Fără telefoane mobile în școli! Elevii acuză că li se încalcă dreptul la "proprietatea privată"

2457
8
Fără telefoane mobile în școli! Elevii acuză că li se încalcă dreptul la

Articole de la același autor

Problema telefoanelor mobile la școală a fost și va mai fi îndelung disputată de-acum încolo. Unele unități de învățământ au încercat chiar să introducă un regulament prin care elevii să nu aibă accesm la școală cu smartphone, ci doar cu un simplu aparat cu funcțiim de a da și primi telefoane și sms-uri.

Măsura a ținut câteva zile și a fost îndelung combătută atât de elevi, cât și de părinți. Apoi, unii profesori au ales varianta de a le pune elevilor la dispoziție un spațiu pe catedră unde să-și lase telefoanele închise, la ora lor. Practica aceasta încă mai există, deși nu e pe placul elevilor, însă nu este valabilă la toate materiile. 


Acum, ministrul Educației, Liviu Pop, dorește să impună ca toți elevii să-și lase telefoanele pe timpul orarului la școală, într-un spațiu special amenajat. Iar reacțiile nu au întârziat să apară. Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se declară împotriva propunerii formulate în cursul acestei săptămâni de ministrul Educației, prin care se urmărește crearea unor spații în care elevii să își depoziteze telefoanele mobile în timpul programului școlar. Propunerea formulată ar limita utilizarea unui bun al elevilor, încălcând astfel dreptul la proprietate privată, garantat prin art. 44 din Constituția României, republicată. 


"Se încalcă dreptul fundamental la proprietate privată"


În prezent, prin art. 15, lit. g) din Statutul Elevului, elevilor din învățământul preuniversitar le este interzis să utilizeze în timpul orelor de curs telefonul mobil, fără acordul cadrului didactic, pentru încălcarea acestei prevederi existând un regim sancționator reglementat de același act normativ. "Depozitarea de către elevi a acestor bunuri personale la începutul programului școlar reprezintă prezumarea din start a faptului că elevii încalcă prevederea mai sus menționată, ceea ce este, în opinia noastră, un afront adus tuturor elevilor din România, acestora fiindu-le negată prezumția de bună-credință", este de părere Constantin - Alexandru Manda, președintele AEC.


Acesta atrage atenția asupra faptului că o propunere în sensul celei formulate necesită o modificare a Statutului Elevului și nu poate fi implementă, decât în urma unei consultări prealabile cu organizațiile reprezentative ale elevilor și a unei dezbateri publice, la care să poată lua parte toți factorii interesați.


"Această propunere, exprimată în spațiul public de domnul ministru Pop, are la bază o supoziție că toți elevii din România încalcă Statutul Elevului, ceea ce reprezintă un sofism. De asemenea, aceasta vine în contradicție cu Statutul Elevului, care prevede la art. 15, lit. e) faptul că elevii nu pot fi deposedați de bunurile proprietate personală, în afara cazului în care acestea aduc atingere securității celorlalte persoane. Îmi exprim speranța că această declarație nu va fi transpusă într-o reglementare, având în vedere profunda încălcare a dreptului fundamental la proprietate privată", consideră președintele AEC.



Comentează știrea

Constantean
10 august 2017
Despre fitele elevilor romania care au numai drepturi.

Se incalca pe dracu..in nici o tara nu s-a auzit asa ceva,sa mearga elevii la scoala cu telefoane,romanasii se cred smecheri,oare de ce?ce e drept in Romania copiii sunt lasati singuri in casa sau sa plece singuri de la scoala de la 6 ani,ceea ce nu o sa vezi in nicio tara,ca ti se ia copilul imediat.Daca atata educatie are romanul,atat poate debita

ali-baba
10 august 2017
gresit, dragi elevi!

vi se incalca dreptul la proprietate privata atunci cand vi se iau aparatele definitiv sau ceva de genul asta. Daca puneti hainele in cuier, este afectat dreptul vostru de proprietari? Ei, asta e: clasa trebuie sa detina un "cuier" pentru telefoanele mobile etc. In pauza inchideti aparatul, il puneti in cutiuta rezervata fiecarui elev, incuiati si pastrati cheia. La sfarsitul orei recuperati odorul si vedeti cine v-a sunat, daca... Cine nu vrea asa ceva, poate sa mearga la scoli private, unde sa li se permita sa tina aparatul deschis, linga ei, toata ora. Sa nu fiti concentrati la lectii etc. Mai cereti parintilor sa fure, sa ia mita etc., sa puteti merge la privati... Ce e aia scoala publica, fara smecherii electronice la ore?....

Costel
10 august 2017
Drepturi

Singurul drept al elevului la scoala e sa invete , nu are nevoie de alte drepturi. S-a vazut in fiecare an la terminarea scoli generale si a liceului la ce i-a folosit atatea drepturi.In rest il las pe cei in masura sa judece...........

Liviu
10 august 2017
Elevi

Stiu un elev care, la liceu fiind, trâmbița sus și tare drepturile elevilor. Avea 18 ani, putea ieși la fumat. Ce viață! Pânã la bac. Note între 5 și 6, media sub 6. Colegi de clasã au luat toți note mari. De ce? Probabil cã aveau alte prioritati in viata.

Gigi
10 august 2017
Bineee!

Cred ca e bun ministrul asta. In sfarsit face ordine in arogantele elevilor. Mai sunt si altele de reglat. Sa le mai cada nasul la mucosii astia!

Aivan
10 august 2017
Se va reusi oare?!

Este o decizie foarte buna! Prea li s-a dat nas elevilor! In timpul orelor, ar trebui sa nu li se permita absolut deloc accesul cu telefoane mobile! Parca noi n-am fost elevi !?! Ce atatea drepturi?! Isi dau ochii peste cap si isi cheama parintii la scoala,sa se ia la tranta cu bietii profesori, de ai cutezanta sa le ceri ,Doar, inchiderea telefonului mobil! Si acest lucru se petrece de cele mai multe ori cu acceptul conducerii institutiei!

cineva
10 august 2017
Right

Le e teama cumva sa nu mai apara filmulete cu cadre deosebite ?

Părinte
10 august 2017
O măsură foarte buna

Elevii sunt interesați de cu totul alte lucruri decât să învețe. Să pună mâna să învețe și să obțină note bune la examene, că astea sunt importante. Telefoanele sunt utile,e adevărat, dar nu la ore. În concluzie, ar fi o măsură bună, dacă s-ar aplica.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5256 secunde