Hotelierii ar putea primi plaje. Ce se întâmplă însă cu actualele contracte

367
1
Hotelierii ar putea primi plaje. Ce se întâmplă însă cu actualele contracte - plaja3-1506359128.jpg

Articole de la același autor

De ani de zile, hotelierii se plâng că plajele din dreptul hotelurilor lor sunt concesionate de samsari și apoi subînchiriate, iar ei nu pot oferi servicii turistice complete. Ministrul Turismului vine acum cu propunerea ca aceștia să aibă drept de preempțiune la concesionarea sectoarelor de plajă, astfel încât să-și închirieze porțiuni unde să le pună la dispoziție turiștilor șezlonguri, umbrele și alte posibilități de agrement. 


Deși nu este tocmai o noutate, măsura este încă departe de a putea fi aplicată, pe de o parte pentru că va trebui să treacă de vot în Legea Turismului, pe de altă parte pentru că multe din plajele cele mai căutate și mai apropiate de hoteluri sunt deja concesionate de ani buni, cu contracte unde apare deja dreptul de preempțiune pentru actualul chiriaș. 


"Este o discuție mai veche, în care operatorii economici care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre să aibă un drept de preempțiune vizavi de a avea plaje pentru a putea oferi servicii complete. Dorim să introducem această noțiune, însă trebuie văzut cum anume se împart sectoarele de plajă, mai ales că unele hoteluri au ieșire direct la o plajă și altele care sunt mai în spate. A existat această acțiune și între anii 2001 - 2004, când o parte din plaje reveneau și operatorilor economici. Vom discuta și cu Ministerul Apelor și Pădurilor și vom vedea ce soluții vom putea găsi și care vor fi condițiile și criteriile de acordare a sectoarelor către hotelieri", a declarat ministrul Turismului, Mircea Dobre, la dezbaterea pe Legea Turismului, organizată, ieri, la Constanța. 


Contracte pe 10 ani cu drept de preempțiune 


La rândul său, noul director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, spune că hotelurile au fost dintotdeauna favorizate la licitațiile pentru plaje, dar hotelierii nu au vrut să participe. 


"Toate contractele actuale au fost făcute pe bază de licitație și își urmează cursul. Unele expiră într-o anumită perioadă, altele într-o altă perioadă, unele au clauză de preempțiune, altele nu au. Prin politica Administrației Naționale Apele Române, de principiu, hotelierii au prioritate. Au un punctaj favorizant, astfel încât hotelierii să aibă plaje în față. Obiectul hotelului este ca turiștii să facă plajă. Pe vremuri, ca istoric, hotelierii nu au vrut să aibă plaje sau s-au schimbat patronii și aceștia nu au mai dorit să aibă plaje. Din cauza aceasta au apărut alte firme care au licitat și au închiriat anumite sectoare și din acest motiv hotelierii nu au plaje", a precizat șeful ABADL.


Comentează știrea

Craii de curte veche
26 septembrie 2017
Turismul

Plaja nu este proprietatea NIMANUI. Nu a construit-o cineva . Este ca si cum vrei sa vinzi Marea Neagra sau bucati din ea. Hotelierii nu au nici un drept asupra paljii si nici ABDAL. Ultimul are drept de folosinta. Nu mai inchiriati plajile pentru afaceri distrugeti litoralul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5821 secunde