Din beciurile Biobazei, la lumina soarelui! Vechile statui din Mamaia, readuse la viață

3583
3

Articole de la același autor

Stațiunea Mamaia a fost, în ultimii ani, în centrul atenției administrației locale. Fostul primar Radu Mazăre a concentrat majoritatea resurselor orașului pentru a transforma Mamaia într-o stațiune internațională. S-au făcut investiții și s-a modernizat stațiunea, totul cu prețul distrugerii tuturor spațiilor verzi, dar și a multora dintre obiectivele culturale și turistice moștenite de pe vremea comunismului. 


Așa se face că vechile statui amplasate în diferite puncte ale stațiunii au dispărut încetul cu încetul, iar în locul lor au apărut construcții înghesuite și de prost gust. Acum, Primăria Constanța își propune să reamplaseze și să repună în valoare statuile, lăsate în depozite improprii. Reprezentanții autorităților locale, îm-preună cu specialiștii din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, au stabilit deja un plan de readucere în atenție a vechilor statui. Este vorba despre 12 obiective care vor fi inițial curățate și re-abilitate, apoi vor fi repuse pe piedestal, acolo unde le este locul. 


"Ascunse" în depozitul de la Biobază 


Astfel, statuia "În soare", din zona hotelului Dacia, ar putea fi reamplasată în centrul unui platou verde din zona platformei dintre hotel Select și Complexul Perla. Grupul statuar "Maternitatea", din zona hotelului Select, poate rămâne pe amplasament, dar necesită lucrări de reparații la soclu și restaurare a sculpturii. Statuia "Sirena și Delfinul", pe vremuri situată în zona hotelului Doina, în fostul bazin spre promenadă, se află în prezent în depozitul de la Biobază.


Propunerea specialiștilor este ca aceas-ta să fie reamplasată în bazinul existent în zona de nord-vest a restaurantului Meridian. 


Cât despre statuia "Nufărul", din zona hotelului Sulina, care este în bazinul spre promenadă, ea poate rămâne pe ampla-sament, în bazinul existent la est de terasa restaurantului Sulina. 


De asemenea, grupul statuar "Confidenta" poate rămâne acolo unde este în prezent, pe spațiul verde dinspre pro-menadă, în fața restaurantului Victoria, dar necesită reparații la soclu și trebuie restaurată. Statuia "Jucătoarea de tenis", consemnată la hotel Sulina, acum la est de hotel Tomis, în spațiul verde spre promenadă, necesită reamplasare în vecinătate, în fața hotelului Tomis, în spațiul verde mai larg și vizibil, în pereche cu statuia "Canotaj" existentă în vecinătate. La rândul ei, statuia "Pe valuri" din curtea interioară a hotelului Iaki, spre promenadă, poate rămâne pe am-plasament, în bazinul existent, actual pe terasa restaurantului hotelului Iaki. 


Și statuia "Fată la mare", la est de restaurant Central, spațiul verde spre pro-menadă, poate rămâne pe amplasament. 


De asemenea, statuia "Răsăritul", la est de hotel Pelican, pe spațiul verde spre promenadă, poate rămâne pe amplasament sau poate fi mutată lângă statuia "Fată la mare", într-o zonă verde mai vizibilă din vecinătate. 


300.000 de lei pentru toate statuile 


Pentru "Foca", statuie care, pe vremuri, era în bazinul din zona hotelului Perla, iar în prezent este în parcul hotelului Rex, se propune reamplasarea în vecinătate, în bazinul istoric existent la vest de hotel Rex, în fostul parc, după reamenajarea acestuia. Iar statuia "Muzica mării", din zona hotelului Aurora, necesită reamplasare în centrul unui spațiu verde existent în vecinătate. 


Grupul statuar "Tinerețe" (Fete șezând), care inițial s-a aflat pe promenada Ca-zinoului din Constanța, este depozitată în prezent la Biobază. Specialiștii Direcției de Cultură propun ca aceasta să fie re-amplasată în zona platformei de prome-nadă dintre hotel Select și Complexul Perla, în mijlocul unui platou verde. 


Pentru a reuși mutarea statuilor care actualmente sunt amplasate impropriu și nu mai sunt vizibile pentru admirație, în zone învecinate cu verdeață va fi realizat un proiect, cu memoriu tehnic, certificat de urbanism și va fi necesară avizarea din partea Ministerului Culturii. Abia apoi vor putea fi realizate lucrările de reamplasare. Valoarea estimată a proiectului este de 300.000 de lei, cu tot cu TVA. 


Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, în prezent se fac demersuri pentru întocmirea documentației. 


Comentează știrea

fani
28 noiembrie 2016
statui

Daca sunt reamplasate pe locurile de unde au "plecat" nu mai sunt necesare demersuri pentru certificate de urbanism si avize ale Ministerului Culturii .Depinde ce se doreste....

Efectul Mazare-Fagadau
28 noiembrie 2016
Talibanul constantean

Pe la inceputul anilor '90, in timp ce fesenistii cautau un model european de guvernare(chipurile european),Petre Roman a spus:"trebuie sa avem si noi capitalistii nostri,capitalisti romani".Dupa aproape 25 de ani de la celebra afirmatie,multumesc pesedeului,multumesc ilustrului capitalist Ilici, ca avem si noi talibanii nostri,talibani romani.Bine ca nu avem capitalisti.Noroc cu talibanul Mazare

Cetatean
28 noiembrie 2016
De apreciat faptul ca se doreste a se mai repara cate ceva acolo unde se poate !!

Apropo, Mazare cand se duce acolo unde ai este locul ? La puscarie ma refer !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7717 secunde