Galerie FOTO. Cum a devenit Piața Tomis III un bazar de lumea a treia

2548
23

Articole de la același autor

Constănțenii încă își mai fac cumpărăturile din piață. Deși au supermarketuri la toate colțurile și hipermarketuri în toate cartierele, mulți din locuitorii orașului Constanța renunță la coșurile elegante pentru o raită prin piețele mari. 


Poate cea mai aglomerată piață agro-alimentară este cea din Tomis III. Hala geme de legume și fructe, flori, răsaduri, brânzeturi și chiar pește. Însă adevăratul negoț pare că se desfășoară afară, pe aleile din spatele halei, direct pe asfalt sau la tarabe improvizate din câteva lăzi și o mușama. 


Zeci de vânzători ambulanți cu roșii, afine, pătrunjel, becuri, chiloți sau rochițe de vară au format un cordon de-o parte și de alta a aleii ce pornește de la strada Soveja și iese în bulevardul Alexandru Lă-pușneanu. Prețurile sunt comparabil mai mici decât cele din piață, iar marfă este pe alese. Mai greu este să te strecori printre toți așa-zișii comercianți, să scapi de toate insistențele lor, când îți vâră sub nas produsele lor. Unii constănțeni sunt deranjați de puzderia de vânzători ambulanți. Peisajul aduce mai mult a bazar din țările slab dezvoltate, iar evaziunea fiscală este la ea acasă. Alții ignoră mizeria și vânzătorii de ocazie și profită de prețurile mici, mult mai mici decât în piața amenajată sau alte piețe din oraș. "Mie, sincer, îmi place să vin în Piața Tomis III. Găsești de toate și la prețuri foarte bune. Asta e, dacă trebuie să mă fac că nu văd mizeria, mă fac că nu o văd. Îmi fac repede cumpărăturile, îmi umplu sacoșele și plec. Pentru mine, ca pensionară, contează câțiva bănuți în plus. De ce aș lua vinete din piață, cu 2 lei kilogramul, când găsesc aici, pe alee, cu un leu?", ne-a declarat tanti Marioara, ieșită la piață cu o sacoșă de rafie într-o mână și un nepoțel în cealaltă. 


Părerile diferă, însă, de la om la om. Și sunt constănțeni care consideră că nu trebuie încurajat comerțul stradal și nici veniturile la negru pe care le fac cei ce stau pe alee, cu marfa direct pe trotuar. "Aici este un bazar nenorocit, acceptat, se pare de administratorii pieței. Altfel, nu înțeleg cum se tolerează mizeria asta. Nu trebuie să accep-tăm să cumpărăm fără să primim bon fiscal. Unde ajungem, dacă toți cumpărăm așa?", ne-a spus, re-voltat, un vârstnic cu câteva kilograme de pește într-o sacoșă. Revoltați sunt și comercianții din piață, cei care închiriază tarabele și plătesc bani grei, fiind astfel nevoiți să ridice prețurile la marfa pe care o vând. "Noi facem totul legal. Suntem producători cu acte în regulă, închiriem tarabă și plătim impozit. Nu putem să vindem cum se vinde afară. Și-așa suntem la limita supraviețuirii", ni s-a plâns un tarabagiu care nu a dorit să spună cum îl cheamă.


Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Danâlețul reshapat
26 august 2014
Vai, vai..

Autorul art, tot ii da cu hiper..... Pe cat posibil ,evit raionul de legume fructe de la aceste Hiper.....-caut produse Romanesti(pe cat se poate,binenteles)-la aceste piete.

cetatean
26 august 2014
multumiri

sa multumim tov. mAZARE care a plantat ferentari de Constanta in tomis 3 si uitati-va si la galeriile soveja ca si acolo colcaie de tigani cu tigari tigari EXISTA VIATA SI DUPA mAZARE NU IL MAI VOTATI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

alooo
26 august 2014
pepeni,pepeni

pai si politia locala ce face? doarme. ridica masinile bolnavilor de la spital, ca la spital nu vine nimeni de bunavoie. si ii protejeaza pe taximetristi, care sunt tot negri din tomis 3.

sindbad
26 august 2014
Ne invartim in cerc...

Oricum vrei s-o dai, tot la primarie ajungi. Pai misca ceva, fara aprobarea spaguit tacita, din ochi, a administratiei locale, infaptuita de politia locala, si sprijinita pe toate palierele justitiei locale?? Totul ierarhic, pana sus...Hala pietei, a inceput sa se goleasca, apar tot mai multe tarabe goale, coloratii acapareaza si aerul, te lovesti de ei la tot pasul...Ia sa vedem, cine i-a concentrat pe totii in zona, cine le da apa la moara, cine le plateste utilitatile si le apara faradelegile? Aud?? Exact ca-n bancul cu importul de piese ptr masini de cusut rusesti...cand le pui cap la cap, tot AK47 iese...Cercul vicios, pomeni,tiganet,asistati paketari =primar= linistea rosie. Mai sunt ceva spatii verzi de desfiintat, terenuri de retrocedat prin Mamaia...Oare de ce mai tot tineretul studios pleaca din Cta?

Pintea
26 august 2014
Comertul sa fie civilizat, dar liber

Daca precupetele din piata au pus vreodata mana pe o sapa eu ma fac agricultor .Toti "comerciantii" din piata cumpara marfa de pe varianta inmultesc cu 2 pretul de achizite si castiga cat taranul care munceste din greu pentru acele produse.In afara de cei care vand marfa pe jos, pe aleea dinspre Soveja de care spuneti ,au aparut o sumedenie de chioscuri care vand legume si fructe de calitate la jumatate de pret fata de hala. In timp ce precupetele isi stopesc marfa sa nu se ofileasca ,cei de la chioscuri nu mai fac fata clientilor . .Omul se uita nu doar la pret dar si la calitatea si prospetimea legumelor si fructelor. Cei de la chiscuri nu sunt nici ei producatori dar au inteles ca ruland cat mai multa marfa castigul cat de mic se aduna .

Locuitor bloc Tomis III
26 august 2014
Jale mare

Inainte de 1989 era totul ok, ca piata nu ca oferta de produse. Era spatiu civilizat si de...tigani nici vorba, erau goniti pur si simplu de militieni care, fie vorba-ntre noi, erau mai buni ca politienii de azi. Cartierul tov. Mazare, asa zisul " HENRI COANDA ", ce-o fi avut in comun marele om de stiinta internationala cu pietele numai Dumnezeu stie, s-a mutat cu toti " IZAURII " mondiali la noi in Tomis III. Oameni buni, va dau un sfat, nu cumparati de la ei, de la tigani, dar....daca vedeti si oameni agricultori reali care vand si ei legumele lor, cumparati ca siunt bune si proaspete, atentie !...de la tarani !!!

NIzbrjflG
19 septembrie 2014
NutPokhTHL

2gneFy nocvrxvytjni, [url=http://fzunyqyhrbfc.com/]fzunyqyhrbfc[/url], [link=http://zflhradgskna.com/]zflhradgskna[/link], http://ymizrzouklvo.com/

simion
30 septembrie 2014
bani pe net

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

fane săpăligă
4 octombrie 2014
La muncă, trântorilor !

Simioane, du-te drak la muncă și lasă ofertele serioase !

cetatean
7 octombrie 2014
regrete si nemultumiri

Este mare MIZERIE in piata din Tomis 3......mizerie,mizerie,mizerie....mai bine cumpar mai putin dar in conditii de igiena ....este foarte , foarte multa mizerie in piata din tomis 3 ....ma repet pentru ca trec zilnic prin acea piata si nu mai pot suporta nici pe asa zisii vinzatori si nici mirosurile urite si mizeria....ma intreb mereu ce face politia si administratie pietei?????tot eu raspund...masina politiei sta in fata farmaciei cu politisti cu tot, momente in care dispar in special cei care vind tigari si care intra in urechea ta cu suflarea lor.......si atit pleaca masina revin toti la locurile lor.....mai zilele trecute era o mare pata de singe cu multe dire prin toata piata....sigur cineva a patit-o......

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4413 secunde