut nimic. In zona Casa de Cultura , la capatul blocurilor in lant este un aprculet amarat plin de buruieni , pietre si mizerie cu jocuri vechi de cand sunt blocurile facute , langa se afla un spatiu verde care numai verde nu este, parcheaza cine vrea si cine nu vrea masinile acolo sau isi arunca gunoaiele- bine ca au mai pus 2 banci amarate ca sa mai se odihneasca pensionarii la un pahar de vorba , ca altfel sa stea parintele si sa-si supravegheze copilul nici vorba ca n-ai cum sa-l lasi sa se dea singur in hidoseniile si ruginiturile de acolo. Aceeasi treaba si in parculetul de visa-vis de Liceul de arta , unde este plin ochi imediat cum termina piticii scoala si unde risca sa-si scoata ochii in tevile si pietrele rasarite dintre buruieni. RUSINE MARE!!! DACA STIE CINEVA SA IMI ZICA UNDE TREBUIE FACUTA O CERERE PTR A SOLICITA REAMENAJAREA ACESTOR PARCULETE SA-MI SPUNA SI MIE!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5126 secunde