Lege nouă pentru pensionari. Cine poate ieși mai devreme la pensie?

1110
Lege nouă pentru pensionari. Cine poate ieși mai devreme la pensie? - fondpensionar-1436201478.jpg

Articole de la același autor

Legea Pensiilor a tot suferit modificări în ultimii ani. Au apărut prevederi noi, au dispărut prevederi vechi, astfel încât românii să aibă o viață cât mai liniștită la pensii.

Așa se face că noua lege îi favorizează pe cei care au lucrat în condiții grele. Începând de anul viitor, ei vor avea pensii mai mari, în funcție de încadrarea pe care au avut-o.

Persoanele care au muncit în grupele I și II de muncă, precum și în condiții deosebite sau speciale, și s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, vor beneficia de majorarea pensiei. "Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa întâi și/sau a doua de muncă, încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, potrivit legii, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade", se arată în raportul Comisiei de muncă și protecție socială.

Punctaje mai mari

Astfel, punctajele vor crește cu 50 la sută pentru perioadele în care au lucrat în grupa întâi de muncă sau în condiții speciale și cu 25 la sută pentru perioadele în care au lucrat în grupa a doua de muncă sau în condiții deosebite.

Noile prevederi adoptate de parlamentari se vor aplica numai celor pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 care nu au beneficiat deja de alte majorări ale punctajelor anuale. În cazul în care, în urma recalculării prevăzute de noua lege vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi menținut actualul punctaj mediu anual și, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc.

Conform legilor în vigoare, punctajul anual reprezintă numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obținut prin împărțirea la 12 a sumei punctelor lunare. În ce privește punctajul lunar, acesta este calculat din numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului salarial brut lunar sau a soldei brute lunare sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Reduceri la grupa întâi

Recent, deputații au aprobat o propunere legislativă care prevede ca persoanele care au lucrat mai puțin de șase ani în grupa întâi de muncă se vor pensiona mai devreme. De exemplu, pentru cei care au lucrat doi ani în grupa întâi, reducerea este de un an, iar pentru cei care au lucrat patru ani, reducerea este de doi ani. Persoanele care au lucrat zece ani, în această grupă, beneficiază de o reducere de cinci ani, în timp ce, pentru perioadele de 26 de ani (sau mai mari) reducerea este de 13 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5119 secunde