Goana după apartamente în Constanța, prin "Prima Casă". Ce locuințe se caută la malul mării

2951
2
Goana după apartamente în Constanța, prin
În Constanța se construiesc blocuri lângă blocuri. Cu toate acestea, cererea este în continuare destul de mare, iar prețurile apartamentelor rămân ridicate. Tinerii primesc însă o mână de ajutor de la stat, care le oferă sprijin financiar pentru a-și cumpăra prima casă. De altfel, cererile au depășit anul acesta orice așteptări, așa că Ministerul Finanțelor s-a văzut nevoit să suplimenteze fondurile pentru faimosul program "Prima Casă".

Peste șase milioane de euro vor fi reîmpărțite în perioada următoare, din fondurile nefolosite până acum. Asta înseamnă că vor ajunge pentru aproximativ 300 de locuințe. Potrivit ministrului Finanțelor, Anca Dragu, nouă bănci au terminat deja banii din credite garantate de stat, iar fondurile suplimentare vor fi direcționate către ele. Aceasta este cea de-a doua majorare de anul acesta, după ce 1,7 miliarde de lei alocați inițial au fost epuizați înainte de luna mai. Au fost acordate ulterior încă 500 de milioane, dar și acești bani s-au epuizat rapid.

"Cererea a fost foarte mare anul acesta, mai ales că au fost și destul de multe apartamente disponibile pe piață. La Constanța s-a construit și se construiește în continuare, așa că doritorii au avut ce să aleagă. Majoritatea dezvoltatorilor s-au orientat în cartiere, la periferie, astfel încât prețurile sunt mai mici. Cele mai multe apartamente în blocuri noi sunt cu trei camere. Acestea sunt cele mai căutate de familii. Urmează apartamentele cu două camere și abia apoi cele cu patru camere. Prețul mediu este în jur de 37.000 - 40.000 de euro", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihai Lepădatu, agent imobiliar.

Blocuri vechi, cu gaze, în zone liniștite

Potrivit acestuia, cele mai multe apartamente cumpărate prin "Prima Casă" sunt achiziționate în blocuri noi, în stadiu avansat de finalizare, unele chiar la roșu. "Se caută și apartamente în blocuri mai vechi, dar acolo unde există deja rețea de gaze, în zone liniștite, în apropiere de școli sau de centru. Prețurile sunt comparabile, însă există și persoane care au mai multă încredere în vechile construcții, decât în cele noi", a mai spus specialistul.

Condiții mai stricte, de la anul

Există însă și voci care spun că acesta ar fi ultimul an în care vom mai avea acces la programul "Prima Casă" persoane cu venituri ridicate. Potrivit unor surse, Ministerul Dezvoltării ar fi propus ca "Prima Casă" să fie destinată numai persoanelor cu venituri mai mici decât salariul mediu pe economie, adică 2.000 de lei. Măsura ar putea să nu fie pe placul băncilor, care vor da credite mai mici decât până acum. Cu un venit de maximum 2.000 de lei pe lună, rata lunară maximă ce ar putea fi suportată este în jur de 900 de lei, astfel încât și suma împrumutată va fi mult mai mică, până la 40.000 de euro.

"Dacă se vor face astfel de modificări, cu siguranță va scădea numărul beneficiarilor. Acum, majoritatea cumpărătorilor care se încadrează în condițiile «Prima Casă» sunt persoane cu venituri de peste 2.500 - 3.000 de lei. Este puțin probabil ca o persoană cu un venit mai mic de 2.000 de lei să vrea și mai ales să poată să-și ia o casă la care să plătească aproape jumătate din ce câștigă", este de părere și agentul imobiliar.

Comentează știrea

jj
21 iulie 2016
j

Mult si prost, inghesuite, fara locuri de parcare, fara locuri de joaca, strazi inguste pentru case, nu pentru urangutani de ciment, departe de centru, strazi neasflatate, neiluminate. Adevarate bombe urbanistice.

Paul
21 iulie 2016
100% GRATIS pe internet in intreaga lume!

100% GRATIS pe internet in intreaga lume! 100% detinut si controlat de tine! Primesti 5 actiuni gratuite pe stoc la inscriere intr-o companie unde castigi dolari (in curand mai multe miliarde)! Plus 5 unitati gratuite de partajare a profitului! In plus, poti castiga mai multi bani, actiuni pe stoc, bonusuri, concursuri, locuri de munca si multe altele! Toate GRATIS 100%! TOTDEAUNA – garantat! Inscrie-te aici: http://bit.ly/28YEXLF

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1435 secunde