Începe cutremurul în Poșta Română

881
2
Începe cutremurul în Poșta Română - oficiulpostalnr2post24-1366039612.jpg

Articole de la același autor

Previziunile liderilor de sindicat ai poștașilor încep să se adeverească. Încet, încet, temerile că se vor face reduceri de personal, că se va umbla la salarii capătă formă și, mai pe de-a dreptul sau mai pe ocolite, mai marii Poștei Române recunosc că se anunță o perioadă dificilă pentru angajați.

Primele semne că se pregătește ceva au venit încă de anul trecut, când poștașilor li s-a refuzat plata orelor suplimentare, a sporurilor și trecerea la o clasă superioară de salarizare, ca urmare a testărilor profesionale individuale. Angajații au protestat, au ieșit chiar și în stradă, dar fără prea mari sorți de izbândă. Mai mult decât atât, potrivit liderului de sindicat din Constanța, Claudiu Nucă, unii dintre colegii care au participat la mitinguri au fost cercetați disciplinar ulterior.

Conducerea CNPR și-a văzut în continuare de treabă și a luat la verificat atât volumul de prestații poștale, cât și volumul de activitate a salariaților. Așa s-a constatat că există diferențe semnificative, inclusiv la nivelul distanțelor parcurse zilnic de către agenții și factorii poștali. "Scăderea volumului de prestații poștale la nivel național și internațional determină reducerea necesarului de forță de muncă. Cea mai recentă normare efectuată în cadrul Poștei Române, cu acordul scris al Sindicatelor, a inclus verificarea și actualizarea datelor de trafic și a volumului de prestații poștale și a indicat o serie de diferențe semnificative față de volumul de muncă estimat acum patru ani. Conducerea Poștei Române, de comun acord cu salariații, caută soluții pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale și volumul real de activitate", se arată într-un comunicat transmis în cursul zilei de ieri de către conducerea CNPR.

Diferențe majore la distanțele parcurse de poștași

Conducerea CNPR a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali, în luna septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011. În data de 15 octombrie 2012, s-a convenit, tot de comun acord, să se culeagă datele de trafic aferente lunilor septembrie și octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poștală, precum și pentru gradarea agențiilor poștale. "În cadrul normării realizate, față de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferențe majore la nivelul distanțelor parcurse zilnic de către agenții și factorii poștali. De exemplu, în mediul rural, în urma verificării datelor pentru 2.642 de agenții poștale, totalul real al distanțelor parcurse a fost de 39.341,77 de km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 de km, luată în calcul în anul 2009. Față de numărul real de kilometri au fost raportați în plus 21.988,60 de km. Distanțele parcurse de agenții și factorii poștali au o pondere însemnată în stabilirea punctului de lucru și a necesarului de forță de muncă în Poșta Română", precizează Biroul de Presă al CNPR.

Astfel, având în vedere aceste diferențe semnificative față de valorile reale cu privire la distanțele parcurse și corelându-le cu scăderea numărului de prestații poștale, conducerea Poștei Române, de comun acord cu salariații, caută soluții pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale și volumul real de activitate.

Concediere colectivă mascată?

Potrivit președintelui Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Matei Brătianu, șefii Poștei Române vor să reducă timpul de lucru cu până la patru ore și să diminueze salariile cu 25 sau 50 la sută pentru până la 6.000 de salariați, aceasta fiind mascată de concediere colectivă. S-ar părea că vor fi afectați atât agenții poștali și factorii poștali din mediul rural, cât și oficiantele din mediul rural și din oficiile urbane.

Tuturor le este frică de ce va veni. "A crescut volumul de muncă, pentru că se încasează și impozitele locale, dar oamenii au niște salarii de mizerie. Nici hârtie de xerox nu este. Își cumpără colegii singuri, iar consumabilele sunt aduse foarte târziu. Este o debandadă totală și vin zile negre. Bine nu o să mai fie, asta e clar", ne declara în urmă cu câteva săptămâni Claudiu Nucă, liderul de la Constanța.

De altfel se pare că deja conducerea CNPR ar fi cerut oficiilor județene de poștă să transmită, până la sfârșitul acestei săptămâni, o situație privind numărul angajaților care, în 2013, intenționează să renunțe la locul de muncă prin demisie, cu acordul părților sau prin pensionare anticipată.

Comentează știrea

ion
16 aprilie 2013
alta gaura neagra

ii sfatuiesc pe angajatii postei sa programeze mitingurile direct la dna sau la adresele actualilor/fostilor directori,adica direct la sursa hotiei si a celor care ar trebui sa o ancheteze; toti bugetarii,vin direct la guvern,ca milogii...vezi cazul oltchim !

Gigi
16 aprilie 2013
Bine punctat Ioane

Miting la Liderii de sindicat care sunt mana in mana cu cei din politica . cica ei apara angajatul ... scoate omul in srada de forma si dupa este disponibilizat fara nici un sprijin financiar, judiciar din partea Sindicatului. Tara de .... Am intrat in UE doar cu numele in rat suntem mai rau ca pe vremea lu Ceausescu.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Jaf la Poșta Poarta Albă
Pagina a fost generata in 0.57 secunde