GALERIE FOTO / Piața Ovidiu, restaurată complet. CUM ARATĂ CENTRUL ISTORIC AL CONSTANȚEI

3609
18

Articole de la același autor

În urmă cu doi ani, Piața Ovidiu intra în reparații capitale. Timp de 24 de luni, întreaga zonă a fost luată de la un cap la altul. S-a scos asfaltul vechi și găurit, s-a schimbat toată rețeaua de utilități, s-au refăcut scările de acces și spațiile verzi și a fost adus mobilier urban în ton cu arhitectura zonei.


Lucrările s-au încheiat cu aproximativ o lună înainte de data programată, iar, în cursul zilei de ieri, Primăria Constanța a inaugurat noua Piață Ovidiu. Restaurarea și reabilitarea zonei a fost făcută în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, cu o valoarea de peste 11,5 milioane de lei. "În 2009, împreună cu o echipă din cadrul Primăriei Constanța și zona metropolitană, am demarat un proiect amplu de reabilitare a zonei istorice. Când am început să planificăm ordinea lucrărilor mi-aș fi dorit ca Piața Ovidiu să fie ultimul proiect, ca o încununare a tuturor proiectelor, dar fostul Guvern le-a amestecat și așa am ajuns să îl inaugurăm primul. Urmează după Piața Ovidiu, demararea lucrărilor la Parcul Carol I, faleza Cazinoului, străzile adiacente din Peninsulă și prima bucată de șosea de coastă, care vine să închidă ca un inel în jurul Peninsulei", a declarat viceprimarul Decebal Făgădău la inaugurarea de ieri.


Ce s-a schimbat
Lucrările de restaurare au vizat Piața Ovidiu, străzile dimprejur, scările de acces, taluzurile, instalațiile și dotarea cu mobilier urban. Pentru încadrarea platformei Pieței Ovidiu în spiritul epocii și pentru punerea în valoare a edificiilor culturale din zonă, pavajul a fost realizat din plăci de granit cu suprafață antiderapantă. Trotuarul denivelat existent în jurul Muzeului de Istorie Națională și Arhitectură a fost desfăcut și înlocuit cu zonă pietonală la nivel, care este în continuarea zonei pietonale, pe unele porțiuni cu acces pentru autovehicule. Bordurile existente au fost scoase și au fost înlocuite cu borduri din piatră. Zonele verzi au fost amenajate prin completarea la nivel cu pământ vegetal și plantare de arbuști și gazon. Pe străzile Vasile Canarache, Marc Aureliu și intrarea Vasile Canarache au fost realizate structuri rutiere adaptate cu precădere la circulația pietonală, s-a realizat un profil transversal cu elemente geometrice care să se încadreze în peisajul de epocă al zonei. Și aici bordurile au fost înlocuite cu altele, de piatră. Accesul autovehiculelor în Piața Ovidiu este restricționat cu stâlpi scurți, amplasați la capetele străzilor ce merg spre piață. De asemenea, zonele pietonale au fost prevăzute cu rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități. 


La scările de acces, din Piața Ovidiu către strada Terme Romane, la cele patru rampe au fost efectuate lucrări de reparații cu mortare de ciment, au fost refăcute vangurile și treptele pe zonele degradate majore. Fața nevăzută a vangurilor, treptele și contratreptele au fost finisate cu placaje din dale de piatră. La cele două scări simetrice din Piața Ovidiu către Portul Tomis, au fost executate reparații, iar pe zonele unde degradările erau majore au fost refăcute rampele și podestele intermediare. Pe ambele laturi, în lungul rampelor a fost montată o balustradă cu mână curentă reali- zată din elemente metalice. Finisa- jele sunt din granit. 


În ce privește mobilierul urban, au fost montate jardiniere cu bănci incorporate, stâlpi de iluminat, stâlpi (popi) decorativi de piatră, coșuri de gunoi, scrumiere și panouri de informare.


Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
jan
10 aprilie 2014
fara

atat de gri ca iti vine sa-ti aduci aminte de ceausescu.nu impresioneaza cu nimic. sau poate prin valoarea sumelor platite catre firmele de casa a lui mazare.

cta
10 aprilie 2014
ruine...

asa.. niste ciment pe jos... dar ruinele alea sunt tot acolo.... o poza cu fosta BNR sa vedem si noi acolo cum e? ca atzi pus 10 poze cu statuia lu` nea ovidiu si atat

Nabucodonosor al doilea
10 aprilie 2014
Fostul guvern le-a amestecat

Mi se pare corect.Fostul Guvern a venit la putere in anul 2008.A guvernat pana in februarie 2012(40 de luni).Un an (2009) s-a amestecat la guvernare cu babilonienii din PSD.Nabucodonosor cel Mare este primar in Constanta din anul 2000.(168 de luni).Nu inteleg ce treaba are fostul Guvern cu Piata Ovidiu.Fagadau le amesteca ca sa dea bine in propozitie.Decebal Fagadau,fiul lui Nabucodonosor cel Mare si mostenitorul Babilonului.

un curios
10 aprilie 2014
bătaie de joc

Știe cineva cum îl cheamă pe arhitect? E atât de urât totul că sunt curios ce a vrut să facă ăsta și cum îl cheamă, ce știe el să facă și pe unde a mai făcut? Să ratezi așa o șansă e mai greu...Ce au făcut arhitecții noștri din Constanța și i-aș întreba dacă lor nu le e rușine...

sandu
10 aprilie 2014
arhitectii lu` peste

mai frumoasa este Piata din Dobrici, decat kitsch-ul asta.

radu florian
10 aprilie 2014
cam trist si ieftin

cam searbad totul... era loc de "mai viu", mai placut, mai de calitate !

Mihai
10 aprilie 2014
cabluri

lucru demn de remarcat - lipsa cablurilor intinse pe stalpi !

observator
10 aprilie 2014
Alte renovari cu "cantec"

Dar la policlinica 2 nu vine nimeni sa vada cum se lucreaza la renovarea policlinicii? Ce arhitecti, ce sefi de santier? Azi se demoleaza peretii, se pun usi, maine se scot usile acelea si se refac peretii....Se pune tavan fals azi, maine se scoate tavanul pt ca nu a fost masurat bine....si inca multe altele...

Pavele
10 aprilie 2014
Printre ruine

Ca orice in Constanta facut pe jumatate, la supra pret si de calitate cel putin indoielnica. Ma mira totusi un lucru. Cuget liber care era un ziar macar ca imagine independent (ultimul care nu era detinut de mazare and comp) acum se pare ca ii ridica din ce in ce mai multe osanale liderului ''preaiubit'' al Constantei.

mircea
10 aprilie 2014
Cam e timpul

Cam e timpul sa se faca o schimbare in aceasta zona.

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Februarie 2013
Stire din Politică-Administrație : "Primăria Constanța nu are datorii"
Pagina a fost generata in 0.7316 secunde