Galerie FOTO. Reabilitarea Pieței Ovidiu, aproape de finalizare. Iată cum arată zona

9152
127

Articole de la același autor

În curând, Piața Ovidiu va fi complet reabilitată. Lucrările de restaurare, începute în luna noiembrie 2013, au avansat văzând cu ochii și sunt aproape de finalizare.

Zona s-a schimbat deja și a căpătat un cu totul alt aspect. Nu este încă gata, dar se pot vedea multe detalii care ne fac să credem că, la final, Piața va arăta cu totul deosebit și nu va mai aduce deloc cu cea care a fost înainte de începerea reabilitării.

Toată zona a fost pavată cu plăci de granit, amplasate la o adâncime de maxim 70 de centimetri, astfel încât vestigiile arheologice să nu fie afectate. Bordurile din zona pietonală aflată în apropierea străzii Mircea cel Bătrân au fost scoase și înlocuite cu unele din piatră. În perioada următoare, vor fi reame-najate spațiile verzi, prin plantarea unor arbuști și a gazonului. Ca parte din acest proiect, au fost reabilitate și străzile Vasile Cana-rache și Marc Aureliu, prin reali-zarea unei structuri rutiere adaptate cu precădere la circulația pietonală. Toate cablurile au fost trase în subteran, în canalizări special amenajate.

Și scările de acces au fost reabilitate. Pentru scara din Piața Ovidiu către Strada Termele Romane, au fost executate lucrări de reparație cu mortare de ciment la cele patru rampe existente. De asemenea, au fost refăcute vangurile și treptele pe zonele degradate și placate cu dale din piatră. Ulterior, cele două scări simetrice care duc spre Portul Tomis vor beneficia de același tratament și de amplasarea unei balustrade metalice pentru siguranța trecătorilor.

Statuia lui Ovidiu, iluminată cu corpuri încastrate

În prezent, se lucrează la mobilierul urban. Au fost postate jardinierele cu bănci incorporate, popii decorativi de piatră și vor fi așezate coșurile de gunoi, scrumierele și panourile informative.

În sfârșit, este pusă în valoare și statuia lui Ovidiu, care a fost păstrată în mijloc și împrejmuită cu dale și un mic trotuar. Soclul este încadrat de patru stâlpi din piatră, iar iluminatul arhitectural se va face cu spoturi încastrate.

Valoarea integrală a proiectului de reabilitare este de 14.863.355 de lei, adică aproximativ 3,5 milioane de euro. Contribuția Uniunii Europene ca principal finanțator al acestei inițiative este de 9,5 milioane de lei, cea a Guvernului României de 2,1 milioane de lei, în timp ce municipalitatea trebuie să aloce 3,1 milioane de lei.

Presiuni pentru proprietarii clădirilor abandonate

Singurele care mai strică încă peisajul istoric sunt clădirile abandonate, neîngrijite sau a căror arhitectură nu are nicio asemănare cu cea a pieței. Reprezentanții Primăriei Constanța au declarat că vor face presiuni și vor da amenzi pentru a-i determina pe proprietari să le refacă sau să le scoată la vânzare.

Viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, a lansat și o invitație către investitori pentru această zonă despre care se crede că va renaște și va redeveni un nod turistic. "Ne așteptăm la investiții masive aici și sunt bine-venite pentru ca și clădirile să își schimbe aspectul dezolant", a spus viceprimarul. 

Comentează știrea

127 comentarii. Pagina 1 din 13. Click pe pagina dorită : 1 2 ...13 
primar
18 noiembrie 2013
pe viata

ala care a primit contractul s-a scos de un profit cat casa

sss
18 noiembrie 2013
s

ala care a primit contractul are cea mai mare firma de ctii din constanta , sa nu crezi ca a dat buf-ul vietii cu contractul asta ;)

Lite
18 noiembrie 2013
k

Toti hotii si-au tras terenuri si cladiri in zona aia.

coni
18 noiembrie 2013
nu e NONI

u aranjat, cel putin din poze, frumos zona , dar ce te faci cu imprejurimile, cladirea aia de sticla care nu e terminata de prin 1998. Blocu ala dinspre port..cu 3 apartamente izolate si vopsite alb, 5 nezugravite. TOT COCINA E !! Asta e ideea. Parcarea aia de langa PIZZICO, la pariu ca ramne la stadiul de moloz ?! Cand intrii dupa o ploaie sa cari tot noroiul pe placile alea noi....

gogu
18 noiembrie 2013
2012, nu 2013

zona a intrat in reabilitare de un an.. ca se misca astia de parca ar fi inceput ieri, e altceva... pt cladirile din jur se vor incepe lucrarile de refacere la primavara, inainte de inceperea sezonului, cand vor face praf o mare parte din investitia de acum

Serios?
18 noiembrie 2013
:))

APROAPE GATA? serios ? zi`ne noua asta. celor care avem afaceri in zona. deadlineul trebuia sa fie 1 noiembrie . e amanat pe primavara

un cetățean
18 noiembrie 2013
bătaie de joc

Totul e urât. Un gri general fără o pată de culoare fără o dungă o roată o idee ceva năstrușnic de atracție să poți povesti. Fără o fântână să se joace copii vara ca să mai vrea să vină pe căldura aia în pustietatea asta. Se vede că Mazăre nu a vrut să facă ceva frumos. Se vede că îi este silă de noi, de Constanța. Ce lucruri minunate se puteau face în piața Ovidiu...

gill
18 noiembrie 2013
piatza Ovidiu

amestecatura tipic balcanica . s a inceput ca de obicei cu sfarsitul . ori ii obligau sa si repare casele , ori le demola primaria cum a procedat cu hotelul continental . se va termina piatza si apoi vor incepe probabil reabilitari ale cladirilor si sapaturi pentru utilitatile aferente . total anapoda .

black friday dre beats
21 noiembrie 2013
black friday dre beats

Good clean up (not fairly lukewarm) faucet water in addition to a clear washcloth. black friday dre beats http://www.ohwistha.ca/blackfridaydeals/black-friday-dre-beats.html

north face outlet black friday sale
21 noiembrie 2013
north face outlet black friday sale

Fantastic cleanse (not very lukewarm) faucet water and also a clean up washcloth. north face outlet black friday sale http://www.ohwistha.ca/blackfridaydeals/north-face-outlet-black-friday-sale.html

127 comentarii. Pagina 1 din 13. Click pe pagina dorită : 1 2 ...13 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7552 secunde