Grijă mare când ieșiți la picnic! Riscați amenzi de 5.000 de lei

1163
7
Grijă mare când ieșiți la picnic! Riscați amenzi de 5.000 de lei - iarbaverde-1363108520.jpg

Articole de la același autor

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu vor fi prezenți pe teren mai mult ca oricând în perioada următoare, mai ales în timpul sărbătorilor pascale. Vor bate în lung și în lat pădurile și pășunile preferate de constănțeni pentru a ieși la iarbă verde și la un grătar. 


Conform Legii Picnicului, in-trată în vigoare în 2012, autoritățile trebuie să amenajeze spații speciale pentru picnicuri în parcuri sau în afara orașelor, să indice locuri speciale pentru aprinderea focului, să le doteze cu containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor și cu toalete ecologice. 

De anul trecut și până astăzi, niciuna din zonele preferate frecventate de constănțeni, cum ar fi pădurea din Valu lui Traian, zona Fântânița, pădurea Comorova sau pădurea Hagieni, nu au astfel de amenajări. Totuși, acest lucru nu vă absolvă de amendă în cazul în care încălcați legea.

Cu sau fără foc

Nu vă gândiți că dacă nu faceți grătar și vă duceți cu câteva sandvi-șuri de acasă, un coș cu fructe și o sticlă de vin, puteți să vă așezați pătura oriunde doriți. Indiferent de faceți sau nu foc, vă puteți alege cu amendă dacă nu vă întindeți șezlongurile unde trebuie.

Persoanele care merg la picnic nu au voie să spele obiectele folosite în apele din vecinătatea zonei special amenajate, să hrănească animalele sălbatice, să distrugă plantele. Oamenii sunt obligați prin lege să arunce deșeurile doar în locurile special amenajate, să aprindă focul doar în locurile special amenajate și să-l supravegheze permanent, să lase locul așa cum l-au găsit, să nu arunce țigări sau chibrituri aprinse în alte locuri decât cele special amenajate, să respecte bunele moravuri.

5.000 de lei pentru un grătar în loc neamenajat

Amenzile sunt destul de consistente. Dacă lăsați gunoaiele împrăștiate, amenda este între 200 și 2.000 de lei. Dacă aprindeți focul unde nu e loc special amenajat, plătiți între 2.000 și 5.000 de lei. Dacă nu lăsați locul de grătar curat și nealterat, dacă aruncați țigările peste tot și nu respectați liniștea și bunele moravuri, scoateți din buzunar între 300 și 3.000 de lei. Iar dacă faceți picnic în afara zonelor special amenajate pentru astfel de activități sau a zonelor indicate de autorități pentru picnic, plătiți între 1.000 și 3.000 de lei.

"Vom face controale în acea perioadă și, acolo unde este cazul, vom aplica amenzile prevăzute de lege. Înainte de a porni campania, vom face verificări la autoritățile locale pentru a vedea ce alte zone au fost incluse sau excluse din acest tip de activități. De asemenea, vom avea acțiuni de informare a cetățenilor, vom împărți fluturași, pentru a afla atât responsabilitățile pe care le au, cât și amenzile pe care le riscă", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul interimar al Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, Marian Cristian Râșnoveanu. 


Comentează știrea

nelu
13 martie 2013
picnic

Aceasta lege asa cum este scrisa , lasa impresia ca cetatenii acestei tari sunt condaminati de cite un tribunal. Pina in prezent , nu am vazut nici un loc amenajat pentru ca cetatenii sa le poata folosi.Aceasta este o actiune a marilor afaceristi ca omul sa mearga si sa plateasca la fel de improvizatii de chempinguri pentru un mic sau o friptura milioane de lei. Este o lege care ingradeste drepturile romanilor. O legeproasta facuta de PD. ANULATI-O.

Sorin
13 martie 2013
Maturam cacat vechi,punem cacat proaspat!

Daca pana acum,intr-adevar marea majoritate a celor care faceau gratare la iarba verde erau realmente nesimtiti si imputiti,lasau mizerie si alterau mediul fara nici o strabatere,acum gata,practic se ingradeste practic dreptul la activitati in natura,altfel decat in comun,acolo unde e amenajat. Ar putea fi si alte solutii ,ce e drept aplicabile intr-o tara unde nu meltenismul e virtute dar ce sa-i faci,nu ne-am nascut la locul potrivit...

Onear
13 martie 2013
Picnic

Domnii comisari, nu trebuie sa bata in lung si in lat padurile si pasunile, pot sa se plimbe prin oras, de exemplu in zona Tomis Nord, Badea Cartan, pentru a vedea gratarele in chestiune. In anul 2013, intr-un oras european, unii fac gratare in fata blocului ! Nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa daca locuiesti la oras, poate ca ar trebui sa respecti niste reguli elementare de bun simt ! Pe amatorii de gratare, ii invit sa faca unul si la Budapesta, Viena, Berlin, Roma sau Londra, pentru a vedea ce se intampla !

gicu
17 martie 2013
gratarele

asa este la madrid doar daca vede ca iese putin fum te trezesti cu pompierii si polotia si sa vezi amenzii cei aia in oras deaia ne fac tigani s orasele si spatiileverzi sunt cum sunt face fiecare unde vrea aici mergem 10-15 km la locuri amenajate special si nu in toata perioada anului toamna de exemplu se inchide sezonul din cauza in incediilor iar cad termini daca nu faci curatenie cel ce vine in locul tau la gratar te reclama el dupa nr d masina si primesti amenda acasa dar si autoritatile locale daca vor amenzi sa construiasca locuri speciale si sa in formeze lumea altfel tot asa va merge in continuare vine cel care trebuie sa dea amenda este invitat si el la un gratar si-o bere si-o lasa moarta

mal du mer
18 martie 2013
aoleu

Legea e binevenita, insa la fel ca alte legi care prevad ca cei cu caini tre sa le adune RAHATU d p jos din parcuri si ca pietonii care trec in locuri nepermise trebe amendati - ei bine nici aici nu o sa se aplice legea. Oferiti locuri cochete, fromos amenajate, cu tot ce trebuie si lumea se va conforma. La fel ca si cu gunoiul pe care pe multe strazi si sa vrei sa-l arunci la cos si nu ai unde, ori nu au fost niciodata montate, ori le-au dat foc ori le-au rupt. Suntem NEEDUCATI !

gogu
26 aprilie 2013
si pana la urma

unde mama dracului sunt locurile amenajate pt. picnic?? In afara de podul de la Doraly.....Aceeasi chestie de oameni tampiti care dau o lege fara sa creeze mediul propice pt. aplicarea ei. Nu fac parcari da' te amendeaza, nu fac locuri de picnic da' te amendeaza, n-ai unde sa usuci rufele ( ca blocurile au fost prevazute cu un singur uscator la et. 4 pt. toata scara ) da' te amendeaza daca le pui afara sau in fata blocului, Consilieri si guvernanti de tot cacatu'

Stefan
30 aprilie 2013
Unde sunt locurile de picnic totusi?

Un articol prost.Se invirte ca un ciine in jurul cozii fara sa zica unde sunt locuri amenajate in judet, sau fara sa precizeze in clar ca nu exista asemenea locuri.E mai simplu sa scrii ca prostul fara sa gindesti, decit sa scrii dupa ce muncesti cu capul putin.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4686 secunde