"M-a lovit de mai multe ori. Țipa la fetiță și mă lovea pe mine!" Poveștile de groază ale constănțencelor agresate

1335
1
"Era foarte irascibil și îi sărea țandăra din orice. Era suficient un singur cuvânt sau o întrebare, care nu îi plăcea lui, să se enerveze și să țipe. Apoi nu mai putea fi oprit. Singura soluție era să taci și să te faci că îi dai dreptate și chiar să îți ceri iertare, chiar dacă nu greșisei cu nimic. Nu puteai să-l ignori că exploda, nu puteai să pleci că făcea și mai urât, iar dacă îndrăzneam să-l contrazic se repezea la mine. M-a lovit de mai multe ori, chiar dacă era de față și fetița. Dacă începea să plângă țipa la ea și mă lovea pe mine. Mi-a fost rușine să povestesc cuiva, mai ales că de față cu alți oameni se comporta foarte frumos. A fost un coșmar", povestește Mihaela, o femeie din Constanța, victimă a violenței domestice.


Ea a scăpat, pentru că soțul violent a părăsit-o pentru o altă femeie. A fost ca o ușurare, chiar dacă a rămas cu multe sechele fizice, dar mai ales psihice. Însă multe femei trăiesc alături de călăul lor tocmai pentru că le e rușine să ceară ajutor rudelor, iar statul nu le este alături. Abia acum, în al doisprezecelea ceas, Guvernul pare să fi înțeles că femeile abuzate au nevoie de sprijin și că violența domestică provoacă sute de decese anual.


Centre în sprijinul victimelor
"Având în vedere faptul că există un deficit al serviciilor față de nevoile reale ale victimelor violenței în familiei este nevoie de intervenție directă, prin proiectele dezvoltate în cadrul Progra-melor de Interes Național în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați și violenței în familie pentru perioada 2017 – 2019. Concret, această finanțare va acoperi înființarea sau consolidarea, la nivelul fiecărui județ și a municipiului București a unor centre de primire în regim de urgență și a centrelor pentru prevenirea și combaterea violenței în familie", se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern, anunțat zilele trecute.


Mai mult decât atât, Ministerul Muncii dorește să introducă măsuri suplimentare de protecție pentru persoanele abuzate. "Să nu uităm că peste 328 de femei au murit, în ultimii doi ani, în România, din cauza bătăilor primite de la partenerii lor. Nivelul individual este modul în care societatea reacționează atunci când vedem violența domestică. Am decis să avem în consultare publică două programe destinate acestui aspect și care se referă la înființarea de centre pentru victime și centre pentru agresori. Oamenii care au ajuns într-un astfel de conflict trebuie ajutați. Trebuie să vedem ce a dus la fenomenul de violență. Trebuie înțeles și ordinul de interdicție, nu doar un ordin de protecție, cum este azi", a anunțat Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii.


Ordin de interdicție, obținut rapid
Practic, noul ordin de interdicție va permite separarea victimei de agresor, până când va fi emis ordinul de protecție dat de instanță, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați urmând să ofere victimelor violenței serviciile specifice. 


Soluții provizorii, la Constanța 
La Constanța, în prezent, autoritățile au doar soluții provizorii pentru femeile care încasează bătăi de la bărbații lor. Nu există un centru specializat în care victimele să poată beneficia de ajutor. Cele care se adresează totuși auto-rităților sunt îndrumate către centrele maternale, unde pot să stea o perioadă, dacă sunt însoțite de copii. 


La Mangalia, de exemplu, centrul adăpostește femei care provin din familii destrămate pe fondul neînțelegerilor între soți și al lipsurilor financiare. "În cadrul centrului primim mămici și copii care fie sunt victime ale violenței domestice, fie sunt cazuri sociale. Cele care au copiii mai mari sunt ajutate fie de un asistent social să își găsească un loc de muncă, iar cele cu copii foarte mici sunt ajutate și sfătuite să îi îngrijească corespunzător", explică Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.


Comentează știrea

Radu
8 octombrie 2016
femei inselatoare

unele femei maritate sau in concubinaj isi inseala barbatii, astfel poti fi tatal unui copil pe care nu l-ai conceput! tot ele cu galagia, dupa ce s-au maritat din interes!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4855 secunde