Lecție de implicare de la americani. Militarii și diplomații au făcut curățenie pe plaja din Mamaia

325
1

Articole de la același autor

Pe o vreme superbă, înarmați cu șepcuțe, saci și mănuși, câteva zeci de militari americani și angajați ai ambasadei Statelor Unite au ales să-și petreacă sâmbăta făcând curățenie pe plaja din Mamaia. Lor li s-au alăturat angajați ai RAJA, mai mulți jandarmi, primarul interimar Decebal Făgădău, sportivi de la Clubul Farul, elevi de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân"

și foarte puțini voluntari constănțeni.

Acțiunea a fost organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și Liga Navală a Statelor Unite - Consiliul România. Evenimentul a fost sprijinit și de partenerii RAJA și Grup Servicii Petroliere, precum și de contingentul Black Sea Rotational Force de la Baza "Mihail Kogălniceanu".

În fruntea americanilor s-a aflat chiar adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Dean Thompson. Fără să stea prea mult pe gânduri, acesta a luat un băț într-o mână și un sac în cealaltă și a pornit pe plajă să strângă gunoaie.

"Vrem să dăm un exemplu bun. Este important ceea ce facem. Vrem să ținem în siguranță viața marină și să păstrăm căile navigabile deschise pentru comerț și recreere. Nu curățăm nisipul doar ca să ne distrăm pe plajă. Vrem să ne asigurăm că viața marină este mai bună, că avem oceane mai puțin poluate, care ne dau pește sănătos", a spus Dean Thompson.

De pe un singur kilometru de plajă, au adunat peste trei tone de gunoaie și tot felul de resturi, lăsate în urmă atât de turiști, cât mai ales de către administratorii plajelor.

v v v

Ziua Internațională de Curățare a Plajelor, celebrată anual pe data de 19 septembrie, este un avertisment cu privire la pericolul reprezentat de gunoaiele aruncate în mări și oceane. Acestea afectează sănătatea oamenilor, a florei și faunei, precum și resursele care depind de sănătatea apelor. Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la lansarea primei inițiative internaționale de curățare a plajelor, condusă de orga-nizația Ocean Conservancy.

În ajunul conferinței dedicate oceanelor (Our Ocean), care va avea loc, pe 5 și 6 octombrie, la Santiago, în Chile, Departamentul de Stat și Ambasadele SUA din întreaga lume sprijină acțiuni de curățare a plajelor. Unul dintre principalele obiective ale Planului de Acțiune al conferinței este reducerea semnificativă a cantității de deșeuri, în special a materialelor plastice, existente în mediul marin, pentru a putea obține o scădere măsurabilă până în 2025. Alte obiective includ reducerea acidifierii oceanelor și promovarea pescuitului sustenabil. 

Comentează știrea

petrica
28 septembrie 2015
nu sunt?

acum nu mai sunt private?la castig sunt numai pentru agentii economici iar curatenia o facem noi la inemnul lui fagadau

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5826 secunde