Holera a ucis deja 2.000 de persoane

402

Articole de la același autor

Numărul cazurilor de holeră a depășit jumătate de milion în Yemen, unde epidemia a făcut deja aproape 2.000 de morți de la sfârșitul lunii aprilie, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit agenției ONU, 503.484 de cazuri suspecte și 1.975 de decese cauzate de holeră au fost înregistrate în această țară devastată de doi ani de război, relatează AFP și Reuters.

Agenția a remarcat, totuși, că viteza cu care se răspândește epidemia a încetinit semnificativ de la începutul lunii iulie, dar a avertizat că boala încă afectează aproximativ 5.000 de oameni în fiecare zi.

Yemenul este sfâșiat de un război ce opune guvernul susținut de o coaliție arabă condusă de Arabia Saudită și rebelii houthi, aliați unor unități ale armatei rămase fidele fostului președinte Ali Abdallah Saleh și acuzate de legături cu Iranul.

După un prim focar anul trecut, holera a reapărut în luna aprilie în această țară sărăcită, de 27 de milioane de locuitori, iar conflictul complică livrările de medicamente și sosirea ajutorului umanitar internațional. Milioane de yemeniți sunt privați de apă potabilă, ceea ce facilitează răspândirea epidemiei.

''Personalul din domeniul sănătății din Yemen lucrează în condiții imposibile'', a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

''Mii de oameni sunt bolnavi, dar nu există suficiente spitale, medicamente, apă de băut'', a spus el, adăugând că mulți medici și asistente medicale nu au fost plătiți de aproape un an.

Potrivit OMS, peste 99% dintre persoanele cu holeră pot supraviețui dacă au acces la servicii de sănătate. Dar mai mult de 15 milioane de yemeniți nu au acces la asistență medicală de bază.

Tedros a invitat părțile în conflict, care a făcut deja mai mult de 8.300 de morți din martie 2015, să găsească urgent o soluție politică.

''Yemeniții nu mai pot suporta această situație mai mult timp. Ei au nevoie de pace pentru a-și reconstrui viața și țara'', a subliniat el.

Boala, care se răspândește prin ingerarea de alimente sau apă contaminate cu fecale umane, provoacă diaree acută și deshidratare și poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată. A fost în mare măsură eradicată în țările dezvoltate dotate cu sistemele de salubritate și tratare a apei, amintește Reuters.

sursa: Agerpres

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9445 secunde