Dunărea se umflă periculos. Cod galben de inundații, la Constanța

594
Dunărea se umflă periculos. Cod galben de inundații, la Constanța - dunareaseumfla-1400688862.jpg

Articole de la același autor

Hidrologii au extins, în cursul zilei de ieri, avertizarea cod portocaliu pe sectorul Dunării din aval de Porțile de Fier până la Călărași, pe sectorul îndiguit aval Gruia, aferent județelor Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași. 


Începând de vineri, de la ora 6,00, codul portocaliu pe Dunăre va fi extins și pentru sectorul din aval de Călărași până la Brăila, aferent județelor Călărași, Constanța, Ialomița, Brăila și Tulcea. 


De asemenea, Dunărea este sub avertizare cod galben în aval de Brăila (județele Călărași, Ialomița, Galați și Tulcea) și în aval de Călărași - Brăila (județele Călărași, Constanța, Ialomița, Brăila și Tulcea). 


Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în țară a fost de aproape 16.000 metri cub pe secundă și au fost evacuați, în urma cedării digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelurile Dunării din această perioadă vor fi sub acele valori cu cel puțin 0,5 m - 1 m. 


Chiar dacă debitele Dunării vor fi cu mult diminuate față de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari când Dunărea va înregistra debite crescute, există riscul de cedare mecanică a liniilor de apărare. Mai exact, este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunăre să dureze cel puțin o lună de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constantă, timp de câteva săptămâni. 


Peste 1.500 de oameni ai Agenției Naționale Apele Române, echipați cu utilaje și materiale de intervenție, se află pe teren de mai bine de o săptămână și patrulează pe tot sectorul îndiguit. Dacă situația o va impune, aceste efective pot fi suplimentate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.516 secunde